İNSANLIĞI MUTSUZ EDEN İCATLAR…

İNSANLIĞI MUTSUZ EDEN İCATLAR…

 

      İnsanlık dünyası pek çok konuda gelişme ve önemli icatlara el atmıştır. Ama tamamı yine insanoğlu tarafından kötüye kullanılmıştır.  Yaşamsal tehditler, her zaman halkların barış ve huzurunu yok etmek eğilimindedir.

    20.yüzyılda dinamit icat edilmişti. Amaç; önceleri sanki tüneller açmaktı. Ama öyle olmadı. Yeni bir savaş aracı oldu. I. Dünya Savaşında kullanıldı. O savaşta da 36 milyon kişi yaşamını yitirdi. “Barış ve edebiyat” konuları başta olarak ödüller dağıtan İsveç’in “Nobel” kurumuna ad veren Alfred Nobel, dinamiti icat etmişti. Dinamit üretiminde büyük kazançlar sağlamak, aslında bir silah tüccarı olan Bay Nobel’in zenginliği olmuştu.

    Nobel ödülü, şimdilerde uluslararası insani hizmetler için simgedir. Alfred Nobel, insan canına kastederek biriktirdiği bir gelirden Vakıf kurmuştur. İsveç Nobel Vakfı, ABD ve AB’de silah üreten çeşitli şirketlere de paydaş edilmiştir. Kurum; yoksul, umutsuz ve çileli halkların içini bölen, dıştan saldıran saldırgan güçlerine silah satışıyla bol gelir sağlamaktadır.  

     Yazar Remarque’ın ; “Batı Cephesinde yeni bir şey yok” kitabındaki 1916-1917 yılbaşı akşamı, bir cephe kesitine konudur. Okuyanlar bilir. Okumayanlar da bakarlarsa yeni yıl, maytapların parlak ışıklarında değil de dinamit patlamaları altında nasıl kutlanır anlamış olurlar. Nobel edebiyat ödülü alanlar arasında, kendi ulusunu: “Bir milyon Ermeni kestiler” diyerek gerçek dışı suçlayan bu ülke yurttaşı Orhan Pamuk’un da bulunması ayrı bir faciadır.

    Dünya, “Hiroşima” ve “Nagazaki” atom bombalarını, Ağustos 1945’te tanımıştır. Tüm savaş kuralları çiğnenerek 400.000 kişi Japonya’da telef edilmiştir. Halbuki nükleer enerji, insanlığın yararı için bulunmuştur. Ama alabildiğine bir zarar doğmuştur.

 

    Türkiye’de Cumhuriyet ve devrim ilkelerinin barışı esas tutan tutumu, etkili olmuştur. Dünyada ise saldırgan sömürgeciliğe, fırsat tanımamalı ve direnç gösterilmelidir. “Mazlum” ve “zalimlerden” hangi taraf kazançlı çıkar, bunu bilemeyiz. Ama eskisinde yaşananlar, eğer deneyimler sonucu insani bir geleceği ülke ve uluslarına hazırlayabiliyorsa sorun yoktur…

Bu yazı toplam 89 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi