Dilan Çin

Dilan Çin

SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM)

SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM)

Hypericum perforatum veya St. John bitkisi, yaklaşık 1 metre uzunluğundadır ve altın sarısı renkli çiçeklere sahiptir. Sarı çiçekleri ve küçük yaprakları üzerinde, noktacıklar halinde yağ guddeleri taşır. Tüysüz, dik, genellikle tabanda odunsu bir yapıya sahiptir. Yaprakları sapsız, oval ve doğrusal olup, saydam glandüler noktalar içerir. Hazirandan eylüle kadar çiçek açabilir.

Faydaları ve/veya Zararları

Hipokrat gibi Yunan doktorlar kantaron otunu I. yüzyılda idrar söktürücü, yara iyileştirici olarak ayrıca adet bozukluklarının ve bağırsak solucanlarının tedavisinde kullanmışlardır.

Sarı kantaron, yüksek antioksidan aktiviteye sahip içeriğiyle de dikkat çeker.

Kronik romatizma, mide bağırsak hastalıkları, diüretik yatıştırıcı, karaciğer-safra rahatsızlıkları, sarılık, bronşit, diyare ve dizanterinin yanı sıra boğaz enfeksiyonları, soğuk algınlıkları, kurt düşürücü, antiseptik yara iyileştirici olarak da kullanılmaktadır.

Sarı kantaron ekstraktları ve içeriğinde yoğun olarak bulunan hiperisinin geniş anti-tümöral etkinlik gösterdiği ortaya konulmuştur.

Değişen şiddetteki depresyonun tedavisinde  kullanımıyla depresif davranışları bozuklukları azaltır.

Metformin kullanan diyabetik hastalarda glikoz toleransını arttırmak için kullanılır.

Antienflamatuar etkisi, enfeksiyona direnci arttırıp kollajen birikimi sağlar.

Kantaron yağı haricen kullanıldığında yaraları iz bırakmadan iyileştirir.

Yan etkileri genellikle sarı kantaron içerisinde bulunan hiperisin ile ilgilidir.

Çok ciddi yan etkilere sebep olmamakla beraber bazı geleneksel bitkiler veya ilaçlarla beraber alınması negatif etkileşime sebep olabilir.

Kantaron otunun ekstraktındaki etken maddeler ışıkla reaksiyon sonucu serbest radikalleri meydana getirmektedir. Serbest radikaller hücrelere zararının yanında gözdeki yapısal proteinlere saldırarak katarakta yol açabilmektedir.

Yapılan bir çalışma kantaron otunun gastrointestinal rahatsızlıklar, halsizlik, konfüzyon, baş dönmesi, ağız kuruluğu, saç dökülmesi, manik bozukluk, hiperaktivite, irritasyon, alerji, ışığa duyarlılık gibi istenmeyen olaylara neden olabileceğini göstermektedir.

!! Sarı kantaron ve preparatları, hamile ve emziren kadınlar tarafından kullanılırken dikkatli olunmalı; açık tenliler morötesi ışığa, gün ışığı, çıkarken dikkatli olmalıdır. HIV/AIDS hastaları, siklosporin alan organ nakli hastaları, warfarin, fenprokumon, teofilin ve digitoksin alan hastalar da kullanmadan önce hekime danışmalıdır.

Bu yazı toplam 26730 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilan Çin Arşivi