Halil Yeni

Halil Yeni

2. Özgürlük ve Umut Etkinliğinin Ardından

2. Özgürlük ve Umut Etkinliğinin Ardından

 

 

Varoş bölgesi diye kimsenin siyasetten anlamayacağını düşündüler. İşçi kentiydi. Sanat yapılamayacağını söylediler. Yoksuldu insanlar, kitap okumaz dediler. Ne vakit aklımıza kente dair yaratıcı bir fikir gelse, ne vakit siyaset desek, sanat desek, kitap desek; ‘’olmaz’’, ‘tutmaz abi’ basitliğiyle yaklaşıp düşlerimizi ötelediler.

 

Çoğu etkinliğe cesaret edemedik mesela. Kimi yazarlar vardı çok sevdiğimiz, getirmek istedik ama ‘’kim tanıyor ki Gebze’de o herifi’’ deyip susturdular iyi niyetimizi. Ya da sosyalist bir aydın, bir siyaset insanını davet edip konferans yapmak istesek ‘’Gebze gerici bir yer kimse gelmez’’ dediler.

 

Kızdık, öfkelendik elbet. Ama biz de vazgeçtik yapmak istediklerimizden. Korktuk diyelim o etkinliğin altında kalmaktan. Ya da cesaret edemedik diyelim. Bu yüzden biz de sustuk. Siyaseti Taksim’de kitabı Kadıköy saflarında, sanatı İzmit taraflarında arar olduk.

 

Şiir yazdık yayınlayamadık, kitap yazdık basamadık. Fotoğraf sergisi açacaktık cesaret edip yapamadık. Sanat icra etmek istiyorduk mekân bulamadık. Destek olabileceğini düşündüğümüz insanların kapısı kapalıydı çalamadık. Böyle böyle yıllar geçti. Kimimiz inat etti bir şeyler yapmak için kimimiz vazgeçti. Adı duyulmamış nice güzel yetenekler sönümlenip gitti hayatın penceresinden. Sonra BİLKAR ve Özgürlük Kitap evi kuruldu Gebze’ye her şey değişti.

***

Geçtiğimiz yıl Gebze çamlık parkında ilki düzenlenen, çok sayıda sanat ve siyaset insanının yanı sıra İnsan hakları savunucusu ve yazar Eşber Yağmurdereli, tiyatro sanatçısı Mehmet Esatoğlu ve şair Sezai Sarıoğlu gibi önemli isimleri açık hava etkinliğinde yan yana getirerek kentte bir ilke imza atan Özgürlük Kitapevi ‘’Özgürlük ve Umut’’ Etkinliğinin İkincisini geçen hafta Salı günü gerçekleştirdi. 

 

Geçtiğimiz yıl 1.si düzenlenen etkinliğin ana temasını Soma’ da yaşanan maden faciası ve Gezi direnişi oluştururken bu yıl geçekleştirilen etkinliğin temasını 1970 yılında başlayan ve Türkiye tarihindeki en büyük işçi eylemlerinden biri olan 15 – 16 Haziran İşçi direnişi ve günümüzde devam eden işçi eylemleri oluşturdu. Etkinlikte emek şarkıları ve şiirleri okundu. İşçilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili tiyatro gösterimleri, sunumlar ve söyleşiler gerçekleşti.  Kitap standı açıldı. Üretilen kültür sanat çalışmaları sergilendi.

 

Etkinliğe gazetemizin yazarlarından Ben ve Levent Altun, Tahir Şilkan (Yazar), Murat AKSOY (Çocuk Kitabı Yazar) Ahmet Haşimi, Nurgül Ateş (Çocuk Kitapları Yazarı), Onsun (Yazar), B. Sadık ALBAYRAK (Yazar), Mehmet AKKAYA (Yazar), Temel Kurt (Şair), Refik Koksal (Sanatçı), Tiyatro SİMURG, Musa Yerkan (Ressam), Ali Rıza ATİK ( SENDİKACI), Grup MEKTUP, Rabia MİNE (Şair), Özkan TORAMAN (Şair), Red ve Can Yoldaş katıldı. 

 

Gebze halkı türkülerle eğlendi, hüzünlendi. Gebze Halkı şiirlerle coştu, şiirlerle dertlendi. İnsanlar sunumları dinledi, sorular sordu bilgilendi. İnsanlar kitap aldı, yazarlarla tanıştı, hatıra fotoğrafları çektirdi. İşçiler sorunlarını anlattı, çözüm yollarını öğrendi. Ve insanlar, yıllardır tiyatroya gitmeyen insanlar Gebze meydanında, çam ağaçlarının altında harika bir tiyatro gösterisi izledi. Ve yine güzel geçen bir etkinlik böyle bitti. Emeği geçen herkese teşekkürler.

 

 

 

Bu yazı toplam 1178 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi