HANİFİ SURUN

HANİFİ SURUN

CHP’de önseçim

CHP’de önseçim

CHP’de milletvekili adaylarının belirlenmesiyle ilgili olarak parti tüzüğünde yazılan şu şekildedir; 

TBMM ÜYELİĞİ İÇİN ADAYLARIN SAPTANMASI

Madde-52

(1) TBMM üyeliği için adayların belirlenmesinde yöntemler, önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklamasıdır. Önseçim ve aday yoklaması, öncelikli yöntemlerdir. 

(2) Aday saptamada hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına il örgütünün görüşünü de alarak Parti Meclisi karar verir. Parti Meclisi, önseçim ya da aday yoklaması yapılan bir seçim çevresindeki aday listesinde, merkez adaylığı için Siyasi Partiler Kanunundaki ilkelere göre yeteri kadar sıra ayırabilir. Bir kişi iki dönem üst üste merkez adayı gösterilemez. Ancak bu kural, bir yıldan fazla olmamak kaydıyla son seçimin yapıldığı tarihi izleyen 1 Ekim günü başlayacak yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde uygulanmaz.

(3) Önseçim, üye kütüğünde kayıtlı üyelerin katılımı ile yapılır.  Aday yoklaması, partide belli görevlere seçilmiş olan delegelerin katılımı ile yapılır. Önseçim ya da aday yoklaması yargı yönetimi ve denetiminde yapılır. Merkez yoklamasında adaylar

Parti Meclisince saptanır.

 

Ancak CHP’nin tüzüğünde yazılı olan önseçim Kocaeli’de uzun zamandır yapılmıyor.

 

Önseçim yapılmadığı için partililerin bu dönem önseçim olması yönünde talepleri var.

 

Önseçim olması için bazı partililer ilçe ilçe gezip imza da topluyor.

 

İmza toplayan CHP’lilere bu davranışlarıyla ilgili olarak söyleyecek bir lafım yok.

 

Ancak vakti zamanında ‘CHP’nin arka bahçesi değiliz’ deyip CHP’de önseçim için imza toplayanlara diyeceğim CHP ADD’nin arka bahçesi mi? (ADD Atatürkçü Düşünce Derneği)

 

CHP’deki önseçim yapılmasını her fırsatta dile getiren CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı pazar günü Darıca’daki yeni üye katılım programında yine önseçim talebini yeniledi.

 

CHP’li Yıldızlı CHP Genel Başkan Yardımcısı (Aynı zamanda CHP örgütlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı) Oğuz Kaan Salıcı’ya bakarak, “Kocaeli, CHP seçmenleri ön seçim istiyor. Biz her zaman ön seçimden yana olacağımızı söylemiştik. Bu kentte bunu size bir kez daha aktarıyorum. Kocaeli, örgütlerinin talebi ön seçimdir” dedi.

 

Başta CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı ve önseçim isteyen partililerin bu talebi genel merkez tarafından nasıl karşılanır bilemem.

 

Ancak bildiğim CHP genel merkezindekiler de en az benim kadar önümüzdeki seçimin ülkenin kader seçimi olduğunu biliyor ve görüyorlardır.

 

Korkum şudur ki CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı başta olmak üzere genel merkezdekiler ey CHP’nin Kocaeli’deki üyeleri ve örgütü; önseçim talebiniz var.

 

Ancak şu öbek çalışması, sandık, okul sorumlusu ve yeni üye katılımı ile ilgili bir rakamlara bakalım derseler.

 

 

Bu yazı toplam 714 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
HANİFİ SURUN Arşivi