HANİFİ SURUN

HANİFİ SURUN

Dava açılır mı açılmaz mı?

Dava açılır mı açılmaz mı?

Gebze’nin gündemini uzun zamandır meşgul eden bir konu var.

 

Gebze Pelitli Mahallesi’ne yapılması planlanan eski adıyla Mermerciler Fuarı yeni adıyla

Anadolu Ticaret Vadisi.

 

Mermerciler Fuar alanı olarak kamuoyunda bilinen proje ilk olarak CHP Gebze Eski İlçe Başkanı Recep Dursun döneminde gündeme gelmişti.

 

O dönemle ilgili olarak CHP Gebze Eski İlçe Başkanı Recep Dursun’a göre proje Kocaeli Büyükşehir Belediyesi meclisinde 1/5000 uygulamalı imar planı geçerek Gebze Belediyesi meclisine gelmişti.

 

Gelen madde ile ilgili olarak o dönem yine CHP’li Recep Dursun’un ifade ettiğine göre; “Tartışmalar neticesinde grubumuzun önerilerin tamamının kabul edilerek 1/1000 uygulama planının meclise uyarı ve önerilerimiz doğrultusunda getirileceği ifade edilmiştir.

 

Nitekim Gebze Belediye Meclisinin 01.06.2017 tarih ve 111 sayılı kararı ile oyçokluğu ile kabul edilmiştir. Anılan meclis kararının incelenmesinde yapılaşma miktarı 0,80 emsalden 0,40’a indirilmiş, plan notlarına 4.16.3. maddesi olarak “Pelitli ve Mollafenari Mahallelerinde planlanan fuar alanı sınırlarında her türlü üretim/imalat, depolama/lojistik, sanayi/osb, küçük sanayi faaliyetlerine atölye olsa bile izin verilmeyecektir.

 

Bu alanda bütün sektörlere hitap edecek şekilde sergi salonu ve fuar düzenlenebilecektir..” ifadesinin eklenmesi ve lejand paftasına fuar alanı ve mesire alanı kullanımlarının eklenmesi, söz konusu fuar alanının adının “..Gebze uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi..” olarak verilmesi talebiyle yapılan oylama oyçokluğu ile kabul edilmiştir.

Fuar alanları için emsalin yani yapılaşmanın yarıya indirilmesi ve plan notlarına işlenen yukarıdaki hususlar projenin ranta evirilmesine karşı teknik ve yasal koruma sağlanmıştır.”

 

Ancak bu proje geçtiğimiz Gebze Belediyesi ağustos ayı meclisinde yine gündeme geldi.

 

Şimdi diyeceksiniz ki meclis toplantısının üzerinden onca zaman geçmesine rağmen bu konuyu neden yeniden gündeme getirdin?

 

Projede imar plan tadilat değişikliği yapılarak yeniden meclise gelmesi üzerine CHP ve İyi Partili meclis üyeleri projeyle ilgili itirazlarını dile getirerek maddenin oylanması sırasında meclisi terk ettiler.

 

CHP ve İyi Partili meclis üyelerinin meclisi terk etmesi ise başka bir tartışma konusunu açtığı için bu konuyu yeniden gündeme getiriyorum.

 

Bazı hukukçular meclis üyelerinin meclisi terk etmesi nedeniyle alınan meclis kararının iptali için hukuki olarak bir girişimde bulunulamayacağını ifade ediyor.

 

Öte yandan görüştüğüm bazı hukukçular ise alınan kararın iptali ile ilgili olarak meclis üyelerinin meclisi terk etmesinin bir engel teşkil etmediğini belirtiyor.

 

Projenin iptali ile ilgili olarak CHP Gebze İlçe Başkanı Sayın Gökhan Orhan ise dava açma konusunda bir sıkıntının olmadığını ifade ederek, “Projeyle ilgili olarak hukuki olarak itiraz sürecimiz olacak.

 

Meclis üyelerimiz bu konuyla ilgili olarak gerekli çalışmaları yapıyor. Süreçle ilgili olarak kamuoyuna bilgilendireceğiz” dedi. 

 

Başta Gebze kamuoyunun ve CHP ile İyi Partililerin merak ettiği projenin iptali için dava açılıp açılmayacağı.

Bu yazı toplam 939 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
HANİFİ SURUN Arşivi