Hilal Uslu

Hilal Uslu

Kendinize bir blog sitesi açmak hiç aklınızdan geçti mi?

Kendinize bir blog sitesi açmak hiç aklınızdan geçti mi?

Herhangi bir ücret ödemeden ve kolaylıkla yapabileceğiniz bir işlemdir bu.

Uygun bir isim bulmak için biraz düşünmeniz gerekebilir. Bu konuyu düşünürken belli bir konuda mı, yoksa muhtelif konularda mı yazılar yazıp görseller ekleyeceğinizi de dikkate almanız gerekir. Hoşunuza giden bir blog ismi başka biri tarafından kullanılıyorsa sistem o ismi almanıza izin vermez.

Yemek tarifleri, futbol maçı yorumları, dekorasyon veya moda fikirleri, elektronik cihaz tanıtımları, kendi yaptığınız oyuncaklar, takılar veya sehpa boyama; tepsi süsleme; eski kot pantolonlardan şort ya da çanta yapma gibi işler, yazdığınız şiirler, belli bir konudaki veya çeşitli konulardaki bilgileriniz; duygu ve düşünceleriniz, çocuğunuzun büyüme aşamaları, ilişkiler, astroloji, filmler, fotoğraf denemeleriniz…aklınıza her gelen her şey için blog açabilirsiniz. İsterseniz belirli bir konuda, dilerseniz ortaya karışık.

Blog sitesi açmak kolaydır evet, ama bu alanda ilerlemek istiyorsanız emek vermek, zaman ayırmak lazım. Blogunuza belli bir aralıkla içerikler girmelisiniz mesela, haftada 1 olur; 3 günde 1 olur, 10 günde bir olur ama daha uzun aralıklar olmasa iyi olur diye biliyorum. Blog sizin, isterseniz 3 ayda bir içerik eklersiniz, o ayrı. Ama geliştirmek, birilerine ulaşmak istiyorsanız bunun için çaba göstermeniz gerekiyor.

İçine özgün içerikler koymak daha iyidir mesela, kopyala yapıştır yazılar değil. Seo uyumlu makale yazmayı öğrenmeniz gerekir. Kısaca açıklayayım; yazıya arama motorlarının dikkatini çekecek belli kelime gruplarını uygun bir oranla serpiştirmektir bu. Bu yazının başlığında söz ettiğim eylemi şimdiye kadar yazı içinde 2 kere geçirdim mesela. Şu anda bilinçli olarak kullanmıyorum, çünkü 240 kelime oldu, bu uzunluğun içinde 3 kere kullanmayı fazla buluyorum. Yazarken aynı konuyla ilgili başka ifadeler de kullanıyorum.  Ve bunları kalınlaştırıyorum yazarken. Yazıyı kendi bloguma ekliyor olsam birkaç tanesini de etiketler kısmında gösterirdim. Bunlar yazdığınız yazının arama motorları tarafından keşfedilmesini kolaylaştırır.

Blog tanıtımı yapma işine gelince; bunun için Twitter, Pinterest, Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarını kullanabilirsiniz. Ama buralarda da biraz olsun aktif olmanız gerekir, bloga eklenen içeriğin linkini bırakıp kaybolmak yeterli olmaz. Başka hesapları takip etmek, arada bir yorum yapmak falan gerekir. Ayrıca sosyal medyada ücretli reklam vermek gibi alternatifler de var.

Blog yazarak para kazanmak konusuna da değineyim kısaca. Adsense onayı almayı başarırsanız blogun içinde Google reklamları görünmeye başlar ve ziyaretçilerin bu reklamlara tıklamasından bir gelir elde edebilirsiniz. Ama bunun ele avuca bir gelir olması için baya fazla ziyaretçiniz olması gerekir. Reklam geliri veren başka kanallar da var sanırım ama isimlerini, ne kadar güvenilir olduklarını falan bilmiyorum.

Bunun dışında, bol ziyaretçili, popüler bir blog haline gelirse ücretli tanıtım yazıları koydurmak, gelir ortaklığı anlaşması yapmak isteyenler de çıkabilir. Tanıtım yazısı makalesini yayınlamak için anlaştığınız kişinin belirlediği sayfalara link veren bir yazı türüdür.

Bir blog sitesi açmak ve onu geliştirmeye çalışmak okumayı; yazmayı; araştırmayı seven kişiler için keyifli bir uğraş olabilir. Sadece “blog yazarak para kazanabilir miyim?” diye düşünmemek lazım, manevi tatmini de oldukça iyidir. Sizi oyalar, rahatlatır, geliştirir, önünüzde yeni ufuklar açılmasını sağlar. Buna ayıracak zamanınız varsa bir deneyin derim. Blog sizin, kaderi sizin elinizde, dilediğiniz sıklıkla ilgilenebilirsiniz kendisiyle. Ama bir kere daha tekrar edeyim; tanınmasını, ilerlemesini istiyorsanız mutlaka belirli bir zaman ayırmalısınız.

Bu yazı toplam 64580 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hilal Uslu Arşivi