Güven Çağlayan

Güven Çağlayan

Sultanorhanspor için; TEHLİKE ÇANLARI (!)

Sultanorhanspor için; TEHLİKE ÇANLARI (!)

 

 

Sultanorhanspor için;

TEHLİKE ÇANLARI (!)


Sultanorhanspor’u yakından takip ediyorum. Rahatlıkla 3.ligin orta sıralarında yer alacak bir takım gibi bütçe ayırıp harcama yaptılar.

 Kamplar, primler, bomba transferler, maç öncesi sonrası yemekler, iddialı açıklamalarla Gebze’yi aşıp Kocaeli’de gündemin birinci sırasına oturdular. Böyle takım kurarken en önemli transfer “amatör ruhtur” Sultanorhanspor bu noktaya transfer yapmayarak en önemli hatayı yaptı(!)

Grup maçlarını şampiyon tamamlamaları motivasyon açısından güzeldi. Ancak gerçekleri gizledi. Bu takım coşkulu futbol oynamıyor. Golleri genellikle bireysel becerilerle atıyor. Galibiyet alırken de genellikle rakiplerine ciddi pozisyonlar veriyordu. Ayakları yere sağlam basmayan, egosu yüksek, güven vermeyen futbolcu tiplerinin fazla oluşu, takım olgusuna zarar verirken, hataların en zayıf halkalara kesilerek geçiştirilmesi bugün ki tehlikenin habercisiydi. Bu noktada ikazlarımız grup maçlarında takım kazanırken de olmuştu. Sultanorhanspor şampiyon olduğu gruptaki rakiplerinden daha güçlü ekiplerle hazırlık maçları yapmalı, gerçek gücünü görmeliydi.

 

FUTBOL NANKÖR BİR OYUN
2007-2008 sezonunda eski parayla 1 trilyonluk takım kuran Şenol Sağlam önderliğindeki Karadeniz Çayspor 3-5 futbolcunun kumpasının kurbanı olmuştu. Bugün gibi hatırlıyorum. 30 milyar peşin, aylık 1 milyar maaş alan futbolcu son iki maçta 500 TL alamadım diye takımını yarı yolda bırakmadı mı? O günden bu yana amatör futbolda büyük paraların harcanmasına hep isyan ettim. Futbolculara olan inancımı yıllar önce kaybettim. Üzüldüm emek harcayanlara. Yıldız diye tabir edilen, futbolunun son demine gelmiş, son yıllarda para nerde hop ordayım diyen isimlerle, takım ruhu yakalanması imkansız. Koşmayan mücadele etmeyen amatör ruhu sahaya yansıtmayan futbolcu tipleri birde sorumluluk almaktan kaçarsa o zaman yandın. Her türlü futbolcunun elindesin. Anlaştığı paranın dışında prim ister, kritik maç olur prim ister. Vermezsen yatar bu kadar basit, bu kadar iyi niyetli olamayacağım ben. Ne koparırsam kar mantığı taşıyan futbolcu tipleri başarısızlığın temelini oluşturur. Olan yöneticilere olur. Sportif başarısızlıkta da ilk o tip futbolcular kaçar!  Kızsan olmaz, sevsen olmaz. Kovsan olmaz. Süper amatör ligde  500 bin harcamışsın, Şekerpınar Gençlerbirliği 10 bin TL ile süper amatör lige çıktı. Düşün seneye o takımla aynı ligdesin!  Adama ne derler düşüncesi içini kemirir durur elinden bir şey gelmez.

 

GEBZE SULTANORHAN’I SAHİPLENMELİ
Sportif başarının sadece sahada kazanılmayacağını ısrarla sezon başından bu yana dile getirdim. Doğru jenerasyon, takım ruhu, lobi, modern futbolun gereklilikleri ve bölge basının desteği Sultanorhanspor’un sempati duyulan bir takım olmasıyla beraber gücüne güç katacaktı. Bu takım her türlü şampiyon olur düşüncesi yönetimin ayaklarını yerden kesmiş, biz biliriz biz yaparız mantığı çevreye istemeden negatif enerji saçmıştı. Sportif başarı çevreyle bütünleşerek olur. Özellikle Gebze spor kamuoyu Sultanorhanspor’u severek, Gebzenin takımı destek verilim, yanında olalım mantığı ile takip etmedi. Çok paralar harcadılar, bakalım nasıl futbol oynuyorlar, sonları nasıl olacak merakı vardı.  Bu oluşumu sağlamak her şeyden önemliydi. Henüz bu noktada aşama kaydedilmedi.

 

FUTBOLCUNUN CANI İSTERSE

Hedefi olan bir futbol takımını temsil ediyorsan ister futbolcu ol, ister yönetici… mütevazi olmaz, çevrene pozitif ve samimi bir enerji vermezsen kalıcı başarılılar elde edemeyeceğin gibi saygınlığın bir süre sonra kalmaz. Selam bile vermezler adama, spor camiası böyle bir camia. 10 yılda onlarca kulüp başkanı yönetici, teknik direktör futbolcu tanıdım. Futbol öyle nankör bir oyun oldu ki 15-20 yıllık dostlukları bitiriyor. Paranın, yüksek ego ve hep ben mantığı dostlukları bitirir.

 Sultanorhanspor ne yapmalı? Bu takımın kaderi artık futbolcuların elinde, yöneticilerin kesinlikle ekstra bir şey yapmasına gerek yok. Onların canı isterse, kenetlenirlerse, Sultanorhanspor kalan maçlarının tümünü kazanabilecek bir potansiyele zaten sahip.  Tabi bu kez, paradan, manevi duygularını daha üstün tutar, bunu mücadeleye hırsa ve kazanma arzusuna dönüştürebilirlerse.

Bu yazı toplam 1005 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Güven Çağlayan Arşivi