KOTO’nun ağırlığı kalmadı

KOTO’nun ağırlığı kalmadı

 

Kocaeli Ticaret Odası, tarihinde görülmemiş bir prestij kaybı yaşıyor.

Önce, bu duruma gelişte yaşanan sürecin kurumsal yapılanmaya nasıl yansıdığına bir bakalım.

Yüzyılı aşkın süre İzmit Ticaret ve Sanayi Odası olarak faaliyet gösteren meslek örgütü, 1990’lı yılların başında dönemin Yönetim Kurulu Başkanı Şahabettin Bilgisu’nun isteği ve meclisin de onayıyla sanayici ile ticaret erbabını ayrı ayrı temsil eden iki oda yapılanmasını kabul etti.

Böylece, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve İzmit Ticaret Odası (İTO) oluştu. Bu durum yaşanırken, Gebze Ticaret Odası da (GTO) kurulmuştu.

Daha sonra İzmit Ticaret Odası ismi değiştirildi. Nu kez Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) adı anılamaya başlandı. Bu süreçte yeni bir oda olarak Körfez Ticaret Odası (KTO) da kuruldu.

Yani, sanayici ve esnafı bu kentte temsil eden meslek odası 1 iken 4 olmuştu.

Yüzyıl boyunca etkin bir kurum olarak ekonomik ve sosyal yaşama ilişkin ne diyeceği, diyeceklerinin siyaset dünyasına nasıl yansıyacağı merakla beklenen o güvenilir kurum, el birliğiyle iğdiş edilmeye başlanmıştı.

İzmit Ticaret ve Sanayi Odası’nın devamında oluşan 4 odanın içinde gövdesi de en büyük olan KOTO, en fazla prestij yitireni oldu.

Çünkü;

Hüseyin Zeytinci sonrasında Yönetim Kurulu Başkanı olan Murat Özdağ, FETÖ/PDY terör örgütü operasyonunda, örgüte mali kaynak yaratan isimler arasında görülüp tutuklandı.

Meclis Başkanı Bülent Karagöz ise aynı operasyonda gözaltına alınıp bırakıldıktan sonra yaşanan spekülasyonun odaya prestij kaybettireceği gerekçesiyle istifa etmesi istendi, o da bu talebe karşılık verip görevinden ayrıldı. Meslek komitelerinden de istifaların yaşandığı KOTO da, süreç iyice sıkıntılı bir hal aldı.

Yönetim, Meclis’in onayına gitmeden kendi içinden Semih Barış’ı başkan seçti. Bu duruma tepki gösteren bir grup meclis ve komiye üyeleri de istifa etti. Ardından Meclis Başkanı seçimi yapıldı ve muhalefet adayı olan Akın Doğan seçimi kazandı.

Hal böyle olunca, KOTO’da işlerin daha da karışacağı açıkça görünür hale geldi. Ama, her ne olursa olsun, Murat Özdağ ile başlayan dönem itibarıyla KOTO’nun prestij kaybı önlemez olmuştu.

Çünkü, KOTO’nun üyeleri ve kamuoyu önünde artık bir ağırlığı kalmadığı konusunda herkes hemfikir oldu.

Yaşanan istifalar sonucu 6. Meslek Komitesi de 6 Eylül Salı günü 1 asil ve 3 yedek meclis üyesini belirlemek için seçim yaptı.

Bu komitede 589 üyenin oy kullanma hakkı varken, sandığa giden üye sayısı az oldu. Bu komiteden Yasin Çakır meclisin yeni asil üyesi oldu. Yedek üyeliklere de Esra Hatipoğlu, Abdülsamet Ünal ve Süleyman Öztopuz getirildi.

Bütün bunlardan anlaşılıyor ki, KOTO’da, prestij kaybı önlenemiyor.

Sonuç olarak;

Bu kentin saygın kurumlarından biri daha iş bilmezlik yüzünden etkisini yitirdi. Bazı ihtiraslı isimlerin elinde adeta oyuncak oldu.

Plansız programsız atılım olarak gözüken adımlar dolayısıyla da ekonomik krizler yaşayacak noktalara geldi.

Sorumluları elbet birgün üyelerin karşısına çıkıp hesap verecek. Ama, kent halkının bu kuruma olan güvenini yeniden tesis edebilmek o kadar kolay olmayacak.

O nedenle, yeni dönemlerde görev alacak tüccar ya da esnafın işi gerçekten zor. Bu kurumun yeniden aynı ağırlığını kazanması uzun zaman alacak gibi.

Demek ki, her koşulu değerlendirip, her koşulda takiye yapıp kısa süre de olsa TOBB Başkanı ya da Cumhurbaşkanı’nın yurt içi ve dışı seyahatlerindeki heyetlerde yer almak tek başına yeterli değilmiş.

 

Kocaeli tüccarı ve esnafının işi gerçekten de çok zor…

Bu yazı toplam 83 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi