BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

SGK'nın batık alacakları !..

SGK'nın batık alacakları !..

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden yürütülen aktüel ve bir o kadar da siyasi tartışmayı, AKP'li dönemlerin başından itibaren sık sık duyduk.
   Nedeni, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, siyasi rakibi olan anamuhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik (SGK Genel Müdürlüğü dönemini anımsatan) sert sözleri oldu. O sözlerin özü, "SGK'nın batırılması ve görev zararlarının kapatılamaz hale gelmesi"ydi.
   Peki, AKP'li dönemlerde ve bugün SGK'ya neler oluyor ?
   Sayıştay'ın raporlarına da yansıdığı üzere batan şirketlerin yükü SGK’ya kalıyor...
   Denetçiler, SGK’nin batan, el konulan, birleşmelerle yeniden çalışmaya başlayan ancak tekrar el konulan sigorta şirketinden 80 milyon TL’lik alacağının zamanaşımına uğrama riski bulunduğunu tespit ediyor.
   Hangi şirkettir o dediğinizi duyar gibiyim. Hemen söyleyeyim, 1999 krizinde el konulan Egebank’a bağlı sigorta şirketi. İşte, bu şirketten kalan ve SGK’nin de zamanında takip etmediği alacaklar yıllardır tahsil edilemiyor.
   Özcesi;
   SGK'nın, çalışanlar ile işverenlerin primlerinden oluşan varlığının 80 milyon TL’sinin 1999’da el konulan Egebank’a bağlı sigorta şirketinden geri alınamama riski bulunuyor.
   SGK’nin, 30 Ocak 2020 itibarıyla Ege Sigorta’dan 67.1 milyon anapara ve 74.3 milyon 56 TL’si gecikme zammı ve cezası olmak üzere toplam 141.5 milyon TL alacağı olduğu belirlendi. Bulgu üzerine 62.1 milyon TL, 12 Haziran 2020 tarihinde tahsil edildi, 79.4 milyon TL ise alınamadı.
   Bu, şimdi niye gündeme geldi dersiniz ?
   Söyleyeyim;
   Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, emeklilere yaptıkları maaş ödemelerini iyi icraat örneği olarak açıkladı ya, işte ondan sonra arşivlerdeki dosyalar didik didik edilince ortaya çıktı.
   Emekli maaşını SGK eliyle ödemekle övünen bir bakan da gördük ne yazık ki...  
   O bakan, SGK eliyle batırılmış ve bugüne kadar takibinden vazgeçilmiş kurum alacaklarından haberdar olmaması bence  önemli bir cehalet.
   Değilse de gaflet ve delalettir.
   Peki, bundan sonra ne olabilir ?
   SGK'nın kalan 79 milyon 413 bin TL’lik alacağı zamanaşımına uğrar ve tahsil edilemez.
   Sizin gönlünüz razı mı ?

Bu yazı toplam 3379 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi