Dilek ALP

Dilek ALP

KUZEY RÜZGÂRI VE GÜNEŞ

KUZEY RÜZGÂRI VE GÜNEŞ

Kuzey Rüzgârı sert bir hamle ile güneşe göz kırptı, Güneş sessizce onu izliyordu, hangisinin daha güçlü olduğu konusunda aralarında bitmeyen rekabet, sonunda tartışmaya döndü. Onlar hararetle ve gürültüyle tartışırlarken, pelerine sarınmış genç bir Gezgin yoldan geçiyordu.

"O Gezgin'in pelerinini çıkarabilenin daha güçlü olduğu konusunda anlaşalım," dedi Güneş gülümseyerek.

"Pekâlâ," diye gürledi Kuzey Rüzgârı ve hemen Gezgin'e soğuk, korkutucu bir patlama gönderdi.

İlk esen rüzgârla pelerinin uçları Gezgin'in vücudunu kamçıladı. Ama hemen onu etrafına sardı ve Rüzgâr ne kadar sert eserse, onu o kadar sıkı tuttu. Sarındıkça sarındı… Kuzey Rüzgârı pelerini öfkeyle yırttı ama bütün çabaları boşa gitti. Gezgin yırtılan pelerinine olabildiğince sarılmaya çalıştı.

Sıra Güneş’e gelmişti… Güneş yavaş yavaş parlamaya başladı. İlk başta dokunuşları yumuşacıktı ve Kuzey Rüzgâr’ın keskin soğuğundan sonra gelen hoş sıcaklıkta, Gezgin yavaşça pelerinini çözdü ve omuzlarından gevşekçe sarkmasına izin verdi. Güneş ışınları yavaş yavaş ısıtmaya başladı. Güneş ısısını arttırdı. Gezgin şapkasını çıkardı ve alnını sildi. Farkına varmadan pelerinin fazla geldiğini hissetti ve pelerinini çıkardı. Yakıcı güneş ışığından korunmak ve güneş ısısının keyfini çıkartmak için kendini yol kenarındaki bir ağacın hoş gelen gölgesine bıraktı. Tatlı bir uykuya daldı… 

Kuvvet ve kibirin yetersiz kaldığı yerde nezaket ve saygı kazanır…”


BİLGİ:
Ezop Masalları’nın, M.Ö. 6. yüzyılda yaşadığı varsayılan Eski Yunan masalcı Ezop tarafından anlatıldığına inanılır. İnsanlık kültürünün ortak malı olan bu masallarda hayvanlar, bitkiler ya da cansız varlıklar insanlar gibi düşünüp konuşur, tanrılarla insanlar bir araya gelir ve masalların özünde her zaman halk kitlelerinin yöneticilere üstü kapalı eleştiri ve itirazları saklıdır.

Ezop masallarında adalet, dostluk, doğruluk, bağışlamak, cömertlik, alçakgönüllülük, kanaat, sadakat, kendini bilme gibi değerler yüceltilir, zalimlik, düşmanlık, hainlik, kendini beğenmişlik, cimrilik, aç gözlülük, cahillik, kadir bilmezlik, yalancılık, kibir, bencillik gibi tutum ve davranışlar yerilir.

Bu yazı toplam 4831 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilek ALP Arşivi