Cengiz Akgün

Cengiz Akgün

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÜZERİNE

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÜZERİNE

Steven Spielberg'in 2001 yapımı ‘Artificial Intelligence’ (A.I.) (Yapay Zekâ) isimli filmini birden çok kez izlemişimdir.

Etkilendiğim sinema filmlerindendir.

Özellikle müzikleri ve David karakteri canlandıran Haley Joel Osment’ın oyunculuğu filmin tamamlayıcı ve etkileyici unsurlarından.

Film, 22. Yüzyıl büyük bir iklim değişikliği sonrası yıkıma uğrayan dünyamızda makine ve robotların az sayıda kalmış insanlarla olan mücadelesini ve sevgi üzerine programlanmış David isimli Android’in duygusal iç burkan hikâyesini anlatıyor.

Filmi izlerken önümüzdeki yüzyıllarda dünyanın her açıdan uğrayacağı yıkımın varsayımlarını da düşlemiş oluyoruz.

Çevrenin ve doğanın bizzat insan türü tarafından adım, adım yok edilmesiyle birlikte iklim değişikliğinin yarattığı ve yaratacağı tahribatın emarelerini görmeye başladık.

Yazların olduğundan sıcak ve uzun, kışların ise var olan özelliklerini yitirdiğini görüyoruz.

Yağmur ve kasırgaların şiddetine, kara parçalarının sular altında kalmasına tanıklık ediyoruz.

Birçok canlı türünün yok olma aşamasında ve kimilerinin artık olmadığını yine yaşanan krizin neden olduğu kuraklığın beslenme ve gıda bunalımına yol açtığına da tanıklık ediyoruz.

İnsan yaşamı adına en hayati şey olan suyun eskisi kadar bol olmadığını, birçok ülkede temiz ve güvenli su olmadığını da yine görüyoruz.

İklim değişikliğinin neden ve sonuçları ‘entelektüel’ düzeyden arındırılıp sıradan insanın anlayabileceği şekilde anlatılmadıkça bu sorun geniş kesimler tarafından algılanmaz, anlaşılmaz.

Ekonomik güçlük ve zorluğun içindeki insanlar için iklim buhranı ve de sonuçları pekte önemli değil. Nedeni şu ki, yoksulluğun dibini görmüş insanlar günü kurtarmak, kendisi ve ailesinin midesine bir lokma inmesiyle meşgul.

Yemişim iklim krizini diyorlar!

Gündelik yaşama koşulları nedeniyle iklim krizi ve değişikliği bu insanların gündeminde en son sırada.

Aslında daha çok kar-para adına yerkürenin havasını, suyunu, toprağını 150 yılı aşkın süredir kirleterek iklim değişikliğine neden olan gelişmiş ülkeler şimdi günah çıkarıyor.

‘’Biz daha çok para adına dünyanın içine ettik şimdi cenazeyi birlikte kaldıralım’’ diyerek az ve gelişmekte olan ülkelere çağrı yapıyorlar.

Samimiyetsizlik tamda burada başlıyor.

Ancak söz konusu dünyamız!

Her şeye karşın bugün bilinçli bir şekilde çevrenin korunması, canlı türlerinin devamı ve asıl önemlisi bizden sonraki kuşaklar adına hep birlikte mücadele etmeliyiz.

Şimdi filmlerde gördüğümüz yanmış, yıkılmış, robotların hüküm sürdüğü, insan, canlı ve bitki türünün yok olduğu dünya o kadarda uzak değil.

Bu yazı toplam 1401 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Cengiz Akgün Arşivi