Dilek ALP

Dilek ALP

HAFIZANIZI KAYBETMEDEN OKUYACAĞINIZ KİTAPLAR

HAFIZANIZI KAYBETMEDEN OKUYACAĞINIZ KİTAPLAR

Hepimizin kendisiyle gurur duyduğu bir yanı vardır. Düşündüm de benim en baskın olarak onur duyduğum tarafım özenle seçilmiş ve okunmuş kitaplardan oluşan kütüphanem sanırım. Son tahminlerime göre 4000 adete yakın demirbaş kayıtları yapılmış, nitelikli kitaplardan oluşan kütüphaneme son yıllarda oğlum da ciddi destek vererek biraz da aile kütüphanemiz halini aldı. Özellikle oğlumla birlikte geliştirdiğimiz her dilde dünya mutfağı ve ekmek içerikli kitaplar iddialı olacak belki ama ülkemizin sayılı kitaplıklarından biri halini aldı. İşte herkesin kendine has delilikleri…

Herkesin kendine göre “Mutlaka okunması gereken kitaplar listesi” vardır. Benim de uzunca bir zaman takip ettiğim ve tamamladığım bir listem oldu tabii. Zamanında şuan hatırlamadığım bir yerde görmüş ve kaydetmiştim. Fırsat buldukça okuduğum ve çarpı attığım bir liste. Araya yüzlerce kitap da girdi ama sonuçta bu listeyi tamamlamıştım. Belki size de ilham olur düşüncesiyle paylaşmak istedim.

1. "Nutuk" Mustafa Kemal Atatürk
Bugünü doğru anlayabilmek ve geleceği doğru kurabilmek için geçmişi, buraya nasıl, nerelerden geçerek geldiğimizi iyi bilmek gerekir. Nutuk, dünyada emperyalizme karşı kazanılan ilk Kurtuluş Savaşı'nı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecini birinci ağızdan anlatan temel eser olma özelliğini koruyor, ülkemizin bugünü ve geleceği için de yol göstermeye devam ediyor.

2. "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" Ahmet Hamdi Tanpınar
İmparatorluktan cumhuriyete geçiş döneminde Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük şair ve yazarlardan olan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü adlı eseri, modern Türk romanının kilometre taşları arasında yer alıyor.

3. "Kürk Mantolu Madonna" Sabahattin Ali
Sabahattin Ali’nin romanları uzun birer hikâye gibidir. Hikâyeleri ile romanlarında aynı kurgu, aynı anlatım ve aynı üslûp egemendir. Aralarındaki fark; birinin kısa, diğerinin daha uzun ve detaylı oluşudur. Meselesi ve mücadelesi olan bir yazardır o. Bu yüzden toplumun bütün kesimleri tarafından her zaman sevilerek okunur.

4. "Tutunamayanlar" Oğuz Atay
Tutunamayanlar Oğuz Atay ismiyle özdeşleşmiş bir roman olarak, büyük yazarımızın hayatından izler taşımasıyla da kısmen otobiyografik bir eser olarak da değerlendirilebilir. Roman, son derece üst düzey diliyle çevirisi en zor romanlar arasında yer alır.

5. "Puslu Kıtalar Atlası" İhsan Oktay Anar
Bir 'ilk kitap', Türkçe edebiyatta yeni ve pırıltılı bir yazar.

6. "Aylak Adam" Yusuf Atılgan
Bugün artık çağdaş klasiklerimiz arasında yer alan Aylak Adam’ın dikkat çektiği entelektüel sorunlar güncelliğini koruyor.

7. "Küçük Prens" Antoine de Saint-Exupery
Bütün büyükler bir zamanlar çocuktular. (Ama onlardan çok azı bunu hatırlar.) Büyük küçük fark etmeden her yaştan insanı etkileyen bu metin, en iyi çağdaş eserler arasında yer alıyor.

8. "Küçük Kara Balık" Samed Behrengi
Bilgeliğe ve özgürlüğe giden yolun ancak cesaretle mümkün olduğunu anlatan, her yaştan okurun yolunu aydınlatacak kült bir hikâye.

9. "Yüzüklerin Efendisi Serisi" J.R.R. Tolkien
Yüzüklerin Efendisi, son yüzyılın en çok okunan yüz kitabı arasında en başta geliyor; bilimkurgu, fantezi, polisiye, best-seller ya da ana akım demeden, tüm edebiyat türleri arasında tartışmasız bir önderliğe sahip.

10. "Harry Potter Serisi" J. K. Rowling
Harry Potter sıradan bir çocuk olduğunu sanırken, bir baykuşun getirdiği mektupla yaşamı değişir: Başvurmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'na kabul edilmiştir.

11. "Narnia Serisi" C. S. Lewis
Kötü bir hükümdarım emrinde... Halkının tarihini unuttuğu bir ülke: Narnia

12. "Yüzyıllık Yalnızlık" Gabriel Garcia Marquez
Nobel Ödüllü Kolombiyalı Yazar Gabriel Garcia Marquez’in Yüzyıllık Yalnızlık romanı, gerçeklik kavramına kattığı olağandışı boyutla, yayımlandığı 1967’den bugüne edebiyat dünyasındaki değerini korumaya devam ediyor.

13. "Uçurtma Avcısı" Khaled Hosseini
Emir ve Hasan, Kabil'de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk... Aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir'le Hasan'ın dünyaları arasında uçurumlar vardır.

14. "Otomatik Portakal" Anthony Burgess
“Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna bir baskı yöntemi uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum…”

15. "Yitik Adamın Öyküsü" Jose Saramago
İber Yarımadası anlaşılmaz bir şekilde anakaradan ayrılmıştır. Dünyanın her yerindeki gazeteler Yarımada'nın o tarihi fotoğrafını kocaman manşetlerle yayınlarken birbirinden ilginç rastlantılarla bir araya gelen beş kişinin her biri de bu kopuşun kendi davranışlarının sonucu olduğunu düşünmektedir.

16. "Şeker Portakalı Serisi" Jose Mauro De Vasconcelos
Gerçekçi anlatımı ve duygu ağırlıklı temasıyla Latin Amerika edebiyatını tüm yönleriyle yansıtan Şeker Portakalı; saflığı, şefkati ve acıyı eksiksiz bir empati ile iliklerinize kadar hissetmenizi sağlayacak.

17. "Simyacı" Paulo Coelho
Dünya edebiyatının fenomenleri arasında yer alan Simyacı, yayımlandığı günden bugüne pek çok hayata dokunmaya devam ediyor. Brezilyalı yazar Paulo Coelho tarafından 1988 yılında yayımlanan eser, Doğu ve Batı dünyasına aynı pencereden ışık tutuyor. Coelho’nun Mesnevi’deki bir kıssadan hareketle kaleme aldığı Simyacı, macera dolu öyküsü ve felsefi yönüyle başucu kitabınız olmaya aday.

18. "Aşk ve Gurur" Jane Austen
“Duygular nerede biter, açgözlülük nerede başlar?”

19. "Don Kişot" Miguel de Cervantes Saavedra
İspanyol yazar Cervantes’in 1605 yılında yayınladığı Don Kişot, bugüne kadar pek çok dile çevrilen ve defalarca basılan, birçok oyun ve filme de konu olan dünyaca ünlü eserler arasında neredeyse ilk sırada yer alıyor.

20. "Fareler ve İnsanlar" John Steinbeck
Nobel ödüllü yazar John Steinbeck’in ilk kez 1937 yılında yayınlanan eseri; çiftlikten çiftliğe dolaşarak çalışan iki yakın arkadaşın başından geçen maceraları ve onların hayallerine sıkı sıkıya olan bağlılığını konu ediniyor.

21. "Hamlet" William Shakespeare

22. "İki Şehrin Hikayesi" Charles Dickens

23. "Kırmızı ve Siyah" Henri Beyle Stendhal Julien

24. "Mutlu Prens" Oscar Wilde

25. "Savaş ve Barış" Lev Nikolayeviç Tolstoy

26. "Sefiller" Victor Hugo

27. "Suç ve Ceza" Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

28. "Yeraltından Notlar" Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

29. "Palto" Nikolay Vasilyeviç Gogol

30. "Notre Dame'ın Kamburu" Victor Hugo

31. "Jane Eyre" Charlotte Bronte

32. "Muhteşem Gatsby" F. Scott Fitzgerald

33. "Denemeler" Michel de Montaigne

34. "Veba" Albert Camus

35. "Yabancı" Albert Camus

36. "Bulantı" Jean-Paul Sartre

37. "Dönüşüm" Franz Kafka

38. "Bülbülü Öldürmek" Harper Lee

39. "Çavdar Tarlasında Çocuklar" Jerome David Salinger

40. "1984" George Orwell

41. "Fahrenheit 451" Ray Bradbury

42. "Damızlık Kızın Öyküsü" Margaret Atwood

43. "Hayvan Çiftliği" George Orwell

44. "Cesur Yeni Dünya" Aldous Huxley

45. "Kafesteki Kuş Neden Şakır, Bilirim" Maya Angelou

46. "Körlük" Jose Saramago

47. "Mülksüzler" Ursula K. Le Guin

48. "Nietzsche Ağladığında" Irvin D. Yalom

49. "Savaş Sanantı" Sun Tzu

50. "Siddhartha" Hermann Hesse

Bu yazı toplam 9219 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilek ALP Arşivi