Yeşim Ayaz Dağcı

Yeşim Ayaz Dağcı

KEDİNLE EMPATİ YAPTIN MI?

KEDİNLE EMPATİ YAPTIN MI?

Artık hemen hemen üç evden ikisinde kedi var. Gerçekten çok sevimli ve ele alıp mıncıklanası hayvancıklar.  Onlara olan sevgimiz mi arttı yoksa çok mu yalnızız. Kime vermek istediğimiz sevgiyi onlara vermeye çalışıyoruz. Veya kimden sevgi bekliyoruz da sevgiyi onlarda arıyoruz.

 

Uzmanlara sormadım, bağımsız araştırma şirketlerine araştırma da yaptırmadım ama zannımca yanlışın pek alasının evlere kedileri tıkayarak  yapıldığından eminim.

 

Örneğin, tatil dönemindeyiz. Evinde kedisi olup tatile çıkan herkes kedisini yanında götürdü mü?

 

“Amaan, tatilde bir de bununla mı uğraşacağım?” deyip işin içinden çıktı mı?

 

Çünkü o kediydi. “Ne işi vardı tatilde denizde, kalsındı evde. Önünde 15 - 20 günlük maması, kumu; koca ev nasıl olsa döneceğiz.”

 

E hani, “Ayyy çünkü onsuz yapamam” idi. Hani çok seviyordunuz, hani çok seviyordu çocuklar  

 

Unuttuğunuz bir şey var. O Allah’ın sessiz kulu. Sana, ona evinde bakma görevi verilmedi. İyilik ederken hakkına giriyorsun kedinin. Onu kısırlaştırarak da hakkına giriyorsun: “Çok kedi oluyor o zaman bir sürü sitede, mahallede? Yazık ürememeli bu kediler deyip” koydun kedi evine, gittin kısırlaştırdın. Ve bunu sadece iyi niyetle yaptığını sandın. Salmadın sokağa oynadın fıtratıyla, ne kedi olabildi ne insan.  Sonra çiftleştirmek için bir başka kedi aramaya çalıştın ondada başarılı olamadın ama olsundu. Sen onu çok seviyorsun, çocuklarda çok seviyor.

 

Ne önemi vardı onun fıtratının!  

 

Eğer varsa ki benim inancıma göre var. Hesaba çekileceğiz hem dünyada hem ahirette, eve kapattığımız ve kısırlaştırdığımız her bir kediden dolayı

 

Ama neden hesaba çekilmeyeceğiz  biliyor musun? Neden bu kediyi eve alıp da kısırlaştırmadığının hesabı yok. Geldiyse kapına koy yemeğini, koy suyunu. Hatta gelmediyse de koy. Hatta sev çocuğunu sever gibi. İzin verirse öp oyna ama kısırlaştırma. Bırak doğursun doğurabildiği kadar.

 

Açmış olduğun savaş kedinin üremesine değil  doğaya son bir şey. Senin  kısırlaştırdığın kedicik doğurmuyor ama neden hâlâ çok kedi var biliyor musun?

 

Senin yüzünden, bozdun sistemi  sen. Buradan kısırlaştır o diğer taraftan üreyecek  karışmasaydın. Böyle olmayacaktı  şimdi. Kendine gel ve bundan sonra bu işe vesile olma. Sonradan da  senin veya çocuğunun veya torunlarının çocuğu olmazsa doktor doktor gezerseniz,  aklına gelsin  bu yaptığın iğne.

 

Küçük not: En sevdiğim hayvan sincaptan sonra küçükken içeri alırdım kışın üşüyor diye, ısıtırdık ablamla. Sabah annemden gizli salardık. Gözümü  dahi tırmalayıp ameliyat olmama sebep olmuştu, kör bile kalabilirdim. Buna rağmen yine de sevdiğim hayvandır, çok severim ama sokakta.

Bu yazı toplam 29787 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Yeşim Ayaz Dağcı Arşivi