Halil Yeni

Halil Yeni

Fedailer Mangası

Fedailer Mangası

 

Kimileri ‘’Acılı Kuşak’’ dedi onlara kimileri ‘’Fedailer Mangası.’’ Her ismi de fazlasıyla hak ediyordu yaşadıkları. Onlar Rıfat Ilgaz’dan Enver Gökçe’ye Ahmed Arif’ten Sükran Kurdakul’a kadar uzanan isimleriyle şiirimizin öncüleri, ustaları, ‘’40 kuşağı.’’ 


 

Attilâ İlhan, kendisinin de dâhil olduğu bu kuşak için  ‘hürriyet ve demokrasi mücadelesinde alınlarında ışığı ilk hissedenler’ olarak bahseder. Sadece alınlarında ışığı ilk hissedenler değil, sırtında kırbacı, bileğinde kelepçeyi de ilk hisseden onlardır. Yaşadıkları birbirlerinin hemen hemen aynısıdır. Yazdıkları şiirler nedeniyle soruşturmalardan geçmiş, tutuklanmış, sürgüne yollanmışlardır. Açlıkla sınanmış, yoksullukla terbiye edilmeye çalışılmışlardır. Fakat acıların koynunda sarmaş dolaş yatsalar da hiçbir günün sabahına umutsuzlukla uyanmamışlardır. 


 

Öner Yağcı’nın yeni kitabı ‘’40 Kuşağı Şairleri’’ Telgrafhane Yayınları tarafından geçtiğimiz aylarda yayımlandı.  Kitapçılarda ki yerini alan bu çalışma benim gibi 40 kuşağı âşıklarının yapmak istediği kapsamlı araştırmalar için güzel bir hazırlık görevi görüyor.  Antoloji tadı veren kitap ayrıca 40’lı yılların şairlerini ve şiir yapısını derinlemesine araştırmak isteyenlere de ön ayak oluyor. 


 

Öner Yağcı kitabında İlhami Bekir, Hasan İzzettin Dinamo, Nail V., Rıfat Ilgaz, Cahit Irgat, M. Niyazi Akıncıoğlu, A. Kadir, Fahri Erdinç, Muzaffer Arabul, Fethi Giray, Sabri Soran, Vedat Türkali, Zihni Anadol, Suat Taşer, Enver Gökçe, Mehmed Kemal, Ömer Faruk Toprak, Suphi Taşhan, Arif Damar, Attilâ İlhan, Ahmed Arif, Şükran Kurdakul’a kadar 40 kuşağı şairlerinin verdiği hayat ve sanat mücadelesini aktarmaya çalışıyor. 


 

Kitabın tanıtım yazısında şunlar yazıyor. ‘’Attilâ İlhan, 40 Kuşağı şairleri için, “40 Kuşağı-Savaş Kuşağı şairlerimize bir şeyler borçluyuz, zira ülkemizin ‘hürriyet ve demokrasi mücadelesinde alınlarında ışığı ilk hissedenler’ onlar olmuşlardır” der.


 

Öner Yağcı, 40 Kuşağı Şairleri kitabıyla, Türk yazını adına işte bu borcu bir parça olsun kapatıyor; faşizme ve geriliğe karşı sesini yükseltmiş, boyun eğmemiş bir onurlu kuşağı, yeniden okurlarla buluşturuyor...’’


 

Yazarın yine aynı yayınevinden Nazım Hikmet, Tevfik Fikret ve Namık Kemal kitapları da yayımlanmıştı. Şiirimize yaptığı katkı için hem Öner Yağcı hem de Telgrafhane Yayınları özel bir teşekkürü hak ediyor.  

 

Bu yazı toplam 4399 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi