Güven Çağlayan

Güven Çağlayan

BASIN ÖNE EĞİLMESİN

BASIN ÖNE EĞİLMESİN

 

Gazeteci; bilgi ve haber alma yorum yapma ve eleştirme özgürlüklerini ne pahasına olursa olsun savunmalıdır.

Gazetecilik; Birilerinin yayınlanmasını istemediği haberleri yazmaktır. Gerisi halkla ilişkilerdir.

İşini doğru yapan,  samimi olan,  ikiyüzlü olmayan gazetecilerin kimseden korkusu olmaz. Bildiğini, gördüğünü karalamadan yazar. Yazmalıdır da.

 Türkiye’de futbolunda siyasetinde topluma yön verecek, doğrudan yana olan, eleştirmekten korkmayan gazetecilere ihtiyacı vardır. Eleştirmeyen gazetecinin birilerinden korkusu vardır.  Ona buna şirin görünmek için, üç beş kuruş kazanacağım diye kayıktan, kayığa atlayanlar gitsin halkla ilişkiler işi yapsın.  Bu şehirde siyasette de, sporda da en dipteysek bunda kalemlerini rüzgarın şiddetine göre şekillendiren de payı büyüktür. Gazetecinin bir farkı olmalıdır.

DÜŞENE TEKME

Toplum olarak düşene bir tekme vurmaya bayılıyoruz. Bu büyük bir sürü psikolojisi olarak adlandırılabilir. Bilmeden, konuya hakim olmadan, haklıyı, haksızı ayırmadan; konuşma, yorum yapma, ahkam kesme konusunda gazla çalışan, cahillikte master yapan bir milletiz.

Tarz ve kişilik olarak insanlara eleştirilerimi mutlu olduklarında, her şeyin yolunda gittiği zamanlarda yapmaya özen gösteririm. İnsanlar işlerinin ters gittiği zamanlarda, yalnız olduklarını hissederler.

O süreçler daha yıkıcı olabiliyor. Eleştiri yapanlara bir düşman gözüyle bakabiliyorlar. Bu hepimizin genlerine yerleşmiş bir bakış açısı.

O yüzden eleştirinin boyutu ve konusunda doğru zamanı ve doğru değerlendirmeyi yapmak çok önemlidir. Yoksa insan içinde bulunduğu kötü psikolojiden ancak ve ancak destek alarak çıkabiliyor. Eleştiri ve baskı alarak değil.

Diğer hiçbir yöntem bu çıkış yolunu sağlamıyor. O insanlar sizi düşene bir tekme vuran insanlar listesine yazdıklarında geç oluyor. Ağzınızla kuş tutsanız da o samimiyetsizlik ömür boyunca gitmiyor. Siz siz olun insanların zor zamanlarında yanında olun. Mutlu anlarında zaten herkes oluyor.

Futbol işlerine emek veren, mücadele eden insanların zor günlerinde yanında olmayıp, rüzgarın değişim hareketine göre maskelerini değiştirme kabiliyetine sahip olduklarını zannedenler var, ancak yanılıyorlar. Sahte gülücükleri, süslü cümleleri kimse yemiyor artık. O dönemler  bitti.

Bazı insanlar hayatlarının tamamını başkalarından övgü alarak geçirmiş sanırım. Futbol insanları en yakın yoldan popüler yapan bir spordur. İyi de paralar kazandırır. Karalamadan, küçük düşürmeden; Eleştiri de bu işin doğasında vardır. Kazanılan ciddi paraların küçük bir bedeli de art niyet olmamak koşuluyla eleştiri almaktır. Yıllardır her şeyi güllük gülüstanlık gösterdiler. Herkese mavi boncuk dağıttılar.

Gebzespor 3-4 yıldır eleştirilmediği için, hatalar görmezden gelindiği için hedefe ulaşamadı. Küçük çıkarlar nedeniyle susanlar kaybolan yılların sorumluları arasındadır.

Bu tarz insanların çok fazla konuşmaya hakları varmıdır taktir camianındır. Zor süreçte başkalarının kayığına binenler, işler yoluna girince kayık değiştirdiler. Yemezler.

Kötü niyetlilerin art niyetli, samimi olmayan yorularına kedi kesilenler, iyi niyetlilerin eleştirilerine aslan kesilmesin! herkes bildiği işi en iyi şekilde yapmaya özen göstersin. Saygıyla.

Bu yazı toplam 1332 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Güven Çağlayan Arşivi