Aktan Uslu

Aktan Uslu

TMMOB… Gebze ve Türkiye’de iyi ki var

TMMOB… Gebze ve Türkiye’de iyi ki var

Ben Erol Bayındır olarak bu odanın Gebze’de kurulmasında öncülük yapan kişiyim. Kuran diye demiyoruz çünkü kuran, vefat eden arkadaşlarımız, gidenlerimiz gelenlerimiz var. Ama ne mutlu bize ki biz burada; Türkiye’de, ilk defa Gebze’de böyle bir olaya el attık. Gebze’de temsilciliğimizi kurduk. Bu temsilcilik vasıtasıyla da Kocaelimiz o zaman temsilcilikti. Onlara da ön ayak olduk, öncülük yaptık. Onların da şubeleşmesine vesile olduk.

Erol BAYINDIR

TMMOB Mimarlar Odası

Kocaeli Şube Gebze Temsilciliği

Kurucu Başkanı

Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği

12’nci Olağan Genel Kurulu Divan Başkanı

Kongredeki konuşmasından.

**

17 Kasım Cuma günü akşamı 16.39 ile 19 Kasım Pazar akşamı 18.07 aralığında;

48 saati biraz aşkın süre içinde 10’u sahadan, üçü masa başı, üçü uzaktan takip, ikisi bilgi ve fotoğraf pası ile 18 haber üretip paylaştım.

18 haberin 11’i, sahadan haberlerimin tamamı ile bilgi ve fotoğraf pası haberlerinden biri, TMMOB ve bileşenleri; Makine Mühendisleri ve Mimarlar Odası ile ilişkili.

Bugünkü yorumumda olduğu gibi, arada bir önceki son yorumumda da konunun içinde TMMOB var.

Bu arada aksini zaten inkâr etmem; TMMOB sempatimin mesleğe başladığım 1994 öncesi dayanağı, zemini de var.

17 Kasım Cuma günü sabah saatleri ile 18 Kasım Cumartesi günü akşam saatleri arası Makine Mühendisleri Odası’nın Gebze Teknik Üniversite’nde gerçekleşen ulusal ölçekli Enerji Verimliliği Kongresi’nde başlangıç ve final olmak üzere iki kez;

Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği’nin 12’nci olağan kongresinde ise başından sandık aşamasına kadar, oradaydım.

Sitedeki haber yoğunluğunun yanı sıra gazetemizin bugünkü sayısının üçüncü sayfasından sonra, 4 ila 8’nci sayfaları buram buram TMMOB menşeli haberlerle bezeli.

Gazeteyi bilmeyen etmeyen biri eline geçirse sanır ki; TMMOB Gebze Bileşenleri Basın Bülteni!

Varsın öyle sansınlar. Zerre gocunmam.

Kaldı ki hala bitmedi, tükenmedi.

Çarşamba gününü zorlar kanaatindeyim.

Yorumun girizgâhında sözlerine yer verdiğim Erol Bayındır, Erol abim; “Mesleğe başladığım zamandan beri bilirim” demem…

Benim bu meslekte, acemilik çıraklık dönemlerimi bilir.

1990’lı yılların ortaları işte ve yanlış hatırlamıyorsam Erol Bayındır aynı zamanda TMMOB Gebze Bileşenleri sözcülüğünü de üstlenmişti o vakitler.

TMMOB Gebze binasının temelinin atılışını, açılışını bilirim. Ki o bina, TMMOB bileşenlerine ait olmayan zemin kat hariç her bir katıyla kendimi misafir hissetmediğim, Gebze’deki yegâne yerdir.

O binada günümüzde; Mimarlar ve Makine Mühendisleri Odaları’nın yanı sıra İnşaat Mühendisleri ve Elektrik Mühendisleri Odaları’nın Gebze temsilcilikleri ile Gıda Mühendisleri Odası’nın Kocaeli Temsilciliği, faaliyette.

TMMOB’un Gebze’deki yapılanması beş odanın temsilciliği ile sınırlı değil. Jeoloji Mühendisleri Odası ile varlar örneğin ve belki de, bölgemizde TMMOB’un iyi ki var olduğunu izahta bence önemli örnektir.

Oda; ilimizde varlığını Kocaeli Temsilcisi Niyazi Temizkan ile sürdürüyor. Yazılı basın açıklamaları zaman zaman gazetemizde de yer alıyor.

Gebze Eskihisar ve Darıca’da deniz dolgularının yoğunlaştığı süreçte, “Yahu. Çaprazdan karşı sahilde, 17 Ağustos 1999’da, Gölcük Değirmendere’de doğa, kendisinden alınan ne varsa geri aldı” deyip Gebze temsilcisini de buldum. O vakitler Kaymakamlık protokol listesinde de vardı, şimdilerde yok.

Bana, İzmit Körfezi’nin tam ortasından geçen, Körfez’in Eskihisar – Topçular mevkii girişinden İzmit’e doğru yönelen bir faydan bahsetti.

Bugünkü gazetemizin manşetinde ve site haberinde de var. Hafta sonu şiddetli yağıştan ötürü Gebze Belediyesi’nin, o dolgu üzerindeki restaurantı ile bazı işyerleri de deniz suları altında kaldı.

Tamam. Yağış etkili, fırtına şiddetliydi de verdiği tahribatta o deniz dolgusunun etkisi var mı idi, yok mu idi…

Yanıtını; yakın zamanda, uzmanını konuşturarak alma niyetindeyim.

TMMOB Gebze’de tüm bileşenleri ile iyi ki var.

Bugün; sermayeyi merkeze aldığınızda üretimin, emeği merkeze aldığınızda “emeğin” başkentindeyiz.

TMMOB; Makine Mühendisleri Odası ile enerjiyi, enerji tasarrufu üzerinden ulusal ölçekte masaya yatırırken üretici halkımız için de var. Aynı MMO; bölgemizin en yakıcı sorunu, iş sağlığı ve güvenliğinde, sendikalardan daha fazla, emekçi halkımız için de var.

Gebze’de boşalan askeri kışla alanı halktan kopartılırken, orası ranta ve betona kapansın, toplanma merkezi kurularak halka ait olsun diye avaz avaz seslenirken, partilerden daha fazla, Gebze’deki tüm bileşenleri ile birlikte var.

Ve iyi ki var.

Türkiye’de, Kocaeli’de de, Gebze’de de, şundan sebep var:

teoman-ozturk-0.jpg

".... Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği; baskı, zulüm ve engelleme yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde; bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, halkımızın hizmetine sunmak için " her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız..."

Teoman ÖZTÜRK

TMMOB eski Genel Başkanı (1973 – 1980)
TMMOB 24. Genel Kurulu Konuşmasından
(24 Mayıs 1980)

Bu yazı toplam 5483 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi