BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Daha vahim ne olabilir ki ?  

Daha vahim ne olabilir ki ?  

   İş cinayetleri (kazaları) sonucu ölümler, uzun süredir ülkenin ve kentimizin en önemli sorunları sıralamasında ilk basamağı işgal ediyor.
   Bu durumu, resmi, yarı resmi ve gayrı resmi bütün kaynaklar da doğruluyor.
   Gelelim, son verilere...
   Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin yılın ilk 6 ayına ilişkin derlediği bilgiler, ülke genelinde en az 840, Kocaeli’nde ise 33 işçinin yaşamını yitirdiğini gösteriyor.
   Buna göre, kentteki ölümlerin 8'i Gebze, 6'sı Çayırova, 4'ü Kartepe, 3'ü Derince, 3'ü Gölcük, 2'si Körfez, 2'si Darıca, 2'si Dilovası, 1'i İzmit, 1'i Kandıra ve 1'i de Karamürsel'de gerçekleşti.
   Kente ait verilerin en önemlisi ve ürkütücü olanı da, 6 yılda en az 426 insanın iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiş olmasıdır.
   Bu arada, yılın ilk altı ayında ülke genelindeki iş iş cinayetlerinin 88’i İstanbul, 39’u Antalya, 38’i İzmir, 34’ü Bursa, 33’ü Kocaeli, 28’i Ankara ve 28’i de Aydın’da meydana geldi.
   Görüleceği üzere, iş cinayetlerinde ölümlerin en fazla olduğu illerde beşinciyiz.
   Ülke genelinde en fazla ölümün hangi iş kollarında yaşandığına gelince...
   205 işçi tarım-orman, 165 işçi inşaat ve 107 işçi de taşımacılık.
   Ülkede en fazla ölüm trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, zehirlenme/boğulma ve elektrik çarpması nedenleriyle yaşanırken, ilimizde ise en fazla ölüm nedeni işyerinde meydana gelen yangınlar. 
   Yangından sonra en fazla ölüm yüksekten düşme, ezilme ve kalp krizi sonucu meydana gelmiştir. 
   Aslında bu ölümlerin bir gerçek sebebi, uygun yangın önleme, algılama, söndürme sistemleri ile uygun tahliye ve kaçış şartlarının olmaması, yeterli sayıda ve iyi eğitim almış ilkyardım personelinin olmaması, işyeri fiziki şartlarının güvenli olmamasıdır.
   İş cinayetlerinde yaşamını yitirenler sadece yetişkin işçiler değil elbet. Çocuk işçilerden de azımsanmayacak oranda ölüm var.
   2018 yılında ülke genelinde 23’ü 14 yaş altında en az 67 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken, bu yılın ilk altı ayında ise 11’i 14 yaş ve altında olmak üzere 33 çocuk can vermiştir.
   Son olarak ifade etmeliyim ki;
   2018'de, ülke genelinde iş cinayetlerinde ölenlerin 48’i (yüzde 2,49) sendikalı iken 2019 yılı ilk 6 ayında da 14’ü sendikalı (yüzde 1,66) idi. 
   Veeee;
   Bu yılın ilk 6 ayında ülke genelindeki iş cinayetlerinde ölenlerin yüzde 7’si kadın yüzde 93’ü erkekti. İlimizde ise yüzde 12’si kadın, yüzde 73’ü erkek. Yüzde 15’inin de kimlikleri açıklanmadı.
   Bitirirken;
   İş cinayetleri, emekçilere ve halka karşı işlenmiş suçların sonuçlarıdır. 
   Gelişen teknoloji, artan bilgi ve tecrübeye rağmen insanlar işyerinde ölmeye devam ediyorsa, bu sonucun sorumluları olmalı.
   O sorumlular da, herhalde yaşamını yitiren işçiler olamaz.
   Peki, bu iş cinayetlerinden sorumlu olarak yargılanıp da tutuklanan bir işveren tanıyan var mı ?
   Yuh olsun düzeninize !.. 

Bu yazı toplam 2284 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
BARBAROS TANTAN Arşivi