Güven Çağlayan

Güven Çağlayan

Adalet Hakemlere de lazım olur!

Adalet Hakemlere de lazım olur!

U12 liglerinde takımlar ve minik kramponlar için skordan çok gelişimin daha önemli olduğunu söylüyoruz.  
Çocukların büyük sahada ciddi rakiplerle resmî maçlar oynamasını önemsiyoruz. Bu nedenle  önemli bir projeye imza atıp  Futbol kulübü alıp futbol okulunda Cumartesi Pazar eğitim alan çocukları lisanslayıp, hafta içi iki gün ekstra eğitimler vererek resmî maçlar oynatıyoruz. 
Çocukların ancak böyle gelişim gösterebileceğini düşünüyoruz.
Bu yapımız güçlenerek büyüyerek devam ederken çok kısa sürede önemli bir gelişim sağlamanın onurunu yaşıyoruz. 
Ciddi emekler verirken sahalarda ciddiyetsiz, laubali işini düzgün yapmayan görevlilere rastlamanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Küçük ve çok basit bir örnekle hatırlatalım belki birileri işini düzgün yapar. Hak yemez.Bir tarafı mutlu ederken diğer tarafı üzmez. 
Herkesin bildiği gibi U12 maçları 25’er dakika üzerinden 2 devre halinde oynanır. 
Hakemler maçı çok fazla uzatmaz. Uzatılacak çok fazla bir durum olmaz.
Bizzat izlediğim ve masum bir hata olarak nitelendirdiğim ve gündeme abartılacak şekilde getirmediğimiz Beylikbağıspor - Darıca Kale Bayramoğluspor maçı Türkiye’de hakemlerin maçların skoruna, takımların gidişatına 1-2 hamleyle nasıl büyük bir şekilde etki ettiğini gördüm. 
İlk yarısı 0-0 sona eren maçta Beylikbağıspor  daha etkili olmuş, daha çok pozisyona girmişti ancak Darıca Kale doğru savunma yapıp akıllı oyunla ilk golü bulan taraf olmuştu. Yeni kurulan bir takım olmanın tecrübesizliği ile beraberlik golünü kalesinde çok geçmeden gören Darıca  Kalespor cesaretli oynarken Beylikbağıspor ayağa paslarla pozisyon buluyordu. Tabiri caizse kıran kırana geçen maçta iki takım da her an golü bulacak ataklar geliştiriyor sonuç alamıyordu. İzleyenlerin büyük keyif ve heyecan duyduğu maçın normal süresi 1-1 sona ererken bir tarafın kazanıp diğer tarafın üzülmesini (!) isteyen hakem Beylikbağıspor Teknik Sorumlulularında etkisiyle; VAR’a gitmediği, sakatlığın yaşanmadığı, hiçbir duraklamanın olmadığı maça 4 dakika uzatma verdi. 
Hakemin tasarrufudur diyerek birazda maçın heyecanına kapılarak bir çok kişi gibi sahaya odaklandık. 4 dakika geçti top ortada. 5 dakika geçti top orta sahada havada.  Maçın heyecanlı hakemi bir taraf golü atana kadar maçı bitirmemeye niyetliydi. Nitekim 6.uzatma dakikasında Beylikbağıspor galibiyet golünü atar atmaz. Hakem düdüğü olduğunu hatırladı ve apar topar maçı bitirdi. Maç sonunda hakeme var’a gitmedin şampiyonlar ligi finali mi yönettin?  6 dakika uzatacak ne oldu diye sorduğumda ‘canım öyle istedi’ şeklinde bir cevap verdi. Egosuyla yada birilerinin etkisi altında kalarak 10 yaşındaki bir grup çocuğu mutlu ederken diğer grubu ağlatmanın ne demek olduğunu  hissedecek vicdana sahip olmamalıydı ki; 
Ya iyi niyetli değildi yada hakemlik yapacak ve hakem olabilecek vasıfları asla taşımıyordu. 
Tam bu durumu her insanın yapabileceği masum bir hata olarak sayarken ve konuyu kapatmışken; 1-1 devam eden ve 6.uzatma dakikasında Darıca Kalespor’un 2-1 kaybettiği maçı 2-0 kaybetti olarak raporun Federasyona gönderilmesi ve puan durumlarına böyle tescillenmesi bu maçın bütünüyle her hattıyla sorgulanmasını gerektiriyor. Türkiye’de ve kurumlarda işlerin ne kadar ciddiyetsizce yapıldığını gösteriyor.
Bu yaş grubunda skorun hiçbir önemi yok.
Tamam Herkes işini düzgün yapmalı. Elbette hatalar olur ancak bu hataların ardında ciddiyetsizlik olmaz. Ortada uzatacak hiçbir şey yokken. Canım maçı uzatmak istedi diyerek artistlik yaparak olmaz. 
Sessiz kalanın düdüklerini çalmayıp, çok bağıranın lehine düdükler çalarak hiç olmaz. Bu işi böyle yapacaksanız yapmayın. 
Hakemler yeşil sahalarda çocuklara adaletli olmayı öğretecek en önemli figür olmalıdır.  
Bu adaleti vicdanıyla kararlarıyla sağlayamayan hakemler hep sorun yaşamış, bir kademe yükselememiştir.
 

Bu yazı toplam 2919 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Güven Çağlayan Arşivi