BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Kıdeme dokunulursa !

Kıdeme dokunulursa !

 

Patronlara İşsizlik Sigortası Fonu’ndan teşvik üzerine teşvik verirken milyonlarca işçinin kıdem tazminatı, emeklilik ve iş güvencesi haklarını tehdit eden torba yasa teklifinden söz edeceğim.
   Genel Kurul’da ‘İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmelerine başlandı. Ve bu sırada teklifin geri cekilmesini isteyenler yine polis şiddeti ile yüzyüze geldi.
   İşçiler ise teklifin geri çekilmesi talebiyle yurdun dört bir yanında eylemlerini sürdürüyor.
   Bence de, bu teklif kabul edilemez nitelikte.
   Başta işçiler ve emekçiler olmak üzere tüm ülke salgının ve depremin yarattığı ağır sorunlar ile boğuşurken, ülkeyi yönetenlerin gündemi başka. O gündemde, emekçilerin kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı bir kez daha tehdit altında. Bu kez işçileri bölerek, yaşa göre ayrımcılık uygulayarak kıdem tazminatı hakkını parça parça gasp etmek istiyorlar.
   25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı hakkını ve emeklilik hakkını bir torbaya atıp ellerinden almaya çalışıyorlar.
   Teklife göre, bu işçiler için koşulsuz olarak belirli süreli sözleşme yapılabilecek. Bunun anlamı şudur. Belirli süreli çalışan işçinin iş güvencesi, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı olmaz ve de emekli olması zorlaşır.
   Bu yasayla ayda 10 günün altında çalışan 25 yaş altı gençlerin emeklilik primleri ödenmeyecek.
   O nedenle, kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı konusunda, emekçiler iktidarı bir kez daha uyarıp, "Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız, direneceğiz” diyor.
   Yani, kavga kızışıyor. Çalışma barışı, bu kızışma nedeniyle tehlike altında. Bunu gören Cumhurbaşkanı, Türk-İş'in de "düzenlemenin TBMM’den geri çekilmesi" talebini dikkate alıp, uzmanlara "biraz daha çalışın" dedi.
   Bu düzenleme üzerinde çalışılır ve emekçilerin talepleri dikkate alınır mı bilemem. Ama, düzenleme yasalaşırsa;
   -Bugün 18 olan emekliliğe sayılan sigorta primi yatırılma yaşı 25’e yükselecek. Bu da gençlerin daha geç emekli olmalarına neden olacak.
   -25 yaş altı ve 50 yaş üstünde olup esnek çalışanlar artık kıdem ve ihbar tazminatı alamayacak.
   Esnek çalışma yaygın çalıştırmaya dönüşecek ve çalışanların hak kaybına neden olacak.
   Daha ne olsun ?

Bu yazı toplam 25719 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi