Dilek ALP

Dilek ALP

İYİLİK KAZANACAK

İYİLİK KAZANACAK

Eylül 2023 de başlayan Sivil Düşün Deprem Özel Gayret Projemizin finalini 17 Ocak’ta Gaziantep, Nurdağı’nda açtığımız “Yorgan Sergisi” ile bitirdik. Deprem bölgesinde özellikle kadınların yaşam koşullarının zorluğu ve meşguliyetlerinin kısıtlı oluşu nedeniyle, yeniden hayata tutunmaları ve amaç belirlemeleri çok zordur. Onların sosyal hayatlarını yapılandırırken bir yandan da dikkatlerini tekrar hayatlarına yönlendirmek, yapabileceklerine, yeteneklerine ve yaratıcılıklarına çevirmek, onları biraz daha sağlam hissettirecektir. En etkili tedavi yöntemi sanattır. Kırkyama sanatı ise daha farklı bir özelliğe sahiptir. Birleştirir, birlikte çalışmaya teşvik eder, yeniden doğurur, eskileri kullanarak yeni eserler ortaya çıkartır. Çalışırken paylaşmayı ve birlikte inşa etmeyi öğretir.

Deprem bölgesinde en büyük yoksunluk, yeniden amaç edinebilmektir. Yapılan bu çalışma ile kadınların amaç edinme zorluğu aşılarak, dayatmadan hayata dahil edilmeye teşvik etmiştir. Usta kırkyama sanatçı ekibimizde yer alan tüm eğitmenlerimizin 1999 Gölcük depremini yaşamış depremzedeler olması sebebiyle aşina olduğumuz bir ruh durumu ve çalışma sahası olmuştur.

Bunun yanı sıra, çalışma esnasında ve sonrasında verilen uygulamalı eğitimler ile söz konusu kadınlara direkt istihdam olanakları anlatılmıştır. Böylece, projeye dahil olan kadınlar ruhsal olarak kendilerini tedavi ederken, projenin sonunda, geleceğe dönük planlar yapabilmeye başlamış hatta eğitimler sürerken üretim ve satış ağlarını genişletmiş, kendilerine bu konuda güvenen bir yapıya dönüşmüşlerdir.

Eğitimin ilk dersinde usta kırkyama eğiticilerimiz, öğrenci ve kurumun yönetici ve eğitmenleri ile toplantı yaparak bu projenin her iki tarafa ruhsal olarak neler kazandıracağını içeren bir toplantı yaptıktan sonra söz konusu olan “yorgan projesine” başlamışlardır.

Bu projenin en önemli amacı, deprem felaketinden yeni çıkmış bir bölgenin kurum yöneticileri, çalışanları ve usta öğreticileri de dahil, depremden etkilenmiş kişilerin iyileştirilmesine altyapı oluşturulmasıydı. Bu nedenle iş akışını bozmayacak bir planlama ile tüm kadın personelin projeye dahil olmasını temin ettik.

Bu proje sadece bir kırkyama yorgan projesi değildir. Eğitimde kırkyama sadece bir araç olarak kullanılmıştır. Eğitimler esnasında profesyonel psikoterapi grupları da eş zamanlı çalışmış ve kat edilen yolu açıkça belirtmişlerdir.

Sadece eğitmedik, birlikte sosyalleştik. Eğitim dönemine denk gelen özel günler ve bayramlarımızı da (Cumhuriyet Bayramı, Öğretmenler Günü, Nardugan Bayramı, Yerli Malı Haftası, Yeni Yıl) kendi çabalarımızla kutlayarak güçlü bir takım olduğumuzu yürekten hissettik ve bağlarımızı kuvvetlendirdik.

Bu projenin sonunda;

1. Kırkyamanın iyileştirici etkisi ile çalışmalara dahil olan kadınlar, ortaya çıkardıkları eserlere sahip oldular.

2. Yeniden en başından başlayan hayatları için kendi yaptıkları ürünleri (körpece, ince yorgan) diktiler ve kullanıma soktular.

3. Kırkyama sanatını ve tekniklerini öğrendiler.

4. Kadınlar öğrendikleri dikiş teknikleri ve ürünleri ile satış yapabileceklerini görebildiler, pazar fırsatlarını araştırmaya başladılar.

5. Kırkyamanın ruhu ile odaklanma, dikkat yetenekleri güçlendi. Birbirlerini sabırla dinlemeyi öğrendiler.

6. Ortaya çıkan eserler ile yıpranan ruhları yenilendi.

7. Kırkyama usta hocaları, Nurdağı Halk Eğitim Merkezinde farklı kurslar veren diğer hocalarına da eğitim vererek kadınların sürekli yeni ürün çıkarmalarına destek verdiler.

8. Bölgede ki diğer resmi kurumlara ilham olarak bünyelerinde “Kırkyama Kursları” açılmalarına olanak tanıdık.

9. Tüm bunları göz önüne alırsak, bu eğitimin içinde yer alan kadınlar psikolojik olarak güçlendi ve kendilerini geliştirmek için heyecan duymaya başladılar. Ekonomik açıdan ayakta kalabilecek yeni bir kapı açıldığının farkına vardılar, hayata yeniden karışabilmeye cesaretleri arttı.

10. Projenin eğitim ayağı Gaziantep, Nurdağı’nda uygulanırken, eş zamanlı olarak Kocaeli, Değirmendere de Yaşam Çiçekleri Kırkyama Atölyesinde de projeye destek yorgan dikimleri devam etti. Yaşam Çiçekleri Kırkyama Atölyesinin diktiği yorganlar, proje tamamlanmasından sonra proje ekibine malzeme desteği vermek üzere değerlendirilecektir. Her öğrenci ihtiyaç duyduğu an hocalarımızla iletişime geçerek destek alamaya devam edeceklerdir.

Bu projenin zorlu deprem bölgesinde, mümkün olmayan koşullarda hayata geçebilmesi ve eksiksiz tamamlanabilmesi için olağanüstü çaba gösteren tüm Yaşam Çiçeği Kırkyama Sanat Grubuna, Kocaeli Anneler Derneğine, kendisi de depremin acılarını sanatıyla iyileştiren usta kırkyama sanatçısı ve eğitmen olan Sayın Münire Uysal’a, depremin en acı döneminde bizlerle bu projeyi hayata geçiren ve son ana kadar desteklerini üzerimizden eksik etmeyen Sayın Hatice Oğuz’a, Nurdağı Halk Eğitim Merkezi’nin Kırkyama usta eğiticisi Sayın Fatma Kaya’ya sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

AB Sivil Düşün, deprem bölgesi için özel açtığı Gayret Destek Projesi nedeniyle tanıştığımız, sonrasında bir aile olduğumuz Nurdağı Kırkyama Proje Grubumuzun her bir bireyine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Anadolu’nun doğusu ve batısını bir kültürel miras köprüsü ile bağlayan bu proje sadece KIRKYAMA YORGAN PROJESİ değildir. Acısıyla tatlısıyla hayatın ta kendisidir. İnsanlara, insanlığa örnek olacak bir eylemdir. Birlikte yaşadığımız, paylaştığımız anları tarihe bir iz bırakarak yeni ufuklara doğru birlikte yola çıkacağız.

Saygı ve derin sevgilerimle…

Bu yazı toplam 7967 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilek ALP Arşivi