Hilal Uslu

Hilal Uslu

Teknik analize giriş çalışmalarımda son durum

Teknik analize giriş çalışmalarımda son durum

Az bir zaman oldu teknik analize giriş konusuna el atmaya başladığım, 1 ay bile değildir. Mum grafikleri ve mum formasyonları üzerinden başladım çalışmaya ama daha bir sürü şey var; Elliott dalga teorisi, çizgi grafikleri, Ichimoku bulutu, RSI, falan, filan. Konu bir derya; dalıp da kafayı sıyırmadan çıkabilir miyim bilmiyorum, bir şeyler öğrenebilir miyim ondan da emin değilim. Ama kafayı takmışım, bir süre olsun deneyeceğim.

Bir yatırım sitesinde bir süredir sıklıkla gördüğüm ama teknik analize giriş çalışmaya başladıktan sonra daha bir yakınlaştığım grafiklerin piyasadaki yatırım araçlarını değerlendirerek yatırımcının yönünü bulmasına yardımcı olan araçlar olduğu söylenebilir. Bu değerlendirmeyi belli bir yatırım aracının geçmişteki hareketleri ve bu hareketler sırasında oluşan toplumsal yatırımcı psikolojisi üzerinden yapıyorlar.

Bir ürün geçmişte belli bir fiyat seviyesine geldiğinde yatırımcılar satış pozisyonu almış ise aynı ürün aynı seviyelere tekrar geldiği zaman yine aynı şeyin gerçekleşebileceği dikkate alınıyor. Daha önce ürün bu fiyatın üzerine çıktığında alımların hızlanarak arttığı gözlenmişse, aynı bölgeye bir daha geldiğinde alıcıların yine artması beklenerek alım pozisyonuna geçiliyor.

Daha önce hiç görülmemiş bir fiyat aralığına gelindiği zaman ise indikatörler devreye girmeli; zira bu durumda grafik tek başına yeterli olmuyor. Bu konuda başka da bir şey yazamam, aşırı derecede yabancıyım kendisine.

Grafik üzerinden incelenmekte olan enstrüman için belirlenen veya yakalanan ipuçlarını yatırıma dönüştürmeden önce o enstrümanı etkileyebilecek ekonomik gelişmeleri ve konjonktürü de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Grafik okumak gram altın yükselir mi, şu hisse senedi bu sıralarda alınır mı, Dolar düşer mi çıkar mı gibi soruların muhtemel cevaplarını bulmak, gümüş alım satım için uygun zamanları kestirmeye çalışmak açısından tek başına yeterli değil.

Diyelim ki altın ons grafiğini inceliyorsunuz ve grafik size onsta yükseliş olabileceğini söylüyor. Normal şartlar altında bu olası da gerçekten. Ama o sırada ekonomi haberlerinde FED’in faiz artırabileceğinden söz ediliyorsa ve siz bunun farkında değilseniz grafikte gördüğünüz şey sizi yanıltacaktır. Grafik üstüne düşeni yaptı, size bir yön gösterdi ama siz sadece onu dikkate alırsanız eksik bilgiyle harekete geçmiş oluyorsunuz.

Bu teknik analiz olayını adam yerine koymayanlar da var bu arada. Bunların yatırım sitelerinde konuşlanan modelleri hakkında biraz fikrim var; “Hocam yeaa, destek direnç noktaları falan hikaye yeaa, büyük başlar ne isterse o oluyor” falan tarzında konuşurlar. Oysa ben bazı kişilerin çizdiği grafiklerin baya iyi işlediğine kaç kere tanık oldum. Belli birinin grafiklere dayanarak söylediği şeylerin defalarca doğru çıktığını da gördüm.

Bu grafikleri bilen, iyi okuyan bazı kişiler oldukça isabetli tahminlerde bulunabiliyorlar. Ben bunu gözlemledim. Öte yandan, farklı kişiler bir yatırım aracının aynı dönemdeki olası hareketleri ve potansiyeli gibi konularda farklı fikirler üretebiliyorlar. Bunun çeşitli sebepleri olabilir: Sadece tekniğe bağlı kalıp konjonktür yorumu katamamak, ustalık derecesi farklılığı ve bilmediğim başka şeyler belki de.

Sonuç olarak ben teknik analize giriş çalışmak ve yapabilirsem bu konuda kendimi biraz geliştirmek istiyorum. İtibar etmeyen etmez, bana ne, de mi, konu ilgimi çekti ve anlamaya çalışmak eğlenceli de geliyor ayrıca.

Adil Altaş tarafından hazırlanmış Mum Çubuklarının Tılsımı diye bir video var, dönüp dolaşıp onu izliyorum. Sade, iyi, açık bir anlatımı var; hoşuma gitti. Investing sitesi var; orada ikide bir birtakım grafikler açıp gözümü dikip bakarak mumların ne mumu olduğunu anlamaya ve trend çizgisi çizmeye falan çalışıyorum.

Grafiklerin içindeki formasyonları görebildiğim günleri görebilecek miyim; emin değilim. Mum formasyonları baya çeşitli: Hamile boğa formasyonu, flama ve bayrak formasyonları,  3 kara karga, 3 beyaz asker, yutan ayı,  OBO ve TOBO ve daha bir sürü bir şeyler. “Birkaç haftadır yerel bir gazeteye haftalık yazı yazan kadın formasyonu” diye bir şey yok, olsaydı “Aa” derdim, “Ne kadar da bana benziyor.”

Bir mum formasyonuna isim veremeden geçip gidicem bu dünyadan, oof of! Çok mu önemli, yo, hiç değil; canım bir şeye hüzünlenmek istedi durduk yerde, el altında bu vardı.

Bu yazı toplam 26071 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hilal Uslu Arşivi