HANİFİ SURUN

HANİFİ SURUN

Türkiye yangın yeri gibi…

Türkiye yangın yeri gibi…

Türkiye’nin dört bir yerinden yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Önceki gün Gebze ve Körfez’de de ormanlık alanlarda yangın çıktı. Çıkan yangınlar kısa sürede söndürüldü.

 

Ancak Türkiye’nin diğer illerinde çıkan yangınların bazılarının bırakın söndürülmeyi kontrol altına dahi alınmamış durumda.

 

Orman yangınlarına karşın Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, hava sıcaklarının artması ve yangın riski nedeniyle il genelinde ormanlık alanlara girilmesinin yasaklandığını bildirdi.

Vali Yavuz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, olası orman yangınlarına karşı önlem alındığını belirtti.

 

Hava sıcaklarının artması ve yangın riski nedeniyle il genelinde ormanlık alanlara girilmesinin, ateş yakılmasının ve havai fişek atılmasının ikinci bir emre kadar yasaklandığını aktaran Yavuz, “Lütfen kurallara uyalım. Ormanlarımıza sahip çıkalım” dedi.

 

Vali Seddar Yavuz’un olası orman yangınlarına karşın bu önerisi takdire şayan. Olası bir yangına karşın ne tür tedbir veya önlem almak yerine toptan yasaklamak inanın hiç kimsenin aklına gelmez.

 

Orman yangınları ne yazık ki devam ederken herkesin merak ettiği Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçaklarının neden yangına müdahale etmediği bir konu var.

 

Hem Türk Hava Kurumu Gebze Şubesi’nin yönetim kurulunda bulunan biri olarak hem de bir gazeteci olarak bu konuda görüşlerimi ifade etmek istiyorum.

 

Türk Hava Kurumu’na 2019 yılından beri kayyum heyeti atandığı için kayyum heyetinin izni olmadan hiçbir çalışma yapılmıyor. Kayyum heyeti olağan genel kurul sürecinin dahi işletilmesine izin vermediği için diğer şubelerde olduğu gibi Gebze şubesi olarak da bizler de genel kurulumuzu halen daha yapamadık.

 

Türk Hava Kurumu Kayyım Heyeti Başkanı Cenap Aşçı orman yangınlarıyla ilgili olarak kurumun başkanı olmadığını ifade ederek kurumun mali durumuna dikkat çekiyor. Madem kurumun başkanı değilsiniz o zaman neden genel kurulunu gerçekleştirmiyorsunuz?

 

2019 yılından beri kayyum heyeti olarak neden kurumun olağan genel kurul süreç takvimini işletip kurumun başkanı olarak seçilmek isteyenlere izin vermediniz?

 

Türk Hava Kurumu’na ait olan yangın söndürme uçakları eminim şuan hangarlarda çürümeye terk edilmiş halde duruyordur.

 

Bunu nereden mi biliyorum. Kayyum heyetinden önceki son genel başkanımız Ahmet Bertan Nogaylaroğlu’nun Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçaklarının her zaman yangın söndürmeye hazır olduklarını ifade etmişti.

 

Ancak birilerinin bu uçakları ihalesini yaparak buradan rant elde etmek için bu uçakları yıllardır çürütmeye terk edildiğini söylemişti.

 

Türkiye’nin dört bir yerinden yangın haberleri gelirken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin son açıklaması ise gönüllerimize su serpti.

 

Bakan Pekdemirli, “Kanada'da temmuzda 1 milyon 250 bin hektar alan yandı. Geçen yıl Türkiye'de yanan alanların hepsinin toplamı 20 bin hektardır” dedi.

 

Bu açıklamadan benim anladığım bizim ormanlarımız daha az yandı başka ülkelerin ormanları daha çok yandı.

Bu yazı toplam 977 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
HANİFİ SURUN Arşivi