Dilek ALP

Dilek ALP

KENT SERİSİ 32: TEDxİzmit Konuşmaları

KENT SERİSİ 32: TEDxİzmit Konuşmaları

Gülçin BOSTANOĞLU
Setar RİZVANCHE


Gebze Haber Gazetesinde yazdığım 100. yazıyı çok özel bir kent röportajı ile kutlamak istedim. Benim hayatımı değiştiren bir deneyim ve bu vesile ile tanıdığım 2 harika insan bu sayıya çok yakıştı…

En fazla 18 dk içinde, yüzlerce kişiye hitaben, zifiri karanlıkta, tüm parlak ışıklar üzerinizdeyken, kırmızı bir noktanın ortasında, prompter kullanmadan, paylaşmaya değer bir konuyu anlatmak heyecan verici tabii. Ama tüm bu özel etkinliğe hazırlık sürecinde edindiğiniz uzun yol arkadaşlığınız, kendinize dair sürpriz bilgiler ve deneyimler asıl kazanç bana göre. 2018 yılının TEDx konuşmacısı olmam yolunda teklif geldiğinde, bu deneyimin bu kadar kalbime dokunacağını ve yoğun izler bırakacağını hiç hayal etmemiştim, çalışmalara başladığımız ilk günden bugüne kadar bir daha hiç ayrılmadık, onlar için “TEDx Ailem” adını kullanıyorum hatta. Gülçin ve Setar ile başlayan şahane yolculuğum tüm aile bireyleri ile katlanarak devam ediyor. Her yeni yılı birlikte, benim pişirdiğim yemeklerle, benim masamda, anılarımızı tazeleyerek  karşılamak gibi bir geleneğimiz oluştu 4 yıldır, ne şanslıyım. Bugün, bu gönüllü profesyonel insanları ve yaptıklarını tanıyın istedim, duymayanlar haberdar olsun ve bölgemizde izleme şansınız varken bu fırsatı kaçırmayın dedim.  

(TED konuşmaları Kaliforniya, Monterey'de düzenlenmeye başlamış. Bu konferansın varoluş amacı, farklı alanlardaki ileri derecede bilgi sahibi kişilerin bilgi alışverişine zemin oluşturmaktır. İlk olarak 1984 yılında hayata geçirilen bu fikir, dünyanın bir çok ülkesinde aralıksız devam etmektedir.)


TED konuşmaları dünyada nasıl bir fikir olarak doğdu?

TED, dünyanın önde gelen düşünürlerinin, kendilerini en fazla heyecanlandıran fikirleri paylaşmak üzere katıldığı yıllık bir konferans ana fikri ile hayata geçti. TED” adını, geIeceğimizi şekillendiren üç ana konunun, Teknoloji, Eğlence ve Tasarım ‘ın (Technology, Entertainment, Design) ilk harflerinden alıyor. Etkinliğin kapsamı herhangi bir disiplinle ilişkisi bulunan bütün fikirlerin ortaya konulmasını teşvik eder. Katılımcılara göre TED konferansları geleceğe yapılan bir yolculuk, bir zihin arınmasıdır.

TED, farklı alanlara ait önemli düşünce biçimlerini keşfedip kendi yaşamımıza ve iş hayatımıza uyarlayabileceğimizin örneklerle aktarıldığı bir merkez olarak hizmet veriyor. Çoğu katılımcı için sonuç: Heyecan verici bir deneyim, beklenmedik bağlantılar, olağandışı görüşler ve güçlü bir ilham kaynağı…

Ayrıca henüz tam anlamıyla ünlü olmayan, yeni tanınan sanatçı, bilim adamı ve düşünürleri bulup TED topluluğuyla tanıştırmak da TEDin felsefesinin bir parçası. Hepsinin ötesinde TED ünlü isimlerden çok daha fazlası… Dünyayı değiştirebilecek güce sahip fikirler, tutku, kahkaha, güzellik ve beceri…
 

TED ile TEDx konuşmaları arasındaki fark nedir?

TEDx  PayIaşmaya Değer Fikirler”in dile getirildiği yerel bir programdır. TED kişiler ve organizasyonların TED benzeri kendi yerel etkinliklerini yapabilmeleri için TEDxi yaratmıştır. TEDx ismindeki x” bağımsız organize edilen TED etkinlikleri anlamına gelmektedir.

TEDx lisansı, 30 yıllık konferans düzenleme ve fikir payIaşımı deneyimine sahip olmak demektir.

Bir TEDx etkinliği, TED konuşma videoları ve canlı konuşmalar sayesinde yeni fikirler ve ilham veren tartışmalarla zenginleşen bir dünyayı yaşatır.
 

TED konuşmalarının temel kuralları nelerdir? Dinleyicilerin özel bir yaş grubu var mı?

Bir fikri veya düşünceyi 18 dakika içerisinde ilham verici ve herkesin anlayabileceği şekilde anlatmak ana fikrimizdir. Şu ana kadar tecrübelerimize dayanarak TED ve TEDx konuşmaları kendini geliştirmek isteyen her yaş grubundan ve meslekten insanlarla gerçekleşti. 7’den 77’ye…
 

Türkiyede TEDx konuşmaları ne kadar ilgi görüyor?

Türkiye’de önemli bir bilgi kütüphanesi olarak görülüyor. Aslında TEDx’i Türkiye’deki düşünürlerin ve fikir önderlerinin bir araya geldiği dijital bir kütüphane olarak düşünebiliriz.

TEDxIzmit girişiminizin doğuş hikâyesi nedir?


TEDx hikayemiz 2016 yılında, yazdan kalmış bir gecede kahve sohbetiyle başladı. Hayalle gerçek arasında gidip gelen bu sohbet, delice heyecan ile neden olmasın diyerek yola düşmemiz için cesaret verdi. Çok zaman kaybetmeye gerek yoktu, bu yol uzun olacaktı. Serüvenimizin ikinci durağı şehrin ara sokaklarının birinde çay simit sohbetinde devam etti. Belki işaret kibrit kutusunda başlayan sohbetimiz gerçekleşeceğine bile inanmayacağımız bu hayalin bir kibritten çıkan kıvılcımlar misali çakmasına neden oldu.

Sohbetler sohbetleri, planlar planları takip etti. Ve beklenmedik bir gün bir kısa mesajla “evet başlayabilirsiniz“ e-postasını sadece bu iki kelimeden ibaretmiş gibi okumak. Önümüzde kısa bir zamanımız vardı, kolay başarılacak bir iş değildi, bir elin nesi var yirmi elin sesi vardı. Ve o gün geldi... Şimdi sizler bu hikayeyi önceden dinlediniz belki ama Bizim Hikayemiz Yeni Başladı...

Organizasyon gönüllülük esasına göre yapılıyor, çalışma süreçlerini anlatır mısınız?

Aslında TEDxIzmit’te gönüllüden çok gönül vermiş insan topluluğu demek daha doğru olur. Ekipteki her arkadaş meslek hayatında profesyonel çalışma yaşantılarına devam etse de, dinlenecekleri zamandan feragat ederek TEDxIzmit için çalışıyor. Burada hepimizin ortak tek bir amacı var; bir insanın hayatına dokunmak, ona farklı düşünce, farklı dünyaların kapısını aralatabilmek.
 

TEDx konuşmalarını İzmite kazandırmak ve bu organizasyonu Kocaeli’de yapmak, kent halkına ve kente ne katıyor?

TED ve TEDx konuşmaları kişilerin hayata baktıkları pencereden farklı pencereleri gösteren bir platformdur. Her bir video ile insanların hayatları değişerek, kendilerine bir yeni bakış açısı katıyorlar (Mesela günlük bir TED veya TEDx videosu izlemek için zaman ayırıyorum. Aslında fark etmeden bir alışkanlık haline gelmiş durumda. Her dinlediğim konuşmada bir ilham kaynağı keşfedebiliyor insan).
Aynı zamanda kentte böyle bir organizasyon düzenlemek, kente dair bir saygınlık oluşturur. Kent için kültürel bir zenginliktir.

 

TEDxIzmit ne zaman yapılmaya başladı? Bugüne kadar kaç konuşmacınız oldu?

20 Mayıs 2017’den bugüne 3 etkinliği alanında uzman ve fark yaratan 27 konuşmacı ile gerçekleştirdik. Youtube da TED kanalı üzerinde yayınlanan konuşmacılarımızın toplam izlenmesi 2 Milyonun üzerinde. Emre YILDIZ, Hakkı ALKAN, Dilek ALP, Murat BIZEL, Ufuk KOÇAK, Melis İŞITEN, Sertaç TAŞDELEN, Eyüp YILMAZ bu kişilerden birkaç tanesi...  
 

Konuşmacıları seçerken nasıl bir değerlendirme yapıyorsunuz?

TEDxIzmit’in arka planda çok sıkı çalışan bir konuşmacı ekibi mevcut. Bu ekip yıllarca kazandığı tecrübelerle sistem oluşturarak bu sistemi devam ettiriyor. Her sene belirlenen temaya uygun konuşmacıları belirleme, sahneye çıkış süreci yürütülüyor.

 

Dinleyicilerin o günün sonunda nasıl bir ruhla ayrılmalarını hedefliyorsunuz?

12 Kasım’da salonda izleyenlerin zihnine her konuşmada ayrı bir tohum ekmek istiyoruz. Hayatta duyduğumuz bir kelime, bir cümle hayatımızı değiştirebilir. Bizim en büyük hedefimiz insanların hayatlarına dokunarak onların hayallerinin filizlenmesine destek olmak.

 

Konuşmaları canlı dinlemek için biz ne yapmalıyız?

12 Kasım 2022, Cumartesi günü Kocaeli Kongre Merkezi’nde bizimle olmak için tedxizmit.com üzerinden biletinizi alabilirsiniz. Erken bilet indirimleri için çarkımızı denemeyi unutmayın… Birlikte hayata farklı pencereden bakmak için sizleri de bekliyoruz.

Bize vakit ayırdığınız için ç
ok teşekkür ederiz. 
Biz de çok teşekkür ederiz.

 

GÜLÇİN BOSTANOĞLU VE SETAR RİZVANCHE KİMDİR?

Setar, okumayı, öğrenmeyi ve öğretmeyi sevdiği bu hayatta her adımını yeni bir bilgi edinme çabası ile geçiriyor. Makedonya’dan Türkiye’ye yolu okumak için düşen bir makine öğrenmesi tutkunu. Kocaeli Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği okuduktan sonra yüksek lisansını Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde tamamladı. Tutkusu olan beyaz yakalıları erken emekli etme planı üzerinde çalışmaya devam ediyor.

 

Gülçin, kendini sürekli geliştiren ve çevresindeki insanlara ilham veren biridir. Kocaeli Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği okuduktan sonra Bahçeşehir Üniversitesi’nde İşletme yüksek lisansıyla öğrenme tutkusunu beslemiştir. Hayallerine inanan, zorlukları seven bir savaşçı.

Bu yazı toplam 6365 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilek ALP Arşivi