Hilal Uslu

Hilal Uslu

Yatırım Sepeti Dekorasyonu

Yatırım Sepeti Dekorasyonu

Yatırım sepeti veya portföy çeşitlemesi yapmak, işletmeyi düşündüğünüz parayı birkaç farklı yatırım aracına bölmek demektir. Bu yatırım araçları gram altın, gümüş, yabancı paralar, hisse senetleri ve kripto paralar arasından seçilebilir. Kriptolardan tırsıyorum ben bu arada. Geleceğin yatırım araçlarından biri olması ihtimaline karşı biraz bilgi edinmek isterim ama daha fazla bir yakınlıkta gözüm yok şu anda.

Sepeti planlarken, yönetmek kafanızı karıştırabileceği için çeşit sayısını çok yüksek tutmamanız tavsiye edilir. Ama ben hakkından gelirim diyorsanız o başka, bulduğunuzu doldurun, bana mı soracaksınız?

Bu iş o sıralarda piyasalarda dolanan emtiaları gözünüze kestirip tipini en çok beğendiklerinizi sepete atmak şeklinde yapılmaz tabii. O da bir hareket tarzıdır ama bilinçsiz ve riskli bir hareket tarzıdır. Alırken kazanmak diye bir şey var ya, sepetinizi oluştururken bunu yapmaya çalışmanız iyi olur. Piyasayı takip etmeli ve o sıralarda neler almanın uygun olduğunu anlamaya çalışmalısınız. Daha sonra da aldığınız şeylerin gidişatını az çok takip etmekte fayda var. Çünkü uzun vadeli düşünseniz, “al yatçı” olarak tabir edilen kişilerden olsanız bile piyasaları ciddi derecede etkileyen (pandemi gibi) olaylar, ani yükseliş veya düşüşler gibi durumlarda sepetin dekorasyonunu değiştirme gereği duyabilirsiniz. Veya yeni nesil yatırım araçları çıkar piyasaya mesela, onlardan da eklemek isteyebilirsiniz.

Bir yatırım sepeti oluşturmak insanın zarar etmeyeceğini garanti etmez, ancak zarar riskini azaltır. Nasıl azaltır; elinizde 3 – 4 çeşit mal olur ve biri düşüp canınızı sıkarken diğeri yükselip yüzünüzü güldürebilir. Veya biri çılgınlar gibi düşerken öteki daha şık bir şekilde düşer. Böyle bir alternatife sahip olmak rahatlatıcı olur.

Başka bir yazıda ele almayı düşündüğüm bir konuyu da kısaca eklemek istiyorum. Paranızı altın, gümüş, döviz gibi yatırım araçlarında değerlendirmeyi düşünüyorsanız kesinlikle tamamını sarf etmemelisiniz. Elinizde mutlaka bir miktar TL kalmalı. Bu bir nevi sigortadır. Size hareket alanı sağlar, güven verir. Sepettekilerden birinin fiyatı düşerse daha aşağı fiyattan biraz daha alıp ortalama maliyeti düşürebilirsiniz mesela. Bu da dikkatle yapılması gereken bir harekettir bu arada, zira “düşen bıçak tutulmaz” diye düşünen çok kişi var. Bazen uzun süreli, sonu gelmeyecek gibi görünen düşüşler olur ve alttan aldıkça terse düşebilirsiniz. Gram altın alan bir sürü insan bunu yaşadı geçtiğimiz günlerde, durum ne kadar değişti net olarak hala belli değil. Bu durumda düşüş trendinin bitmesini veya sağlıklı görünen bir yükseliş trendinin başlamasını beklemek daha iyi olabilir.

Okuduklarınız bir profesyonelin, bir yatırım gurusunun falan tavsiyeleri değildir, onu da belirtmem gerekiyor. Benden guru çıkmaz zaten, pozisyon olarak üstümde ağırlık yapar, daralırım. Bunları takip ettiğim bir yatırım sitesindeki muhabbetlerle kendi deneyim ve gözlemlerimi harmanlayarak oluşturdum. Faydalı olmasını dilerim.

Son söz: Takip ettiğim sitede, bugünlerin şartlarıyla tabii, bir yatırım sepetinde altın ve gümüşün mutlaka yer alması gerektiğini düşünen kişiler var. Ben de öyle düşünüyorum.

Bu yazı toplam 27590 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hilal Uslu Arşivi