ZEYNEP ESKİ

ZEYNEP ESKİ

Başarının sırrı çaba ve planlı çalışmakta

Başarının sırrı çaba ve planlı çalışmakta

Kıymetli Gebze Yeni Haber Gazetesi ve www.gebzehaber.net okurları.

Bu hafta itibari ile yazılı haftasına girmiş bulunuyoruz. Bazı çocuklarımız bunu çok önemli bir durum haline getirse de, bazı çocuklarımız hala normal bir durum olarak algılamaya devam etmektedir. Stresten karnı ağrıyıp denemeleri ve yazılıları kaygı haline getiren çocuklarımız hala var. Bu haftaki yazımızda bu konuya değinmek istedim.

          Başarının anahtarı sürekli öğrenmektir. Öğrenmeyi sürekli hale getirmek için birkaç bilgi aktarımı yapmak isterim.

·      Sınavlara nasıl çalışmalıyız

·      Sınavlara hazırlanma taktikleri

·      Başarının sırı nedir

·      Daha verimli nasıl çalışabilirim

 

Sınavlara Nasıl Çalışmalıyız; öğrenmeyi kestiğimiz anda zaman bizi ezer geçer. Bundan sebep sadece okulda değil, evde de etkili ve çalışan öğrenci olmak gerekir. Sınavlardan önce sadece üç saat çalışmak yerine üç gün içinde her gün birer saat çalışmak daha faydalı olacaktır. Çünkü zihniniz düzenli tekrar yolu ile öğrenme sağlayacağı için, bir defaya mahsus yapacağınız yoğun çalışma süresi ne kadar olursa olsun, düzenli çalışma daha etkili olacaktır.

Sınavlara hazırlanma taktikleri; Yeni bir konu öğrenmeye çalışırken, bildiğiniz başka bir konu hakkında bağlantı kurmaya çalışın. Böylece anlama süreniz kolaylaşacak daha rahat öğrenip hatırlayacaksınız. Bir konuyu kalıcı hale getirmenin en etkili yolu onu başkasına öğretmektir. Çünkü öğretebilmek için hem konuyu iyi bilmeniz, hem de bildiklerinizi açıklayabilmeniz gerekecektir. Aslında burada en önemli durum akran öğrenmesidir.

 

Peki nedir bu akran öğrenmesi

 

Öğrencilerin birbirine yardım etmesi, en önemlisi birbirlerinin anlayacağı dilden bilgi aktarımıdır. Bu yöntemle öğrenciler, öğreterek öğrenirlerAkran öğrenmesinin çıkış noktası çocukların ya da gençlerin akranlarıyla daha iyi iletişim kurdukları düşüncesidir

          Başarının sırrı nedir: Pratiklik mükemmelleştirir. Çalışmakta olduğunuz konuyu bilen birine, öğretmeninize danışmanız durumunda yanlış öğrendiğiniz ya da yanlış anladığınız konuyu düzeltebilir ve size öneride bulunabilir. Not almak öğrenmeyi aktif hale getirir. Yazmak konuyu anlamanıza ve pekiştirmenizde yardımcı olarak bilgilerinizi doğrulamanızı sağlar.  Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de tutulan notların mutlaka temize geçirilmesidir. Öğrenci tuttuğu notları temize geçirirken bir kez daha tekrar etmiş olur ve bu da unutmasını engeller. Eğer mümkünse tutulan notlar o gece ya da bir sonraki dersten önce temize geçirilmelidir.

Bir hedef olmadan motive olmak ve verimli çalışmak mümkün değildir. Bu hayatımızın her alanında geçerlidir. Başarılı olmak için mutlaka hedeflerinizi belirlemeniz gerekir.

          Daha verimli nasıl çalışabilirim; Hayatımızın en önemli bölümü eğitim almak ile geçiyor. Amaçlarımızı belirleyelim. Her çalışma bir amaca yönelik olmalı. Planlı çalışmalıyız; hangi dersi ne zaman yapacağınızı belirli bir sıraya koymakla yani "Karar Vermekle" birlikte düzensizlik ortadan kalkar. Çalışmada plan; "nasıl", "ne zaman" ve "nerede" çalışacağınıza karar vermek demektir.

 

Günlük çalışma çizelgelerinde; okulda geçen saatler, ders çalışma, eğlenme, dinlenme, ev işlerine yardım ve uyku saatleri gösterilmiş olmalıdır. Çalışmaya başlayacağı zaman kendini yorgun ve isteksiz hisseden öğrenci çalışma saatlerini yanlış seçmiş demektir. Beklemeden günlük çalışma çizelgesini yeniden düzenlemelidir.

 

“İyi dinlemek ve not tutmak sadece eğitimin değil, hayat başarısının da en önemli unsurudur”

Anlatılan bu hususlar, pratikte uygulandığında öğrenciye birçok yararlar sağlar. Çok ufakmış gibi görünen ayrıntılar ileride büyük farklar yaratacaktır. Başarıya ulaşmak için deneyebilirsiniz.

 

Haftaya yine bu sütunlarda sizinle olmak temennisi,

Öneri ve katkılarınıza dair [email protected] üzerinden şahsımla iletişime geçebileceğiniz duyurusuyla

 

Bu yazı toplam 6003 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
ZEYNEP ESKİ Arşivi