BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

İşçiler, kazanmasını da biliyor !..

İşçiler, kazanmasını da biliyor !..

Gebze’de, patronu Fransız sermayesi olan ve otomotiv parçası üreten Novares fabrikasında düşük zam dayatmasını kabul etmeyerek greve çıkan 373 işçi, iki günün sonunda kazanım sağladı.

   Bu, hem Novares işçisi için hem de bölgedeki diğer sanayi tesislerinde çalışan işçiler için önemli bir gelişme. Çünkü, işçi sınıfı böyle bir kazanımı pandemi döneminin sıkıştırmaları olan "kısa çalışma ödeneği" ve "ücretsiz izin " belasıyla mücadele ederken sağladı.

   Söz konusu kazanımda, Novares’te yaklaşık 15 yıldır örgütlü olan Petrol-İş Sendikası'nın tavrı da önemli. Fabrika yönetimi ile 9 aydır süren toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca, sendika tereddütsüz grev diyerek kararlılık gösterdi ve işveren de kısa sürede geri adım atmak zorunda kaldı.

   Gelelim o görüşmelere ve neden grev tercihi yapıldığına...

   Sendika, 1.125 lira seyyanen zam talep etmiş, patron 650 liralık zam dayatması yapmıştı. Bunu kabul etmeyen işçiler de greve çıkmıştı. Patron, teklifini önce 900 liraya çıkardı, ama sendika "bin liradan aşağısı olmaz" diyerek "greve devam" etme kararı aldı. Ve ardından patronun bin liralık teklifle gelince de uzlaşma sağlandı.

   İki günlük grevin ardından yüzde 27.5 oranında ücret zammında anlaşıldı. Bu, sosyal haklarla birlikte toplam yüzde 30'luk zam anlamına geliyor.
   Anlaşmayla, ücret skalasında altlarda olan işçilere de yüzde 4 oranında ekstra iyileştirme yapılmış oldu.
   Yeni dönemde, işçiler, ana sınıfındaki çocukları için ödenek alacak. Birinci dereceden yakınlarının hastane işlemlerinde idari izinli sayılacak. Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkını da elde eden işçiler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ücretli izinli sayılacak.
   Mevcut koşullarda iyi sözleşme...
   Bu benim düşüncem ama işyerinde yetkili sendika Petrol-Iş'in Gebze Şubesi Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek de BirGün Gazetesi'ne benzer değerlendirmelerde bulunmuş.
   Yani, aklın yolu bir...
   Mesele, örgütlü mücadele,
   Mesele dayanışma,
   Mesele kararlılık,
   Ve mesele yeri geldiğinde üretimden gelen örgütlü gücünü kullanmakta.
   Gerisi mi ?
   Kendiliğinden geliyor...
 
 
 
 

Bu yazı toplam 1708 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi