Dilan Çin

Dilan Çin

HANGİ EKMEK ÇEŞİDİNİ TERCİH ETMELİYİM?

HANGİ EKMEK ÇEŞİDİNİ TERCİH ETMELİYİM?

Diyete başlayınca çoğu kişi için akla ilk gelen ekmeği kesmektir. Ancak her ne kadar çok fazla başvurulan bir yol olsa da ekmeği hayatımızdan çıkarmak sanıldığı gibi doğru değil aslında. Esas olan kan şekerinde dalgalanmalara sebep olan basit karbonhidratları (beyaz ekmek, beyaz un, pirinç, mısır, şeker, çikolata) beslenmeden uzaklaştırmaktır. Esmer ekmeklerin beyaz ekmeklere kıyasla daha az kalorili olduğu da doğru bilinen yanlışlardandır. Bilinenin aksine beyaz ekmek ile tahıllı, çavdar, yulaf, kepek ekmeğinin aynı miktarlarının kalorileri birbirine eşit diyebileceğimiz kadar yakındır ve eşit karbonhidrat içerirler.

Esmer ekmeklerde bulunan diyetlerimizin olmazsa olmazı olan posa içeriği sayesinde tam tahıllı ekmek tüketiminden sonra daha uzun süre tok kalırsınız. Fakat beyaz ekmeğin posa içeriği neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu sebepledir ki beyaz ekmek tüketiminden sadece birkaç saat sonra kişi yeniden açlık hissi duyar.

Vücudun çalışma sisteminde görev alan B grubu vitaminleri tam tahıllı ekmeklerde bulunurken beyaz ekmekte bulunmaz.

Beyaz ekmek tüketimi bel bölgesinde yağlanmaya sebep olur. Glisemik indeksi yüksek bir besin olduğu için tüketim sonrası salgılanan fazla insülin sebebi ile besinler direkt yağ olarak depolanır. Bu depolama da çoğunlukla bel çevresinde gerçekleşir.

Fakat tam tahıllı ekmeğin glisemik indeksi düşüktür. Kan şekerinde ani iniş çıkışlar yaratmaz ve daha az insülin salgılanır. Bu şekilde hem daha uzun süre tok kalmış olursunuz hem de yedikleriniz yağa dönüşmeden vücut tarafından kullanılır.

Tam tahıllı ekmek bağırsak hareketlerinizin düzgün olmasını sağlar.

Her gün tam tahıllı ve lif oranı yüksek ekmek tüketmek;

  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Tip 2 diyabet riskini azaltır.
  • Glikoz içeriği ile beyin tarafından ana enerji kaynağı olarak kullanılır.
  • Yetişkinler için bağırsak kanseri riskini azaltır.
  • Tokluk hissi veren posa içeriği sayesinde kilo alanızı engeller.

Bu yazı toplam 3547 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilan Çin Arşivi