KESK NEREDEN NEREYE (1)

KESK NEREDEN NEREYE (1)


 KESK 8 Aralık 1995 yılında kurulmuştur. KESK’in kuruluş sürecinden önce 6-7 yıl gibi bir zaman hazırlık süreci yaşanmıştı. KESK’i oluşturan sendikalar 1990 yılından itibaren kurulmuştur. O dönem kurulan sendikaların ortak talepleri, sendikal örgütlenmeyi güvence altına almak, grevli-toplu sözleşmeli sendikal hedefleri gerçekleştirmek, kamu emekçileri üzerindeki siyaset yasağını kaldırmak ve hükümetin tek yanlı ücret belirleme süreçlerine müdahale etmek, ekonomik ve d emokratik kazanımları geliştirmek şeklinde oluşmuştu. KESK’i oluşturan sendikaların hepsi Türkiye’nin demokratikleşmesi ve siyasi yasakların kaldırılmasını istiyorlardı.

1990 yılından itibaren kurulan sendikalar bir araya geldiler ve “Kamu Çalışanları Sendikaları Platformu ”nu oluşturdular. Bu platform amacıyla mücadelenin geldiği süreci genişletmek istediler. Bir yandan da sendikal haklar mücadelesini yürüttüler. O zamanki şartlarda sendikaların varlığı bile büyük kazanımdı kamu çalışanları için. Kamu çalışanlarının haklarını toplumda benimsettiler, meşru mücadele anlayışını toplumun içerisinde geliştirdiler, fiili bir zeminde sendikalarını kurdular.

Konfederasyonun kurulma süreci de yaklaşık bir yıl gibi bir zaman aldı. Sendikalar nasıl bir konfederasyon olması gerektiğini tartıştılar. Hedefleri, örgütlenme biçimi, demokratik işleyişi tartışıldı. Bunun yanında Türkiye’nin temel sorunlarına yaklaşım noktasında da bir tartışma süreci yaşadılar, her sendikanın içinden çıkan delegelerle birlikte KESK’i oluşturdular.

 KESK örgütlenme ve mücadele geleneğine uygun bir şekilde, fiili olarak oluştu. KESK’i kuran kadrolar sermaye ve devlet nezdinde daima kendi hukuklarını yarattılar. Kamu emekçileriyle kurdukları hukuk ise demokratik ve öz yönetime dayalı bir KESK olsun üstündeydi.

KESK’in başvuru öncesinde 500 delege karar organlarını tartıştı ve tüzüğü karar altına aldı. Sonra da 8 Aralık’ta İstanbul Valiliği’ne başvurarak tüzel kişilik kazandı. Yani 8 Aralık 1995 KESK’in tabandan fiili meşru, demokratik ve katılımcı bir tarzda kurulan bir sendika olarak sınıflar mücadelesindeki yerini almasıydı.

Bu yazı toplam 98 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi