Yeşim Ayaz Dağcı

Yeşim Ayaz Dağcı

YOKSA ŞİKÂYETÇİ OLANLARDAN MIYIZ

YOKSA ŞİKÂYETÇİ OLANLARDAN MIYIZ

 Zorlandığımız konulardan biri ve bence en önemlisi musibetlerden ders çıkarmak.

 

Doğduğumuz hatta anne karnına düştüğümüz ilk andan  bu güne kadar  istisnalar hariç.

 

Diyelim ki dünyaya geleceğimizin ilk tohumları atılmış olsun,  bundan şikayet etmeye başlar hemen ebeveynlerimiz: Ya zamanı değil ya da istedikleri zaman bu zaman değil.  

 

Kız olursak, kız olduğumuzdan, erkek olursak, erkek olduğumuzdan. kazara tam istedikleri cinsiyet doğarsa  bu sefer çok uyuduğundan veya  hiç uyumadığından, uykusuz bıraktığından, hiç emmediğinden veya çok emdiğinden, erken diş çıkarttığından ya da  geç kaldığından, emeklemesinden veya hiç emeklememesinden, konuşmasından veya konuşmamasından önce baba demesinden anne, anne demesinden ise baba  şikayet eder durur ve bu liste böyle uzar gider.

 

Şikâyet etmek bizim asli görevimiz haline gelir.  Ebeveynlerimizden 6 -7 yaşımıza kadar bunların  kaydını  alırız ve aktarımı nesiller boyu sürer gider. Şikayetimizin ucu bucağı olmaz, evlenmek için kırk takla atarız evlendikten sonra eşlerimizden işe girmek için diploma üstüne sertifika, sertifika üstüne  ödüller alırız. İşe girdiğimizde ise zor gelir başlarız şikayete: “Ayy bu benim işim değil aslında ben şu olmalıydım” der dururuz.

 

Şikâyetin pik noktası ise evlilik ve iş hayatıdır. Buradaki  şikayet hayatınızla çok ilintilidir.

 

Hâlbuki hayat şikâyet edecek kadar uzun değil. Geleni sevgiyle karşılamak, olanda hayır aramak, ne kadar şikâyetçi olsak dahi bunun geçici olduğunu hatırda tutmak  gerekir.    

 

Olayları olduğu gibi kabullenmek  gidene sevgiyle güle güle diyebilmek insanı ayakta tutar.

 

Şikâyet ettiğimiz şey ne olursa olsun bir gün bitmeye, gitmeye mahkûmdur. Şikâyetçi kimse sorun ondadır. Şikâyet ettiğin ne varsa elinden alınır. İşte musibet tamda  budur ve ders çıkarmak, ne için karşılaştığını bilmek, hangi hediyeyi getirdiğini anlamaya çalışmak  gayret ister  ve bu şikâyet edilen  durumdan  olumlu pay  çıkarabilen kişi o noktada bilgeliği   hak etmiştir.  

 

Bir şeyi beğenmiyorsan tavrını değiştir. Şikâyet etme, en  güzeli var. Peygamberimizin söylediği  gibi: “Şikâyet etme sabret

 

En güzelini hayatlarımıza geçirebilmek umuduyla 

Bu yazı toplam 18689 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Yeşim Ayaz Dağcı Arşivi