Halil Yeni

Halil Yeni

AZİZ NESİN SEN NESİN ?

AZİZ NESİN SEN NESİN ?

 

 

 

20 Aralık 1915 yılında Heybeliada'da dünyaya geldi Aziz Nesin. Matematiğe, Fiziğe ve Doğa bilimlerine ilgisi, yeteneği olsa da yoksul bir ailenin çocuğu olduğu için ücretsiz okuya bilmek adına askeri okula yazıldı. Ankara'da Harp Okulunu bitirip asteğmen oldu. 2. Dünya Savaşı yıllarında  görev yaptı. 1945 yılında ordudan ayrıldı. Bu ayrılış Aziz Nesin'i dünyaca tanınan bir yazar yapacaktı.

 

Ordudan ayrılınca basın yayın hayatına Karagöz ve Yedigün dergisinde düzeltmenlik ve yazarlık yaparak başladı ve bu dergiler Nesin için bir dönüm noktası oldu.  Nesin artık profesyonel olarak yazarlığa başlamıştı.  Aynı yıl Tan gazetesinde köşe yazarlığı yapsa da,  Tan gazetesi Sol, Sosyalist yazılarından dolayı 1945 yılında gericiler tarafından yakıldı.

 

1946 Yılına gelindiğinde ise Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz ve Mustafa Mim Uykusuz’un yazarlığını yaptığı Türk basın tarihinin en yüksek tirajlı yayınlarından biri olan haftalık mizah dergisi Marko Paşa yayınlanmaya başlandı. Beş bin basımla başlayan yayın tez zamanda 60 binlere yükseldi. Ve ülkede büyük bir muhalefet gücüne ve etkisine ulaştı.

Aziz Nesin kendi, ülkesinde siyasiler tarafından cezalardan cezalara mahkum edilip mahpushanelerden mahpushanelere gönderilirken eserleri yurt içinde ve yurtdışında edebiyatçılar ve okurlar tarafından beğeniyle karşılanıyor, ülkenin ve dünyanın en büyük edebiyat ve güldürü ödüllerine layık görülüyor, Uluslararası toplantı ve söyleşilere davet edilip dünya da hayranlıkla okunuyordu.

 

Aziz Nesin'in yayıncılık hayatının dışında siyasi duruşuna ve aydın kimliğine dair de önemli duraklar  vardır.  Yazarlar sendikası, Aydınlar Bildirgesi ve Demokrasi Kurultayı bunlardan en önemlileridir. 1973 yılında Aziz Nesin'in girişimi ve Yaşar Kemal, Bekir Yıldız, Adalet Ağaoğlu, Orhon Murat Arıburnu, Adnan Özyalçıner, Turgut Uyar, Tomris Uyar, Leyla Erbil, Nihat Behramoğlu ve Ali Özgentürk'ün önderliğinde Türkiye yazarlar sendikası kurulmuştur.

 

12 Eylül darbesi varlığının ve şiddetinin devam ettiği dönemde bir grup aydının öncülüğünde bir dilekçe hazırlandı.  Hazırlanan ve binlerce aydının imzasıyla 15 Mayıs 1984 günü yayınlanan “Aydınlar Dilekçesi'' hapishanelerde ki işkencelerin sonlandırılmasını, siyasi mahkumlara kapsamlı bir af getirilmesini, ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkının tanınmasını talep ediyordu.

 

Nesin, 1989 yılında benzer bir tutumu Sadun Eren ile birlikte demokrasi ve özgürlük talepleri üzerinden  "Demokrasi Kurultayı’nın toplanmasında etkin görev alarak da ortaya koydu. Bu toplantılar ifade özgürlüğünü engelleyen meşhur TCK'nın 141.142 maddelerini, ayrıca 163. maddesinde kaldırılmasına olanak sağladı.

 

1973 yılına gelindiğinde eğitim olanaklarından yoksun ya da kimsesiz çocukların topluma yararlı bireyler olarak yetiştirilmesi amacıyla ile Aziz Nesin tarafından bir vakıf kuruldu. Ve Nesin bütün ekonomik varlığını bu vakfın oluşması adına çocuklar için harcadı. Bugünde çalışmalarına devam eden vakıfta 42 çocuk ve genç barınmakta ve eğitim görmektedir.

 

Yaşamı boyunca 110 eser kaleme alarak Nazım Hikmet'ten sonra dünyada en çok tanınan Türkiyeli yazarı olan Aziz Nesin 2 Temmuz 1993'de Pir Sultan Abdal etkinliklerine katılmak üzere Sivas'a gitti. 37 aydının yaşamını yitirdiği Madımak Oteli katliamından kurtuldu ve 5 Temmuz 1995'de hayata gözlerini yumdu.

 

 

 

Bu yazı toplam 1771 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi