BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

  Yanlış bilgilenmeler

  Yanlış bilgilenmeler

Salgın döneminin başından bu yana, bireyler ve toplum değişik bilgilendirme kanallarından yararlanıyor. Nedeni de, resmi kanalların verilerinin topkumun önemli kesmi tarafından inandırıcı bulunmamasıdır.

Ben de, sadece bu yüzden bir hekim kardeşimizin uyarı nitelikli bir değerlendirmesini paylaşmayı uygun gördüm.

Dr. Sevgi Erzi'nin "Çok yanlış bilgilenme olduğunu görüyorum. Doğrusu şu şekildedir" diye yaptığı paylaşımdaki değerlendirmeleri şöyle...

   -Aile Sağlığı Merkezlerinde aile hekiminiz tarafından yapılan Prevenar 13 (Zatüre aşısı) 65 yaş üzeri ve 65 yaşın altında kronik hastalığı olanlara (diyabet, astım , KOAH , kalp damar hastalığı, kanser gibi) sadece bir defa yapılacaktır. 65 yaş altı için sadece Hipertansiyon aşı için kabul edilen kronik hastalık değildir.

   -Zatüre aşısı, COVİD 19 salgın hastalığına karşı koruyucu değildir.

   -COVİD 19 enfeksiyonuna yakalandığınızda bu durum zatüre olmanızı engellemeyecektir.

   -Bu aşı sadece tek bir bakteri enfeksiyonuna karşı koruyucudur. O nedenle yapıldığında hiç zatüre olmayacaksınız anlamına gelmez. Başka bir bakteri veya virüs ile yine de zatüre olabilirsiniz.

   Uyarmaları şu önerilerle sürdürüyor:

   "Bu nedenle aşı olsanız dahi maske takmaya devam edin. İnsanlarla mesafenizi korumayı sürdürün. Aile Sağlığı Merkezleri ve hastaneler dahil olmak üzere çok zorunlu kalmadıkça kalabalık ortamlara girmeyin. El yıkama ve genel hijyeninize dikkat edin. Ve, lütfen aşı yapıldı diye Covid 19'a karşı korunuyor olduğunuzu düşünmeyin."

   Bunlar, çok önemli uyarılar. Çünkü, biz halk olarak genelde bilgiye dayalı değil, alışkanlıklar ve geleneklerin oluşturduğu kültürel yapımızın kabulleriyle hareket edip yaşamaya alışmışızdır.

   Bu arada, son bir uyarı daha;

Aile Sağlığı merkezi doktorunuz sizi aşıya davet etmeden başvurup tehlikeli kalabalık ortamlara neden olmayın...

Bu yazı toplam 1628 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi