Dilek ALP

Dilek ALP

SAVAŞMADAN KAZANMAK

SAVAŞMADAN KAZANMAK

“Başarılı bir lider, düşmanın birlikleriyle savaşmadan onlara boyun eğdirir, şehirlerini kuşatma altına almadan ele geçirir, onların krallığını açık alanda uzun operasyonlar gerçekleştirmeden devirir.”
Sun Tzu, Savaş Sanatı


Bu hafta ikinci kez okuduğum bir kitabı tanıtacağım. Savaş Sanatı, MÖ 5. yüzyıldan kalma askeri stratejiler üzerine önemli bir incelemedir. Sun Tzu, yaşına rağmen, Napolyon'dan Başkan Mao'ya, Stalin'den Fidel Castro'ya kadar birçok modern askeri lideri etkilemesiyle tanınır. Bu Çin klasiği özlü bir kitap ve askeri stratejiler çoğumuz için bariz bir tür seçimi olmasa da, bu kitap birçok klasiği fazla yoğun veya göz korkutucu bulan herkes için mükemmel bir öneridir.

İkinci kez olmasına rağmen, klasik edebiyat söz konusu olduğunda, bu benim en keyifli okumalarımdan biri oldu. Eğitici ve yakın gelecekte okçulara alevli oklarını atmalarını emredeceğimi düşünmesem de zevk aldım. En yalın anlamıyla şiirsel olan Savaş Sanatının askerlik hakkında yazan veya siyaset ve iktidar psikolojisine ilgi duyan herkes için değerli bir metin olduğunu düşünüyorum.

Savaş gibi çekişmeli bir konuyu eski yaklaşımlarla titizlikle yazılmış, yeni başlayan veya orta seviyedeki okuyuculara yönelik bir kitaptır. Bu kitap, Doğu Asya kültürü ve tarihinin zamansız bir klasiği olarak bilinir, ancak bilgelik, öğüt ve üst düzey düşünceyle dolu, zamanına uygun bir klasik olduğunu da söylemek yanlış olmayacaktır. Kitap, okuyucuların sözler üzerinde derin derin düşünmelerini ve teknolojide çok az ilerlemenin olduğu bir dönemde, eskilerin sahip olduğu sınırsız bilgeliği merak etmelerini sağlayacak.

Bu, 6. yüzyılda yaşamış bir savaşçı filozof olan Sun Tzu tarafından yazılmış eski bir Çin metnidir. Geleneksel tarihçilere göre, Sun Tzu'nun MÖ 544-496 yılları arasında yaşadığı ve görünüşe göre doğumdaki adının Sun Wu olduğu konusunda fikir birliği vardır.

Kitabın teması, adından da anlaşılacağı gibi, düşmanla savaşmanın ardındaki felsefe ve savaş siyaseti ve başarılı askeri müdahaleleri zahmetsizce sağlayacak stratejiler hakkındadır. Bunun, bu metni yalnızca bilgilendirici değil, aynı zamanda ilginç kılan fikirlerin bilimsel bir şekilde iletilmesiyle çok ilgisi var.

Bu kitabın fikirleri, savaş stratejilerini planlama ve yayma konusundaki gerçek amaçlarının ötesine hizmet etmeyi amaçlamaktadır ve aynı zamanda hayatın felsefi yönünü, her bireyin yüzleşmek zorunda olduğu savaşları da içermektedir. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek ve bir galip olarak ortaya çıkabilmek için hayatın karanlığıyla savaş halinde olma fikri budur. Kitap aynı zamanda kurban zihniyetinden kurtulmaya ve durum ve koşullar ne kadar kasvetli görünürse görünsün zorluklara karşı savaşmanın değerini aşılamaya da hizmet ediyor.

"Planların gece gibi karanlık ve aşılmaz olsun ve hareket ettiğinde yıldırım gibi düş."
 Sun Tzu, Savaş Sanatı

Uzun bir kitap olmayabilir, ancak bunun nedeni çok kesin bir şekilde ifade edilmiş olmasıdır. Metni bir çeviri olarak okumama rağmen, anlatımının netliğini takdir ettim. Dolambaçlı yol yok ve on üç bölümün her biri, hayal ettiğim konuları yazarken bana daha fazla güven verdiğini düşündüğüm bilgelik noktalarını gündeme getiriyor.

Yazarın felsefesi de takdire şayan. Sun Tzu'nun bir savaş karşıtı olduğu açıktır. Metin, savaşın asla arzu edilen bir seçenek olmadığı ve saldırıdan çok savunmaya yöneldiği konusunda her zaman nettir. Sun Tzu, silahlı kuvvetler arasındaki çatışmanın her zaman son çare olması gerektiğini açıkça vurgulayarak yazıyor ve metin, kişinin askeri güçlerini bencil tavırlar veya duygusal amaçlar için kullanmasını açıkça eleştiriyor.

“Askeri taktikler su gibidir; çünkü su doğal akışında yüksek yerlerden kaçınır ve hızla aşağıya doğru akar. Yani savaşta yol, güçlü olandan kaçınmak ve zayıf olana saldırmaktır. Güçlüyken zayıf görün, zayıfken güçlü görün."
Sun Tzu,  Savaş Sanatı

Kitap, savaşın sadece fiziksel yönleriyle sınırlı kalmayıp, savaş psikolojisi ve savaşçı olmaya da derinlemesine iniyor. Diğer devletlerle ilişkilerin doğru bir şekilde geliştirilmesini sağlayarak diplomasinin gerekliliği ve nasıl yürütülmesi gerektiği gibi konuları derinlemesine inceliyor.

Genel tartışma konusu aslında diğer devletlerle savaşa girmek değil, böyle bir durumu daha ilk fırsatta ortadan kaldırmak ve barışçıl görüşmeler ve müzakereler yoluyla savaştan kaçınılabilmesini sağlamaktır. Bu kitabın öğretileri özlü, net ve nükteli, günümüz okuyucuları için son derece önemli, ilişkilendirilebilir…

"En büyük zafer, savaş gerektirmeyen zaferdir."
Sun Tzu, Savaş Sanatı

 

Bu yazı toplam 6062 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilek ALP Arşivi