BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Sağlıkçı duyarlılığı

Sağlıkçı duyarlılığı

Covid 19, yani Corona virüsü dolayısıyla yaşanan salgın ve ölümle sonuçlanan olaylar, bize sağlıkçıların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anımsattı.

Öyle ki;

Sağlıkta Şiddet Yasası'nın TBMM'de gündeme alınmaması, zor şartlarda fedakarca çalışan doktor, hemşire, yardımcılar ve teknisyenler olmak üzere tüm sağlık personelini derinden yaralamıştır. 

Genelde Türk Tabipler Birliği, özelde Kocaeli Tabip Odası ve diğer illerin odaları, bu yasanın çıkarılmasına engel olanları haklı biçimde kınadı. Ve, Hükümet'in bu konuda sorumluluk alıp başka kötü olaylar yaşanmadan yasayı bir an önce çıkarmasını talep etti.

Ardından birgün sonra, muhalefetin teklifini reddeden iktidar vekilleri içeriği ayni ama çeşitli maddelerinde değişik yaklaşımlari bulunan yeni bir yasa teklifi verdi.

Bu da, sağlık personelinin durumunu ne kadar düzeltecek, bekleyip göreceğiz...

Bu arada, Kocaeli Tabip Odası'nın İl Pandemi Kurulu’na sunduğu görüşlerden belki çok kişi haberdar bile değildir diye düşünüp, sizlerle paylaşmak istediğim o öneriler şöyle:

1 - Sağlık Bakanı’nın Bilim Kurulu Toplantıları sonrasında ülke geneli için yaptığı gibi; İl Sağlık Müdürlüğünün de günlük olarak vaka sayıları ile ilgili kamuoyuna yönelik düzenli bilgilendirme yapması ve yayınlaması

2-Bir şekilde sağlık hizmeti almak zorunda olan (acil hastalar, zorunlu ameliyat hastaları, kronik hastalar, onkoloji hastaları vb. gibi) ancak hastalığa yakalanma endişesinden sağlık kurumlarına başvuramayan hastalar için Temiz Hastane Modeli uygulanarak, bu hastanelerin Covid 19 şüphelisi hastalara hizmet vermemesi.

3-Hastanelerin Coronavirüs hastaları açısından ayrılmasının mümkün olmadığı durumda, hastaların triajının (hastaların sınıflandırılması) mutlaka hastane dışında bir ortamda yapılması ve hastanelerin Covid 19 pozitif ve negatif birimlerinin belirlenerek mutlak bir izolasyonun sağlanıp, personelin de buna yönelik eğitim verilerek organize edilmesi.

4-Olası bir kötü senaryoya karşı hazırlıklı olmak açısından sağlık kurumlarının hasta yükünü karşılayamayacağı durumlarda alınması gereken tedbirler olarak, sahra hastanesi ya da hastaneye dönüştürülebilecek alternatif yapılar (otel, yurt, misafirhane vb. tesisler), hasta yatağı, serum askısı vb. ekipmanların şimdiden planlanarak hazır edilmesi.

5-Mevcut sağlık personelinin hastalanması nedeni ile hizmetin devamlılığının sağlanması için gerekirse başka illerden (vaka görülmeyen ya da çok az görülen) personel desteğine yönelik planlama başlatılması.

6-Pek çok ilde yerel yönetimler tarafından  uygulanan sağlık çalışanlarına ücretsiz ulaşım desteği verilmesi ve bunun diş hekimleri, eczacılar ve eczacı kafaları gibi meslek gruplarına yönelik olarak da yaygınlaştırılması.

7-Sağlık çalışanlarına görevli kimliklerinin şimdiden tanımlanmasını, ülke ve şehir genelinde olası sokağa çıkma yasağı ve karantina durumunda kullanılmasının sağlanması.

8-Olası vaka sayılarında artışlar neticesinde sağlık tesislerinde yığılmalar sonucu oluşabilecek gerginlikler ve hatta sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının yaşanmasının önüne geçilebilmesi açısından alınacak gerekli güvenlik tedbirlerinin şimdiden düşünülmesi.

9-Özel sağlık kurumları ile aile hekimlerinin tıbbi ekipmanları uygun fiyatla tedarik edebilmeleri için tıbbi ekipman ihalesinin tek elden yürütülmesi

10-Kamu ya da özel sağlık tesislerinde Covid 19 (-) hastaların başka nedenlerle yapılan işlemleri esnasında, bu hastalığa yakalanmaları nedeni ile sağlık tesislerine ve çalışanlarına yönelik tazminat talebi gibi problemler yaşanmamasına yönelik bir hukuki önlem alınması.

11-İlimiz sınırları içinde yer alan köylerde de zamanında önlem alınması ve bunun şehirdeki salgına ek bir yük getirebileceğinin göz önünde bulundurulması.

12Cumhurbaşkanı, Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu'nun da önerdiği gibi; pazar, market, toplu taşıma gibi kalabalik yerlerde maske takılmasının zorunlu hale gelmesi nedeniyle, tıbbi maskelerin halka temininin ücretsiz ve pratik olarak  nasıl sağlanacağının düzenlenmesi.

13-Maske kullanımındaki yanlışlar ve halkı bilinçlendirmek için şehiriçi pano ve görüntü sistemlerinde afiş ve maske kullanımla ilgili videolar ile bilgilendirme çalışmaları yapılması.

14-Evlere paket servis eden ve kargo hizmeti veren firmaların Covit 19 yönünden sıkı kontrol edilmesi, servis veren kuryelerin gerekli koruyucu kişisel ekipman kullanımlarının (maske, eldiven, el dezenfektanı vb.) sağlanması ve hastalığı yaymalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin alınması.

Bu öneriler alkışlanır ve gereken vakit geçirmeden yapılmalı ve alınan kararlara uyulup uyulmadığı da sıkı biçimde denetlenmelidir. 

Başka bir seçenek oluşturmaya da gerek yoktur...

Kocaeli Tabip Odası, baska önermede de bulunmuştur.

Meslek okullarında el antiseptiği yapmak istediklerini belirten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a antiseptik formülü ve yapımı için destek olabileceği, tıbbi maskelerin temininin ve halka dağıtımının ilçe belediyeleri aracılığıyla gerçeklestirilebileceği bilgisini de vermiştir.

Daha ne yapsınlar ki ?

Herkes gerekeni zamanında ve usulüne uygun, bilim ışığında yaparsa Coronavirüs belasından daha kısa sürede ve daha az kayıpla kurtuluruz...

Bu yazı toplam 2888 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi