Tuncer Altunbulak

Tuncer Altunbulak

PSIKANALİZ’DE EDEBİYATIN YERİ

PSIKANALİZ’DE EDEBİYATIN YERİ


Kaf kaya göre yaşamak güzeldir fakat yaşamın bir yerinde ölüm saklıdır ölümün farkında olarak yaşamak zordur işte kaf kaya büyük bir yazar yapan bu ölüm korkusudur bu ölüm korkusu onda ne huzur bırakır ne de sinir ölüm korkusu resmen delirtir onu bütün dostlarım , arkadaşlarım kendi ruhsal durumlarına göre değerlendirdi kendilerine göre ilgilendirdiler yani her biri içi farklı biri oldum ben benim sıra dışı biri olmama biraz da dostlarım sağladı. İçlerinden bazıları bilmeden tedavi ettiler. Bilinç dışı dediğimiz şey yasak bölgemiz kendimize bile yasaktır. Burası bildiğimiz bilmediğimiz arzularımızı döktüğümüz yer çöplüğümüz ,Freud sistematik bir çerçeve çizdi.
Ve tedavi tekniği geliştirdi…
Bu iş ilk öncede kendinden başladı bende şimdi yazacağım bu yazıya kendi bilinç dışı yaşadığım yaşadığım   anormal bir davranışımdan başlamak istiyorum çocukluğumdan bu yana çektiğim melankoliye iyi geldiği için sıkıntılı olduğum ve yalnız kaldığım zamanlarda devamlı şarkı melodileri mırıldanır önemli bir konuyu tartışıyormuş gibi algılansa da gerçekten bana çok çok iyi geliyor ve beni rahatlatıyor kaftanın ölüm korkusunun değişik bir versiyonu. 
Bir gün yine böyle kendi kendime konuşurken mutfakta annem gelmiş beni izlemiş oğlum delirdin mi? Bu ne hal neler konuşuyorsun kendi kendine demiş ilgilenmediğimi ve kendisini görmediğimi anlayınca çok korkmuş babama gidip bu çocuğun hali hal değil kalk bunu ya bir doktora ya da bir hocaya götürelim demiş.
Bu durumu annem bana anlatınca çok gülmüştüm ana babalar böyle hallerinde çocuklarını anlamaya çalışsınlar insan bu olmayacak yerde olmayacak anormallikler yapıyor. Çoğu zaman bir çok şeyi kontrol edemediği gibi kendisini de kontrol edemiyor. Bütün sorunların tedavisinde bazı psikanalistler edebiyattan ve sanattan faydalanıyorlar. Başlarında da Freud geliyor bütün konularda önemli olan garip davranışlarımızın olması değil önemli olan bu davranışlarımızın bilincinde olmamızdır.
Sözünü ettiğim gibi bu günün dünyasında psikanaliz mi uygulamalı edebiyat olarak tanımlıyor. Edebiyatta çokça sözü edilen iklimleri, mevsimleri, sesleri, renkleri ve müzik resim gibi sanatsal faaliyetleri insan ruhunun iyileşmesinde değerlendiriyorlar elbette ki bu konuda en faydalı faaliyetlerin en başında okumak, yazmak ve spor  gibi faaliyetler gelmektedir. Okumak, yazmak ve spor yapmak başka insanlarla ilişkiye geçmektir. Freud teyzesine korkularını anlatan bir çocuğu anlatır. Karanlık odasında çocuk teyzeciğim konuş benimle çok korkuyorum. Teyze ne faydası olacak sen beni görmüyorsun ki çocuk olsun birisi konuşunca ben rahatlıyorum her yer aydınlık oluyor içim rahatlıyor. Korkuyu ve umutsuzluğu görüyor musunuz ? hastalıklı bir zıhı  tedavi etmek dünyanın en zor işidir umutsuzluğun doktoru denir Freud’a bu konuda gerçekten mucizeler yaratmış bir dâhidir Freud Nietzsche’nin bir sözüyle bitirelim yazıyı. ‘’kendi alevinle yakmaya hazır olmalısın kendini zer duş böyle buyurdu. 

 

Bu yazı toplam 887 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuncer Altunbulak Arşivi