MEB VE TEOG SINAVI

MEB VE TEOG SINAVI

Türkiye çapında 26-27 Nisan’da TEOG sınavları yapıldı. MEB tarafından TEOG sınavlarının mantığı ve kurgusu şöyle belirlendi.

TEOG sınavları, Eğitim -  öğretim  süreçlerinin kendi  iç  değerlendirilmesi gibi düşünülüyor. Hatta 8. Sınıflardaki yazılı sınavlarda,  TEOG sınavı  düşünülerek, yapılan  sınav sayısı da azaltılıyor. Dolayısıyla çocuğun ve okulun akademik  başarısı da teste dayalı bu sınavlarla ölçülmüş oluyor. TEOG  AKP hükümeti ve yandaş sendika Eğitim Bir Sen’in  ideolojik ve politik gerekçelerle uygulamaya koydukları, 4+4+4 Eğitim sisteminin ölçme değerlendirme anlamında sonucudur.

4+4+4 Eğitim sistemi, Eğitimciler ve kamuoyunda yeterince tartışılmadan alelacele uygulamaya kondu. Okulların sayısı, fiziki alt yapısı dikkate alınmadan, Okullar, ilkokul ve ortaokul diye,  ikiye ayrıldı. Bazı okulların bahçeleri tam ortadan ikiye bölündü. Berlin duvarı gibi… Bir tarafı ilkokul, bir tarafı ortaokul oldu. Her iki tarafa da birer müdür atandı. Böylece sorunun bir kısmına çare buldular. Bazı okulların ise, ilkokul ve ortaokul olarak bahçeleri ortak kullanılmaya devam etti. Yada Okullar sabahçı ve öğlenci olarak ikiye bölündü.

TEOG sınavlarında bahçeleri ortak kullanılan okulların, ilkokul kısımları da 26-27 Nisan’da tatil edilmiş oldu. Öğretmenlerine de TEOG’ta  görev verildi.  TEOG’ta görev  verilen öğretmenlere bir gün sınav görevi verildi. Bir  gün de  Okula saat 08.00 de gelip, 09.00’da sınav başladığı saatte ayrılın dendi.  Öğretmenler bu sürede sadece imza atıp, varsa çay içip gidiyorlar.   Neden mi Okula geliyorlar ? resmen dostlar alışverişte görsün…  Ek ders vb. prosedürü  tamamlamak için, bari gelip imza atıp gitsinler, böylece ek derslerini  hak etsinler…

TEOG sınavları bu biçimi ve uygulaması ile ilkokul ve 6 - 7. Sınıf öğrencilerinin Anayasal hakları olan Eğitim- Öğretim haklarını resmen engellemiş oluyor. Bu durum  herhalde Eğitim – öğretim  zaiyatı  olarak düşünülüyor, herhalde… Gerçi, MEB, Öğretmen, Öğrenci, Veli bu durumdan memnun görünüyor. Kimse bu durumu mesele yapmıyor. Hatta, artık bazı veliler şöyle düşünür durumdalar, bu sistemde çocuklar Okula ne kadar az giderse o kadar iyidir. Diye ifade ediyorlar. Çocuklarının Eğitimi için başka alternatif arayışlar içerisindeler.

Şöyle bir belleğimizi yoklayalım; Kar tatili nedeniyle okullar tatil olduğunda, hafta sonu telafi eğitimi yapılmıştır. Gerçi, onda da ücretli öğretmenler okullara gelmemişti. Dolayısıyla onların sınıfları da telafi eğitimini gerçekleştirmemişlerdi. Müfredatı  tamamlamak  adına yapılan hafta sonu eğitiminde bile, bütün  sınıflar  bu telafi eğitiminden yararlanamamıştı. Çelişki üstüne çelişki…

Yada Eğitim Sen, Ekonomik, Demokratik ve özlük hakları için iş bıraktığında, çocukların Eğitim haklarını engellediği için, soruşturma üstüne soruşturmalara maruz kalıyor. Halbuki, Eğitim Sen, aynı zamanda, öğrencilerin ve velilerin toplumsal ve kamusal haklarını da savunan tutum takınıyor. Parasız, Demokratik, Laik Eğitim gibi…

Şimdi soruyoruz;  TEOG sınavları ile Çocukların Eğitim hakkının ortadan  kalktığı, eğitim göremedikleri bu iki günün telafisi nasıl sağlanacak…

 

Bu yazı toplam 117 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi