ZEYNEP ESKİ

ZEYNEP ESKİ

Ara sınıf öğrencilerimiz ne yapmalı ?

Ara sınıf öğrencilerimiz ne yapmalı ?

 Kıymetli Gebze Yeni Haber Gazetesi ve www.gebzehaber.net okurları.

Değerli okurlarımız; konularımız genelde ağırlıklı olarak LGS üzerine devam ediyor. Fakat bu hafta ara sınıf velilerimizden de ‘bizler ne yapalım’ ya da fikir amaçlı, ‘nelerin üzerinde durma’ ile ilgili bir yazı paylaşımı istedi.

Aslında LGS temelini oluşturmak için en uygun zaman 6 ve 7’nci sınıflar zamanıdır. Bu süreç içinde düzenli soru çözen ya da düzenli kitap okuyup kendi eksiğini belirleyen, eksiği noktasında destek alan öğrenci bir adım ilerde başlar. Öğrenci soru çözüp bırakmaktan ziyade, sürekli soru çözmek zorundadır.

7’nci sınıftan 8’nci sınıfa doğru adımlarla geçmek için kendine ulaşılabilir hedefler belirlemelisin. Bu hedeflerin için hem günlük, çalışma miktarın hem aylar sonra varacağın nokta, hem de gitmek istediğin bir ya da birkaç lise olmalı. Hedefler bizi harekete geçiren büyük motivasyon kaynaklarıdır. O yüzden de seni harekete geçirecek olanları şimdiden belirleyip yola öyle devam etmende fayda var.

Hedefi 12’den vurmak için konuları çok çalışıp soru çözmeliyiz. Soru çözerken sadece kolay sorular değil zorluk derecesi farklı sorular da çözmeliyiz. Yeni nesil üst seviye sorulara odaklanmalıyız.

 Peki; sistem gençlere ne der?

 Matematik, fen bilgisi ve Türkçe’de 20 soru 40 dakikada

İngilizce, din kültürü ve sosyal bilgilerde 10 soru 20 dakikada çözülmek zorundadır.

Eğer öğrenci hangi dersi kaç dakikada çözeceğini bilmez ise ya da matematik soru süresini 40 dakikada yetiştiremiyorsa, o zaman fen bilgisi sorularını 35 dakikada çözüp kalan beş dakikayı matematik soru çözüm süresine ekleyebilir. Bunun farkına varmak için süreli ve sabit soru çözmeye dikkat etmelidir. En başarılı yol kendini sürekli tekrar ettiren yoldur.

Önce biz alışkanlıklarımızı oluştururuz, sonra da alışkanlıklarımız bizi oluşturur.”

İnsanın kendisi bir aynadır. Ancak kendi eksiklerini kendisi belirler ise destek alarak başarıya ulaşabilir. Düzenli ve devamlı çalışarak istediği her hedefe ulaşabilir.

Diğer bir etken ise motivasyonu artırmaktır. Motivasyonu arttırmak için önce aile çocuğun kendine olan güvenini arttırmalıdır. Çalışmaları ailesi tarafından desteklenmeyen ve sürekli eleştirilen çocuklar kendilerini değersiz olarak görür. Bu da kapasitesi uygun olmasına rağmen çocuğun kendini gizlemesine neden olabilir.

Öğrenciler ile yaptığım görüşmelerde şunu anladımki; velilerin çocuklarının ders çalışması için iyi niyetle yaptıkları bazı çalışmalar çocuklarının motivasyonunu artırmadığı gibi maalesef düşürmekte. Birçok öğrencimiz ailesinin çalışma motivasyonunu düşürdüğünü söylüyor.

Bu sözü ciddiye alın: “Ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz önemlidir.

Çocuğunuzun ders çalışmasını istiyorsanız onun motivasyonunu artırmaya yönelik konuşun. Kızmak, bağırmak, suçlamak, yargılamak işe yaramayacaktır. Herhangi bir sebeple hissettiğiniz öfkeyi çocuğunuzdan çıkarmayın.

“Çocuğunuza iyi sıfatlar verin, onlar o sıfatları gerçekleştirmeye çalışacaklardır.”

 

Haftaya yine bu sütunlarda sizinle olmak temennisi;

Öneri ve katkılarınıza dair  [email protected] üzerinden şahsımla iletişime geçebileceğiniz duyurusuyla

Bu yazı toplam 7699 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
ZEYNEP ESKİ Arşivi