CUMHURİYET KAVRAMI

CUMHURİYET KAVRAMI

 

       30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan “Mondros” mütarekesi Osmanlıyı yenik devlet durumuna getirirken,”Sevr” antlaşması da korkunç bir gelecek olarak onu izlemiştir. Sevr’in imzalanmasından önce toplanan Devlet Şurası’nın tek üyesi dışındakiler, Sevr’in koşullarını uygun görmüşlerdir. Topçu Generali Batumlu Ali Rıza Paşa, Sevr’e muhalefetle, onu reddederek onurla tarihe geçmiştir.

       19 Mayıs 1919 günü Samsun’dan başlatılan bir direnç, Sevr antlaşmasını kaldırıp atmak amacına yönelikti.  “Lozan” zaferiyle “kutsal isyan” başarıldı. İşte bu sonucun içinde öylesine aşamalar vardı ki, yeni kurulan devlet bu aşamalardan güç aldı.  19 Mayıs 1919,23 Nisan 1920,30 Ağustos 1922 ve 29 Ekim 1923 tarihleri, ulusal bayramları teşkil etti.

     Dünyayı işgal ederek sömürmek üzere her kıta parçasına el atanlar, ilk kez Anadolu’da gerilemişlerdir. Kurtuluş savaşı, dünyanın tüm  “mazlum” milletlerine örnek olmuştur. Lozan Antlaşmasıyla hukuksal varlığını onaylatan bir ülke varlığı, dünyada onurla yer almıştır.

     29 Ekim 1923 cumhurun, yani halkın yönetimi üstlenmesidir. Atatürk’ün deyişiyle: “En büyük bayramdır”. Egemenliğin kayıtsız-koşulsuz millete ait olması, Cumhuriyetimizin temel niteliğidir. Demokrasi de Cumhuriyet yönetiminin tamamlayıcı öğesidir.

   Her ülkenin, tarihsel geçmişiyle ilgili önemli günleri vardır. Hepsi de kendilerince önemlidir. Ama Türkiye Cumhuriyetinde kutlanan bayramlar kadar isabetle kararlaştırılmış olanları saptamak da pek kolay değildir.

  Ulusal bayramlar ve özellikle Cumhuriyet Bayramı, ülke yaşamında en büyük coşkularla kutlanmalıdır. Çünkü başarı, azim ve sevinçlerin varlığını sergilemektedir.

  Cumhuriyetin 90.yılında kıvançlıyız. Gittikçe gelişen ve güçlenen bir ülkemiz vardır. Cumhuriyet’in bütün tarihi, halkımızın dirlik ve esenliği için toplumsal gayretlerle doludur. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak kıvançla doluyuz.

 

  Cumhuriyet Bayramı, hepimize kutlu olsun.

Bu yazı toplam 118 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi