Halil Yeni

Halil Yeni

‘’Türkiye Şairlerini Dinle’’

‘’Türkiye Şairlerini Dinle’’

Cafer Yıldırım’ın “Türkiye Şairlerini Dinle” ismini verdiği son şiir kitabı Şiirden Yayınları tarafından yayımlanarak raflardaki yerini aldı. Şair, yenilgi ve yanılgılar üzerine kurulu tarihimizde tutunmak için yeni dallar, inanmak için yeni anlamlar ararken, yıkılmaz zannettiği kaleleri bir bir yıkılsa da atını daima yeni ufuklara sürenlerin şiirini yazıyor.

Son kitabında şiirin diliyle ülkesine ve halkına seslenen Yıldırım, Türkiye’nin yaralarına dokunup tarihsel geçmişini hatırlatırken gelecek güzel günlerin de varlığına ışık tutuyor.

***

Türküler Kimin İçin” (1988), “Bir Firariyse Umut” (1992), ve 1995 yılında yayımlanan “Yurtsuz Sevda” kitabından sonra kendine özgü bir şiir dili oluşturma yönündeki çabaları 2005’te yayımlanan “Öteki Zaman”la etraf tarafından da fark edilir hale gelir Cafer Yıldırım’ın.

Yazdığı şiirlerin üstatlar tarafından koşullu bir biçimde de olsa onaylanması ilk kez “Öteki Zaman” kitabı ile gerçekleşir. 1998 yılında İbrahim Yıldız Şiir Ödülü’nde dosyasını “övgüye değer” gören jüri içinde Vedat Günyol, Mehmet Başaran, Sami Karaören, Yetkin Aröz, Ahmet Özer, Tahsin Şentürk gibi edebiyatımızın önemli isimleri vardır. Aynı dosyada yer alan “Nehirler Gibi” ve “Yurtsal Serüven” şiirleri ise UNESCO’nun 1998 yılında Hasan Ali Yücel adına düzenlediği şiir ödülünde “İkincilik Ödülü”ne değer görülür.

Anlatım açısından kaleminin daha rahat hareket ettiği bir aşamaya ise 2010 yılında yayımlanan “Dev Adımları Vardı Gitmenin”le ulaşır. Bu kitapta KYÖD’ün Ulusal Kitap Yarışması çerçevesinde Ruşen Hakkı Şiir Birincilik Ödülü’ne değer görülür. Böylece artık şiir sanatı alanındaki çaba ve emeğinin Türk edebiyat dünyası tarafından değerlendirilme dairesine girdiğini görmüş olur.

2016’da yayımlanan “Şehirden Bir Nisankitabı için ‘’işlenen konulara uygun bir söyleyiş inceliği yaratıldığını, daha derinliklerden elde edilen duyarlıkların su yüzüne çıkartıldığını’’ söyler.

“Yurdum Yüzünle Başlar”ı oluşturan şiirler ise aşkı imgeleyen bir “yüz”ün aranışı etrafında birbirleriyle bağlantılandırılır. Şair arayış eylemi üzerinden Türkiye’nin farklı coğrafyalarından sosyal hayata dair kesitler sunar.

***

Son kitabı “Türkiye Şairlerini Dinle” de yer alan şiirlerini ise ağırlıklı olarak hem emeği hem duygu dünyası hoyratça sömürülen bir halkın kendi varlık bilincine kavuşmasını amaçlayan bir içerik ve söylem üzerine kurar.

‘’Yurdum Yüzünle Başlar’’ ile kardeş bir dil kurarak şiirsel yolculuğuna devam eden Cafer Yıldırım, son şiir kitabında ülkesine dair yaşadığı kaygıları, karşı duruşun bayrağını, kalbinde taşıdığı yurt sevgisini ve her halini gördüğü Türkiye’sini anlatırken, duyguları insandan, insanı toplumdan ayırmaz. Aşk ve özlem yüklü bir şiirini okurken yolumuz toplumsal sorunlara da çıkar. Şair şiirinin diliyle ve içtenlikle ülkesine ve insanına seslenerek ‘’sen bugünlere layık değilsin’’ der.

Bu yazı toplam 14317 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi