HANİFİ SURUN

HANİFİ SURUN

10 Kasım…

10 Kasım…

Bugün 10 Kasım.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, istiklal mücadelemizin ve bağımsızlığımızın önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 83’üncü yıldönümü.

Vefatının 83. Yılında; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, istiklal mücadelemizin ve bağımsızlığımızın önderi, dünyanın kabul ettiği büyük deha Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha özlem, sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de bizlere bırakmış olduğu ve en büyük eserim Türkiye Cumhuriyet’i dimdik ayakta…

Ancak 20 yıldır iktidarda olan iktidar partisi başta ders kitapları olmak üzere neredeyse her yerden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adını siliniyor.

Laiklik başta olmak üzere Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm devrimleri birer birer yok sayılıyor.

Oysa Müslüman olup tek laik olan Türkiye Cumhuriyeti’nin laiklik sayesinde bugünlere kadar gelmiştir.

Atatürk’ün laiklik anlayışına göre; laiklik sadece din ve devlet işlerinin ayrılması değil aynı zamanda dinin de siyasetten ayrılması¸ yasaların dine göre değil toplumun gereksinmelerine göre yapılmasıdır. (Ahmet Taner Kışlalı, Kemalizm, Laiklik ve Demokrasi, s. 21)

Gerek yaşadığı dönemde gerek bu dünyadan ayrılışının ardından dünya için örnek bir lider olmuştu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün için dönemin devlet adamları şunları söylemiştir;

Savaşta Türkiye'yi kurtaran, savaştan sonra da Türk milletini yeniden dirilten Atatürk’ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de büyük kayıptır. Her sınıf halkın O'nun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahraman ve modern Türkiye'nin Ata'sına değer bir görünümden başka bir şey değildir.”

Winston Churchill, İngiltere Başbakanı

Mustafa Kemal sosyalist değil, fakat görülüyor ki iyi bir teşkilatçı, yüksek anlayışlı, ilerici ve iyi düşünceli, akıllı bir lider. Mustafa Kemal soygunculara karşı bir Kurtuluş Savaşı veriyor. Emperyalistlerin gururunu kıracağına ve Sultan’ı da yaranı ile birlikte alt edeceğine inanıyorum.”

Vladimir İlyiç Lenin, Rusya

Bir ulusun hayatında bu kadar az sürede bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir. Bu olağanüstü işleri yapan Mustafa Kemal, hiç kuşkusuz kelimenin tam anlamıyla büyük adam niteliğine hak kazanmıştır. Ve bundan dolayı Türkiye övünebilir.”

Elefterios Venizelos, Yunanistan Başbakanı, 1933

Bu yazı toplam 776 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
HANİFİ SURUN Arşivi