Aktan Uslu

Aktan Uslu

“Özlü” Sözler: KBB’de galiba yağcılık devri de bitti!

“Özlü” Sözler: KBB’de galiba yağcılık devri de bitti!

Uzun süre ara verdiğim Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi toplantılarına yeniden gitmeye başladım.

Her şeyden önce; gazeteci olduğumu hissettiriyor çünkü toplantıya il geneli basın da hayli ilgili ve neredeyse tamamı işini, mesleğini yapmaya gelmiş.

Geldim… Göründüm… Boy gösterdim… Nota bile gerek yok, belediye basın bürosu gönderir…CHP’liler de ne çok konuşuyor öyle..” türü abudik gubudik haller, yok.

Her zaman şu tespitimi ifade ederim: “İzmit; il merkezi basın Gebze basınından bir veya birkaç tık, ötede. 2002 veya 2009 sonrası İzmit de gerilemede ama Gebze’de mevcut konumundan gerilemede olduğu için İzmit yine bir veya birkaç tık, ötede…”

Genç meslektaşlar da, bölgemizdeki akranlarına göre daha farklı, üretken.

Bizde çalışma koşulları, gazetenin sağladığı imkanlar dahil hep bir yakınma halleri..

Hâlbuki çalışma koşulları ve imkânlar nezdinde Gebze – İzmit arasında fazla bir fark yok.

Gençlerin tamamı neredeyse, mektepli.

Şahsım dahil alaylılar; gerek sayısal gerek oransal giderek azalıyor.

Bölgemizde yeni nesil çoğunlukla yakınıp basın hariç farklı bir sektörde çalışmayı hesap ederken..

Ki haklılık gerekçeleri vardır..

Ama mesleği çok boşlamalarına haklılık payı vermiyorum.

O anlamda İzmit’teki yeni nesil meslektaşları gözlemliyorum. Hepsi cin gibi, fıldır fıldır..

Meclis toplantılarında kendi aralarında fiskos, geyik, lagara lugara yapmıyor. İşini yapıyor.

Yakınma yeri zamanı değil, üretim ve icraattalar. Takdir ediyorum.

**

Sitemiz ve gazetemizde yayınlananan/yayınlanacaklar ile birlikte 15 + 1 haber türetmişiz. Artı birinci haber meclis gündemiyle ilgisi olmayan bir özel haber çalışması. Başkan Büyükakın ile meclisin hemen ardından, vaktinin kısalığından ötürü birkaç dakika süren bir soru cevap çalışması üzerinden; üzerinde durduğum bir konuya dair türetilen bir haber.

Gebze Bölgesi’ndeki ilçe belediye meclisleri takibi sonrası asgari 3, azami 8-10 haber çıkıyor. Büyükşehir Meclisi’nde bu sayının 15’i bulması, belediyenin büyüklüğünden sebep olsa gerek.

Yani demem o ki..

Büyükşehir Belediye Meclisleri önemli. Bu önemsemenin bir yansıması olarak, yarın da (30 Kasım 2020) 12 sayfayız.

Yerinde takip ilçe veya bölge yerel basınları için önemli çünkü merkezi il basını; ilçelere dair konuları genelde ara başlıkta bırakıyor veya bölgeye dair bilgi yetersizliğinden; aslında herhangi bir ilçe için çok önemli olan bir mevzuyu doğal olarak veya ister istemez, pas geçiyorlar.

Bence; ilçelerin yerel basını için KBB Meclisi haberini yapmak; KBB Basın Büro’nun göndereceği haberlerle sınırlı olmamalı. Kaldı ki dönem ve belediyenin siyasi yapısı fark etmeksizin, o bültenlerde muhalefetin meclis üyelerinin ne söylediği… kimi istisnalar hariç yok.

Diğer sitelerden… “Kopyala yapıştır

Emek hırsızlığıdır. Başka adı, tanımı yok.

**

KBB Meclisi’ne dair dört sayfaya yaydığımız haberlerin ama başlığında ama içeriğinde var.

Büyükakın… Almak isteyene teoride değil pratikte öyle dersler veriyor ki..

Başkanlık divanında kâtip üye eksik… CHP’den davet ediyor.

Covid sürecinin komadaki esnafı için 20 milyon TL hazır, parayı aktaracak formül arıyor: “Meclis’te karar alırsak hepimize zimmet gelir…”

Üç zincir markete dair belediye denetimi talep ediliyor: “Başka bir kurumun yetkisinde olan bir konuyla ilgili biz burada bir karar alsak da bir anlamı olmaz. Sadece karar almış, açıklama yapmış oluruz. Onun adı belediyecilik olmaz, siyaset olur. Siyaset yapmak için de meclisten ziyade basın toplantısı yapmak daha iyi.”

CHP’li Engin Taşdemir ile Yuvacık Barajı üzerinden tartışmaya girdi. Son cümlesi şöyle: “Yine de kırdıysam özür dilerim.”

Devamında..

CHP’li; İzmit Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural ile girdiği tartışma esnasında..

Bence Büyükakın’a rağmen..

Malkoçoğlu Cüneyt” in biri..

Yeni nesil siyasetçilerden Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü devreye giriyor..

Sanki Cüneyt Arkın’ın Kara Murat serisinin efsanevi repliğinde yer aldığı gibi…

Durun Kara Murat benim..”  dercesine..

“Siyasete ilk başladığım dönemler –adını vermediği- bir büyüğüm, ‘Sen CHP’ye bakma onlar anca palavracılık yapar. Öyle palavra söylerler ki doğruyu o kadar iyi anlatamazsın. Kabul ettiremezsin’ demişti. İşte o hesap”

 

… buyuruyor!

İki dönem AKP İl Gençlik Kolları Başkanlığı ve Karaosmanoğlu döneminde bir süre KBB Gebze Özel Kalem Müdürlüğü gibi görevlerinden sebep özellikle AKP Gebze tabanında da bilinen bir isim.

Şahsım adına..

Gençlerin ve kadınların; parti farkı gözetmeksizin aktif siyaset başta olmak üzere her alanda yer almalarını kendi çapında savunan, kimi haber çalışmalarıyla destek atmaya çalışan biri olarak partisi tarafından Başiskele Belediye Başkan adaylığına atandığında; seçilirdi seçilmezdi ayrı mesele içten içe hoşnut olmuştum.

Gelinen noktada.. Hayal kırıklığımdır.

Perşembe günü KBB’nin meclis toplantısında laleler gündeme geldi. Haber başlığını; “Büyükakın yoğurdu ‘lale devri’ni bitirerek yedi” diye attım.

Şekil o ki Yasin Özlü… Belediye başkanlığını hazmedememiş.

Hangi partili büyüğü CHP’ye o sözleri söylemiş isim vermedi ama Tahir Büyükakın’ı da siyasi büyüğü olarak kabulleniyorsa Büyükakın, Meclis’in siyaset üstü bir yer olduğunu teoride dillendirip pratikte kanıtlarken, “Siyaset yapacaksam basın toplantısını tercih ederim” diyor.

** Bilal’e anlatır gibi anlatıyor.

Anlamıyor mu, dinlemiyor mu, anlamak mı istiyor, anlamıyorum!

Bir de, bir şey daha gözlemliyorum.

Büyükakın önceki perşembe günü sadece lale devrini bitirmekle kalmadı..

Büyükşehir’de, galiba yağcılık dönemi de bitti!

“Yağ”ı hazmedemeyen Büyükakın iş, icraat, üretim istiyor gibi geldi bana:

“Ulaşımda, toplu taşıma hatlarının değişeceği güzergâhlar ile ilgili hem basın yoluyla bilgilendirmede yapılıyor. Hem de bölgede muhtarlar aracılığıyla yapılıyor. Ama siz aksini fark ettiğinize göre demek ki eksik kalıyor. Onu da arkadaşlarımız kaydettiler. Bu konuya biraz daha hassasiyet gösterelim. Özellikle AYKOME ile birlikte bizim basın yayın birimimizdeki arkadaşlar daha detaylı çalışsınlar. Sahadan böyle bir bilgi geliyorsa, demek ki bir eksiklik vardır. ‘Yok, biz mükemmeliz demeyin. Biraz daha gözden geçirin.”

 

** Bilal’e anlatır gibi anlatmak:  Bir işi karşıdaki kişinin anlayabilmesi için en basit hali ile anlatmak. (Kaynak: eksisozluk.com)

Bu yazı toplam 1370 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi