Tuncer Altunbulak

Tuncer Altunbulak

SOKAK İNSANLARI GÜNÜ

SOKAK İNSANLARI GÜNÜ

 

     Kadınlar günü, çocuklar günü, babalar günü daha da evrensel bir gün olan dünya insan hakları günü. Böyle bir sürü gün ve bayram var hayatımız da. Bugünler de armağanlar alırız, birbirimizi sevindiririz, geçmişi anarız. Yani cebimizdeki zar zor biriktirdiğimiz üç kuruşu da bugünler de harcarız. Bütün bu hay huy içinde hiç aklınıza gelmeyen varlıklarından haberli olmadığımız bir grup var. Sokak insanları. Bu insanları ne anarız ne de kutladığımız bugünlere ortak ederiz, kimdir bu insanları, neden sokak insanları deriz onlara, neden sokaklarda yaşarlar, neden bu insanlar açlıktan ve soğuktan ölürler bu yazım da bu durumu biraz açıp, kendimizi biraz sorgulayacağız. Mesela hükümetler neden bu insanlarla ilgilenmezler bizler neden hükümetin bu tutumuna tepki göstermeyiz, göz yumarız.

       Bu insanlar bu topraklar da doğmamışlar mıdır? Bu ülke için hiç mi bir faydaları yoktur? Askerlik yapmazlar mı? Anayasalarda bu insanların yerleri yok mu? Bu topraklarda onların hakları yok mudur? Hükümet onların da hükümeti değil midir? Vallahi bu insanlara karşı çok benciliz. Onların haklarına hukuklarına saygı göstermeliyiz, bu insanlar birkaç kişi değil 10 binlerce. Bir iki gün önce iki arkadaşımla akşamın geç saatlerinde bir parktan geçiyorduk, hava buz gibi soğuk iki saat önce yağmur yağmıştı parkta iki orta yaşlı adam karşılıklı iki bankta yatıyorlardı. Üzerlerinde kalın kartonlar vardı. Yanımda ki arkadaşlar bu insanları gördüler ama görmemezlikten gelip yürüyüp gittiler. Onları uyarıp bu adamlar sabaha ölürler bir şeyler yapalım dedim. Biz ne yapabiliriz ki, telefon edelim gelsin belediyeden yetkililer ilgilensinler dedi. Çok gücüme gitti. İnsanlar nasıl bu kadar duyarsız olabilirler! Ne yazık ki toplumun %80’i bu insanlar gibi düşünüyor. Kendilerinden başka kimseleri düşünmüyorlar.

 

Demek istiyorum ki bundan sonra kutladığımız bugünlere birde sokak insanları günü diye bir gün ekleyip kutlayalım. Belki o zaman bu insanları hatırlarız ve onlar için duyarlılık gösteririz. Aha kış geliyor. Bir iki ay sonra kar yağacak, karda tipi de yağmur da don da ne yapacak nerde barınacak ne yiyip, içecekler bu insanlar bunlarda bizim gibi insan onlarında üzerinde yaşadığımız bu topraklarda hakları var. Her yıl bu insanlara binlercesi ekleniyor. Hani dinimizde denmiyor mu ki komşusu aç yatan toklar bizden değildir. Çok merak ediyorum bu hükümet sayım yaparken bu insanları saymadılar mı, bu insanların içinde oy sandığına giden hiç mi kimse yok! Ülkeyi yönetenler, bu ülke demokratik bir ülke. Bu ülkede milyonlarca insan yersiz, yurtsuz, aç, sefil parklarda, garlarda barınır mı? Hak, hukuk ve adalet bunun neresindedir.

Bu yazı toplam 958 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuncer Altunbulak Arşivi