HANİFİ SURUN

HANİFİ SURUN

Dürüst olmalıyız…

Dürüst olmalıyız…

Son günlerin tartışma konusu Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın yabancı uyruklu ve mültecilerle ilgili olarak su faturası ve vergide 10 kat zam yapacağı söyleme üzerine gelişti.

 

CHP’li Belediye başkanı Tanju Özcan’ın bu söylemine destek veren de oldu karşı çıkan da. Ancak ben Tanju Özcan’ın bu söylemi üzerine çıkan tartışmalardan çok yabancı uyruklu ve mültecilerin yarattığı başka bir soruna değinmek istiyorum.

 

Kurban Bayramı öncesi Gebze Pelitli Mahallesi’nde meydana gelen üzücü olayı eminim duymuşsunuz. Pelitli Mahallesi’nde ikamet eden ve evine gitmek isteyen genç bir kız Afganistan uyruklu bir erkeğin saldırısına maruz kaldı.

 

Genç kıza tecavüz eden Afganistan uyruklu bu şahıs daha sonra genç kızın kafasını taşla eziyor. Hastanede yaşam savaşı veren genç kızın sağlık durumu ise ciddiyetini koruyor.

 

Yaşanan bu olaydan önce Gebze Pelitli Mahallesi’nde çok sayıda Afganistan ve Pakistan uyruklu kişilerin bazı işyerlerinde çalıştırıldığı öğrendim. Yaşanan bu olayın ardından Pelitli Mahallesi’nde artık bu kişilere iş verilmiyor.

 

Ancak Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası’nda inşaat başta olmak üzere birçok sektörde Suriyeliler başta olmak üzere Afganistan veya Pakistan uyruklu kişilerin çalıştırıldığını görüyor veya duyuyoruz.

 

Bu kişilerin çalıştırılma nedeni ise başta sigortasız ve düşük ücret. Şimdi herkes şapkasını önüne koyup düşünecek. Gebze Pelitli Mahallesi’nde yaşanan olaydan hepimiz derin üzüntü duyduk ve duyuyoruz. Genç kızımızın biran önce sağlığına kavuşmasını diliyoruz.

 

Ancak bu olayı yapan şahısları işyerlerimizde ucuz iş gücü ve güvencesiz çalıştırırken bu işten kar ediyoruz diye içten içe seviyoruz. O nedenle her şeyden önce dürüst olmalıyız. 

 

Bu insanların tümünü aynı olarak değerlendirmiyorum. Tabi ki her ülkeden her yerden iyi veya kötü insanlar vardır. Ancak işyerinizde ucuz iş gücü olsun diye çalıştırdığınız ve ne olduğunu bilmediğiniz birisine nasıl güvenebiliriz?

 

Gebze Yeni Haber Gazetesi’nde yeniden işe başlarken bile kaç yıldır bu şehirde gazetecilik yapan ve daha önce burada çalışan biri olmama rağmen sabıka kaydı ve ikamet belgesi başta olmak üzere birçok belge istendi.

 

Bu belgelerin istenmesi gayet doğal ve olması gereken bu. Oysa Afganistan veya Pakistan uyruklu kişileri işyerlerine alırken ilk önce istenilen şeyin ne kadar ücrete çalışacağını konusunda pazarlık olduğuna eminim.

Bu yazı toplam 887 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
HANİFİ SURUN Arşivi