BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Hiç yüzü kızaran var mı ?

Hiç yüzü kızaran var mı ?

İş cinayetleri, ülkemizin kronik sorunu haline geldi. Ama ne bir sorumluluk alan var ne de yüzü kızaran, utanan ve bedel ödeyen.

Ölen, öldüğüyle kalıyor. Sermaye sınıfı da kuralsız çalıştırma uygulamasını pervasızca sürdürüyor. Siyaset de, tüm olan biteni seyretmeyi...

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG), Haziran ayı iş cinayetleri raporuna göre, Haziran ayında en az 188 işçi yaşamını yitirmiş.

Neler yaşandığına birlikte bakalım...

Yaşamını yitiren emekçilerden 147’si ücretli (işçi ve memur), 41’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

Ölenlerin 4’ü kadın işçi, 184’ü erkek işçi. Kadın işçi  cinayetleri genelde tarım ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

Bu arada, can veren işçilerden 8'i çocuk. Çocuk işçi cinayetleri de tarım işkolunda gerçekleşti.

Ölenlerin yaş ortalamasına baktığımızda, kendi nam ve hesabına çalışanlar'ın (çiftçi ve esnaf) 53, ücretlilerin (işçi ve memur) 39 yaş olduğunu görüyoruz. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 57 emekçi bulunuyor. Bu emekçiler çiftçi, esnaf, tarım, tekstil, ağaç, büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri.

6’sı Afganistanlı, 1’i Suriyeli, 1’i Türkmenistanlı olmak üzere 8 göçmen/mülteci işçi de yaşamını yitirenler arasında yer aldı. Güvenlik ve belediye işkollarında çalışan bu isçilerin de ne yazık ki sadece 3'ü sendikalı.

Ve yine ne yazık ki, ölümler bilinen işkollarında gerçekleşti. O işkolları hemen hiç dğişmiyor.

Tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, sağlık, güvenlik, gıda, tekstil, ağaç ve enerji işkollarının sadece belki sıralaması değişiyor, o kadar.

Ve, iş cinayetleri olanca hızıyla devam ederken istatistiklerdeki rakamlar ve 

eyredenler de ne yazık ki hep artıyor...

Bu iş cinayetlerinin nedenlerine gelince...

En fazla ölüm sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, yüksekten düşme, şiddet, Covid-19 ve elektrik çarpması gibi nedenlerle oluştu.

Öte yandan, aynı raporun yılbaşından itibaren oluşan iş cinayetleri istatistiğine göz atıldığında ise "ülkede savaş mı yaşanıyor ?" dedirten bir sonuçla karşılaşılıyor.

Öyle ki;

Ocak ayında en az 112, Şubat ayında en az 131, Mart ayında en az 113, Nisan ayında en az 220 ve Mayıs ayında en az 156 olmak üzere toplamda 920 işçi yaşamını yitirdi.

Yüzü kızaran var mı ? Yetmedi mi, yetmez mi ?

Bu yazı toplam 1489 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi