SELAM OLSUN MEGAPLAS İŞÇİLERİNE

SELAM OLSUN MEGAPLAS İŞÇİLERİNE

Megaplas patronları ile işçiler arasındaki mücadele megaplas işçilerinin sendikalaştıkları günden beri devam ediyor. Megaplas işçileri , her aldıkları hakkı, mücadele ederek, direterek aldılar.Bu yılki toplu sözleşme dönemi , değişen genel müdürle birlikte, bıçaklar bilenerek başladı.

 

Megaplasta genel müdür değişince, fabrika resmen , patron tarafından merkezi olarak , yönetilmeye başlandı.Yeni genel müdür, işçilere toplu sözleşme taslağını ,yeniden oluşturun dedi.Megaplas işçileri, taviz vermedi.Genel müdür, mega 1 kapatılacak, siz bu ekmeği  yiyemeyeceksiniz, dedi.Sinirli sinirli fabrikanın içerisinde , gülerek gezmeye ,psikolojik baskı yapmaya başladı.Akabinde alttan alta savunmalar istendi.Toplu sözleşme bıçakların bilendiği, sınıf mücadelesinin fabrika içerisinde, an ve an yaşandığı bu şartlarda gerçekleşti.Toplu sözleşme işçilerin istediği gibi oldu.Bu mücadelenin biriktirdiği, karşılıklı gerilimlerin yaşandığı ve işçilerden yana oluşan , toplu sözleşmeyi kendine yediremeyen , genel müdür bir işçi arkadaşı tazminatsız işten attı.Gerekçe olarak bir makinenin hasar görmesini bahane etti.

Tarih 15 haziran 8-16 vardiyası işe geldi.Fiili,meşru ve haklı tepkisini verdi.Makineler durdu.16 vardiyasından sonra gelen megaplas işçileri de örgütlü disiplin içinde aynı tutumu alıp makinenin başında beklediler.Olayı duyan sınıf dostları ve megaplas işçileri fabrikanın önüne yığıldılar.Saat gece yarısı 24.30 , yani 16 haziran, atılan işçi arkadaş işte kaldı.İki hafta ücretsiz işten uzaklaştırıldı.Aynı 15-16 haziran direnişi gibi ,megaplas direnişi de ekonomik temelli bir direniş değildi.İşçilerin, sendikal haklarını, işçi olmalarından dolayı , sahip çıktıkları andır.Megaplas işçilerinin , temsilcilerine ve kendilerine duydukları güvenle , hareket ettikleri, örgütlü bir müdahaledir.Selam olsun megaplas işçilerine…..

Megaplas işçileri sendikal mücadelenin ,sadece toplu pazarlık mücadelesi olmadığını gösterdiler.Sendikalar ancak toplumsal ve örgütlü bir güçle, siyasal bir hat tutturarak kazanabilirler. Megaplas, hükümetin çıkarmaya çalıştığı, iş güvencesi , kiralık işçilik vb… yasalara karşı da, ancak emeğin politik ve stratejik bir hattı ile, fiili meşru bir mücadele ile kazanabileceğini gösterdiler. Hükümetin çıkardığı yasalar üzerine, konuşmakla , sendikalar kazanamazlar.Sendikalar ancak toplumsal bir güce sahip olarak , haklar , yasalardan önce gelir diyerek, kazanırlar.Megaplas işçileri sendikalara nasıl kazanacaklarını öğrettiler.

İşçiler ,birbirlerine, temsilcilerine , sendikalarına güvenecekler, örgütlü hareket edecekler, sınıf disiplini ve örgütsel bütünlük olacak , o zaman patronların saldırıları püskürtülür.Selam olsun yiğit megaplas işçilerine, 15-16 haziran direnişçilerine……..

 

Megaplas işçilerinin bilinci, refleksi, tavrı, direnme geleneği, 15-16 haziran işçilerinin kendisi değil mi?

Bu yazı toplam 98 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi