Halil Yeni

Halil Yeni

Namet’de Sendikal Mücadele Var

Namet’de Sendikal Mücadele Var

 

 

İşçi, yaşamını sürdürmek amacıyla işgücünü maaş karşılığı satmak için kafa ya da kol emeği ile çalışan ücretlidir.Sendika ise çalışanların ortak hak ve çıkarlarını korumak, sorunlarını çözmek için kurulmuş ekonomik öğeler taşıyan, emek örgütleridir.

 

Türkiye’de 2014 verilerine göre kayıtlı toplam işçi sayısı: 11 milyon 600 bin, sendikalı işçi sayısı ise yalnızca: 1 milyon 96 bindir. Yani sendikalaşma oranı: % 9.45.'dir. 

***

İşçi iş garantisi ister. Emeğinin karşılığını ve buna bağlı olarak ücret zammı ister. Çalışma koşullarının iyileştirilmesini ister. Çalışma sürelerinin kısaltılmasını ister. Sosyal haklar ister. Kısacası bütün zenginlikleri ve değerleri üretenler olarak, bu değerlerden, refah ve gelişmeden hakkı olan payı ister. Peki, alabilirler mi? Orası biraz muamma...

 

Çünkü ülkemiz de hakkını arayan işçi işten çıkartılır. İşte bu yüzden hak arayan, adalet arayan, daha iyi, daha insancıl çalışma koşullarında çalışmak isteyen işçiler tek başına mücadele etmek yerine birlikte, talepleri için örgütlü bir şekilde mücadele etmek istedikleri için sendikaya üye olur.

 

Sendikaya üye olmak yasalarca bir hak olarak tanınsa da yasalar patronlar tarafından çiğnenir. Hükümetler de yasaların patronlar tarafından çiğnenmesine göz yumar. Yasada işçiler birden fazla sendikaya üye olabilir dense de bu tam bir aldatmacadır.  Sendikalı olan işçileri büyük mücadeleler bekler. O büyük mücadelenin sonunda işçiler ya yalnız bırakılır herkes kaybeder, ya destek olunur herkes kazanır.

***

İşte onlardan biri yaşanıyor Çayırova ilçesinde bulunan Namet Gıda' da. 17 işçi Tekgıda-İş Sendikasına üye oldukları öğrenilince işten atılıyor. Atılan işçiler ve sendika temsilcileri geçtiğimiz günlerde Gebze Adliyesi’ne giderek fabrika yetkilileri hakkında şikâyetçi oluyor.

 

Tek Gıda-İş İstanbul Şube Başkanı Yunus Durdu sendikalı olmamaları için işçilere baskı kurulduğunu,  işçilerin tehdit edildiğini,  işçilerin ikna odalarında korkutulduğunu bildiriyor. Atılan işçiler geri alınsın, üretim devam etsin, insanca yaşam koşulları sağlansın diyor. İşçilerin 14 saat asgari ücretle çalıştırıldığını, 8 saat çalışmanın uygulanması gerektiğini anlatıyor.  İşçilerin insanca yaşam hakkına saygı duyulması gerektiğini, isteseler de istemeseler de Namet’e Sendikanın gireceğini söylüyor.

 

 

Tekgıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Namet Gıda'da çalışan 17 işçi geçtiğimiz hafta fabrika önünde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak Firma yetkilileri tırlarla kapı önünü kapatırken, Polisler ve Çevik kuvvet ise işçilerin kapı önüne gelmemeleri için barikat kurdu. Sözde işçiler birden fazla sendikaya üye olabilir diye yasa çıkartılıyor ama işçiler değil birden fazla sendikaya üye olmak bir tane sendikaya üye olsa anında kapıya koyuluyor. Ve Namet işçileri destek bekliyor. Çünkü onlar kazanırsa tüm işçiler kazanır, onlar kaybederse tüm işçiler kaybeder. Durumlar böyle...

Bu yazı toplam 2192 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi