Aktan Uslu

Aktan Uslu

Sus. İşin Konuşsun…

Sus. İşin Konuşsun…

Eski coğrafi yapılanmasındaki beldeleri ile birlikte Gebze’de yıl 1994. Milli Görüş’ün 1989’da Kağıthane Belediyesi üzerinden yaptığı çıkışın Gebze bölgesinde yarattığı görevdeşlik ile birlikte Gebze ve Darıca’da sosyal demokrat yerel yönetim anlayışı yerini bu dönem itibariyle altıncı dönemini dolduran muhafazakar yerel yönetim anlayışına devrederken bir önceki dönemin izlerinin tahribatına yönelik ilk operasyondan payını her iki belediyenin kültür sanat merkezleri, GEKSAM ve DABGEM de alır. Gebze’de Ertuğrul Kazancı, Darıca’da Livahil Tuncel öncülüğünde kurulan merkezlerin üstü bir kalemle çizilirken Gebze’de tabiri caizse sudan çıkmış balığa dönen kültür sanat gruplarından tiyatrocular, Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Kooperatifi -  BİLKAR Genel Sanat yönetmeni Abbas Kırçıl’ın öncülüğünde bir araya gelir. Sonrası özetle Gebze İlçe Spor Müdürlüğü Tiyatro Topluluğu, Gebze Eğitim Kültür Sanat Merkezi Derneği ve bu süreçte günümüzün CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Recep Abdullahoğlu, Dr.Vahap Turfanda gibi isimlerin öncülüğünde kurulan BİLKAR’ın kapanma aşamasında iken GEKSAM tarafından devralınması ile bugüne uzar. BİLKAR içinde bulunduğumuz süreçte yoluna Serdar Dikkatli’nin başkanlığında devam etmektedir.

Kendi çapı ve kulvarında bir inadın, mücadelenin yaşanmış ve yaşanmaya devam eden hikayesidir bir bakış açısıyla BİLKAR. Günümüzde giderek yozlaşan, bencilleşen kültür sanata karşı direnci simge eder. Yerelden ulusala, ulusaldan evrensele uzanan bir ama bir ağaç dalı, ama kökü çok güçlü bir ağaçtır. Ve üretimdir. Ürettiğini ve üretileni paylaşmaktır. Herhangi bir kurumla kıyaslanacaksa BİLKAR ile özdeşleşen tek kurum, Köy Enstitüleri olsa gerek. Nasıl o dönemlerde ülkemizin dört bir yanında köy çocukları keman, piyano çalıp şarkılar söylüyorsa BİLKAR da kendi bölgesinde varoş diye de adlandırılan her bölgeye bir şekilde kendisini tanıtıp ulaşmış, yeteneklerini açığa çıkartıp daha da pekiştirmek için kol kanat germiştir.

Bir arada yaşamın ve tamamen kendi imkanlarıyla ilgilendiği alanda üretimin mümkün olduğunun net bir örneğidir BİLKAR. Vahşi kapitalizmle yoğrulan, her geçen gün daha da kirlenen dünyamız ve ülkemizde inadına paylaşımın, inadına barış ve sevginin, bir arada üretimin yereldeki sözcüsüdür, temsilcisidir.

Dünya, ülkeye ve ilçeye/bölgeye dair teşhislerinde sadece tespit ve sorunlara yönelik çözüm önerilerine dair söylemde kalmayıp, “Bir şey yapmalı” diyerek bir şeyler yapanların, yapacak olanların bir araya geldiği bir yapılanmalıdır BİLKAR.

Söylemin kuru laf kalabalıkları ile değil icraatla dile getirildiği bir merkezdir BİLKAR.

“Sus. İşin konuşsun” diyenlerin susup işini konuşturduğu bir enstitüdür, en mütevazı tanımlamasıyla bir köy enstitüsüdür BİLKAR.

Kendisi farkında olmasa da, asıl kurucusunun belki de Hasan Ali Yücel olduğu…

Bu yazı toplam 7725 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi