Halil Yeni

Halil Yeni

Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil

Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil

Kimi edebiyatçılar bedenen aramızdan ayrılsalar da geriye bıraktığı eserleriyle yaşamaya devam ederler. Hasan Hüseyin Korkmazgil’de onlardan biridir. Çünkü onun şiirleri geçmişte yazılıp tükenen değil, bugün de kendini yaşayarak var eden bir değerdir.

 

Kelimelerin yetersiz kaldığı zamanlarda yardıma koşar. Toplumların bunaldığı, sıkıştığı dönemlerde yardıma koşar. Halkın bir çözüm aradığı, kurtuluş için çırpındığı zamanlarda yardıma koşar. Hasan Hüseyin’in şiiri bir dost eli gibidir ve böyle zamanlarda yardıma yetişir.

 

Yakın dönemin en güçlü halk hareketlerinden biri de Haziran direnişiydi. Beton zihinler kendilerine benzetmek isterlerken yeryüzünü, Devletin şiddeti her geçen gün artarken ve gencecik bedenler en körpe çağında toprağa düşerken dilimizi, duvarları, sloganlarımızı süsleyen en güzel sözler Hasan Hüseyin’ in “Ağaç görmüş, yakmışlar / Kanat görmüş, kırmışlar / Şimdi de düşmüşler insan izine / Nerede insan, nerede ışık, vurmuşlar” şiiriydi. Hepimiz gördük onu, Hasan Hüseyin de şiiriyle Haziran direnişindeydi.

 

İŞID saldırılarının gerçekleştiği, yüzlerce insanımızın katledildiği ülkemizde yazılan bildirilerde, asılan afişlerde, yapılan basın açıklamalarında ya da taşınan pankartlarda Hasan Hüseyin’in “Nede çok özlemişiz gökyüzüne kansız bakmayı” şiiri yazıyordu.  Yahut Ankara ayazında direnen Tekel, fabrika kapısında mücadele veren Flormar işçileri şairin “Bıçak kemikte” şiirini okuyor, bu şiirden en zor zamanlarda güç almaya çalışıyordu.

 

Lise yıllarında tanıştı dünya klasikleriyle Hasan Hüseyin. Şiir yazmaya da bu yıllarda başladı.  Algısı, hayata bakışı ve yaşamı bu dönemde serpilip, gelişti. Şiirleri Dost, Yelken, Varlık, İmece, Ataç, Yön, Sosyal Adalet dergilerinde yayımlananınca şiire sıkı sıkıya sarıldı. Yol bildi, dost eyledi.

 

Kimi şairler yaşadıkları dönemde hak ettikleri ilgiliyi ne yazık ki göremezler ve ölümleriyle birlikte unutulup giderler. Fakat Hasan Hüseyin yaşadığı dönemde olduğu gibi öldükten sonrada, kıymeti bilinen bir şairdir.

 

Çünkü Hasan Hüseyin’in yaşamıyla sanatı arasında güçlü bir bağ vardır.  Hasan Hüseyin mutluluğu, barışı, emeğin hakkını, insanlığın kurtuluşunu yalnızca şiirlerinde yazmamış aynı zamanda öyle bir ülke ve Dünya için mücadele etmiştir.  Yani şair yaşadığı gibi yazmış, yazdığı gibi de yaşamıştır. Onu özel kılan değerlerden bir tanesi de budur.

 

Hasan Hüseyin 26 Şubat 1984 tarihinde aramızdan bedenen ayrılıncaya kadar şiirlerinde verdiği sözü yerine getirdi. Ve soluğu yettiğince güzel günlerin türküsünü söyledi. Anısına saygıyla…

Bu yazı toplam 5704 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi