Halil Yeni

Halil Yeni

İşçilerin Zam İstemesi Hırsızlık mıdır?

İşçilerin Zam İstemesi Hırsızlık mıdır?

‘’Zırt pırt lavaboya gidiyorsun!’’ ‘’Makineyi bırakıp su içemezsin.’’ ‘’hastalansan da izin almayacaksın.’’ ‘’Yıllık iznini yazın değil kışın kullanacaksın.’’ ‘’İsteğe bağlı değil zorunlu mesaiye kalacaksın.’’ gibi nice baskıyla karşılaşan Farplas işçilerinin sabrı tükeniyor, son zammın yalnızca asgari ücret seviyesine çekilmesi bardağı taşıran son damla oluyordu.

 

Gebze bulunan Farplas Otomotiv fabrikasında çalışan işçiler 19 Ocak’ta açıklanan ücret zammına karşı iş durdurmuş ve eşine az rastlanır bir sürede Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenerek toplu iş sözleşmesi hakkına kavuşmuştu. Patron anayasal bir suç işleyerek toplu sözleşmeye oturmak yerine 150 işçiyi işten çıkarmış, 30 Ocak akşamı ise çalışanlar hem işten atılan işçilerin işe geri alınması hem sendikal hakları için fabrikaya kapanmıştı.

 

Sendikalaştıkları için işten atılan Farplas işçilerinin fabrika önünde ki direnişi devam ediyor. İşçilerin talepleri çok açık... Anayasal hakları olan sendikalaşma hakkına saygı gösterilmesi. Atılan işçilerin işe iade edilmesi, içerideki mobbingin, baskının ortadan kaldırılması ve sendikayla toplu sözleşme sürecine başlanması.

 

Yukarıda ki talepler için mücadele eden Farplas işçileri çalışma yasasının 49. ve 25. maddeleri gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. “Bu maddeler hırsızlık, işe ve mala zarar vermeyi kapsıyor. Kısacası patron toplu sözleşmeye oturmamak için, işçilere “hırsız” damgası vuruyor, yetmiyor hepsine 19'ar bin lira para cezası kesiyor. Ve patronlarına göre işçilerin insanca bir ücret istemesi hırsızlık sayılıyor. 

 

Mevsimin kış, havaların çok soğuk olmasına rağmen gözlerinde ki ışık ve kalplerini ısıtan dayanışma ziyaretleri onları sıcak tutuyor. Fabrika önünde direnişlerini sürdüren işçilerin çadır kurmasına izin verilmezken, İşçiler elleriyle tuttuğu şeffaf brandayla yağmurdan, halaylarla soğuktan korunmaya çalışıyor.

 

İşçiler yalnızca sendikal hakları ve işe iadeleri için değil, haklarında söylenen yalanlara karşı da mücadele veriyor. Aralarında ki birlik ve beraberliği bozacağını ve desteği azaltacağını zanneden bazı kişiler, sosyal medyada gizli hesaplar açarak dışarıda direnenlerin Farplas işçisi olmadığını, gerçek işçilerin haklarını aldığını söylüyor.

 

İşçiler kendi hakları için mücadele ederken sınıf dostlarının yardımlarına da koşmayı ihmal etmiyor. Geçtiğimiz günlerde hakları için iş bırakan Voestalpine işçilerine ilk dayanışma ziyareti Farplas işçilerinden gelmişti.  

 

Böyle zamanlarda dayanışma önemlidir. Fakat dışarıda ki işçilerin içeri de ki işçilerle dayanışması kadar içeride çalışan işçilerin de dışarıda direnen işçilerle dayanışması o derece değerlidir.  

Bu yazı toplam 3679 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi