Dilek ALP

Dilek ALP

RENGİNİZİ BELİRLEYİN!

RENGİNİZİ BELİRLEYİN!

Muhtemelen içgüdüsel olarak renkler ve duygular arasında bir ilişki olduğunu biliyorsunuzdur. Düşmanlarınızı korkutmak için kırmızı giymiş olabilirsiniz. ( Bu sporcular için işe yarar. ) Ya da sakin hissetmek için bir odayı soluk maviye boyadınız. Belki de ergenlik çağında kasvetli, varoluşsal kaygıları ve iç kargaşayı uyandırmak (veya ebeveynlerinizi kızdırmak) için saçlarınızı siyaha değiştirdiniz.

Tasarımcıların ve marka sahiplerinin, hedef kitleleriyle etkili bir şekilde iletişim kurabilmeleri için renk teorisinin temellerini, renk sembolizmini ve renk psikolojisini anlamaları gerekir. İnsanların yüzde 90'a kadarı bir ürüne ilişkin ilk izlenimlerini yalnızca renge dayandırıyor. Ve yanlış renkler yanlış mesaj gönderebilir; beyazın ölümü temsil ettiği bir kültürde tazeliği iletmek için kullanılması gibi.

Temel olarak renk çok önemlidir!

Öyleyse, farklı renk gruplarının bize nasıl hissettirdiğine bakalım, ardından bireysel renklerin belirli duyguları uyandırmak için nasıl kullanılabileceğini görelim.

-------*------

Renklerin gücü…

Kırmızı – tutkulu, enerjik, kızgın, tehlikeli, şanslı
Kırmızı tutkulu ve enerjik hissetmenizi sağlar. Genellikle tutku ve sevginin yanı sıra öfke ve tehlikeyle de ilişkilendirilir. Çin'de ve diğer Doğu Asya kültürlerinde kırmızı, neşe ve iyi şanslarla ilişkilendirilir, bu nedenle Ay Yeni Yılı'nın rengidir.

Kırmızının kültürel renk sembolizmi ve anlamları

Çin ve Hindistan: İyi şanslar, elbiselerde, sandalyede, şemsiyede, fincan dantelinde, düğünde havai fişeklerde kullanılır.
Rusya ve Çin: Devrim, komünizm
Mayalar: Güney
İngiltere: Otobüsler, telefon kulübeleri
İspanya: Boğa güreşi, Flamenko

Turuncu — enerjik, coşkulu, canlı, mutlu

Turuncu, kırmızı gibi enerjik bir dikkat çekicidir ancak onun kadar baskın değildir. Davetkâr ve neşelidir ve hedef kitlelerinden "bu ürünü satın alın!" gibi harekete geçmelerini isteyen markalar için popüler bir seçenektir.

Turuncunun Kültürel Renk Sembolizmi ve Anlamları

Budizm: Alçakgönüllülük, feragat, arzusuzluk
Çin ve Japonya: Aşk, mutluluk, bolluk

Sarı—mutlu, spontane, neşeli, iyimser


Sarı, güneş ışığını ve gülen yüzleri anımsatır ve genellikle insanların kendilerini olumlu hissetmelerini sağlamak için kullanılır. Gösterişli ve neşelidir.

Sarının kültürel renk sembolizmi ve anlamları

Mısır: Mutluluk, refah, gerçeklik
Çin: İbadet için imparatorluk rengi, gökyüzü
Futbol: Sarı kart, uyarı

Yeşil—taze, dengeli, sakin

Yeşil, muhtemelen doğayla olan ilişkisinden dolayı kendinizi iyimser, yenilenmiş veya rahat hissetmenizi sağlayabilir. Gözleri yormaz ve tasarımda denge oluşturmak için kullanılabilir. Büyümeyi (özellikle paranın yeşil olduğu ABD'de), güvenliği veya ilham verme olasılığını (yani, yeşil ışığınız var!) tasvir etmek isteyen markalar için harika bir renk.

Kültürel renk sembolizmi ve yeşilin anlamları

İslam: Doğadaki Allah
Kuzey Avrupa: Yeşil Adam

Mavi—güvenli, rahat, ruhsal, sakin, soğuk

Mavi renklerin kralıdır. Logo renkleridir. Sakinlik ve güvenilirlik duygularını uyandırır, bu yüzden büyük şirketlerin (birkaçını saymak gerekirse Twitter, Facebook ve Linkedin) favorisidir. Ayrıca tüm logo tasarımlarının yarısından fazlasında da görülür.

Koyu mavi, şirketler arasında popülerdir, çünkü güvenli ve profesyonel hissettirir. Ancak çok fazla mavi kullanmak soğuk ve ilgisizliği hissettirebilir. Açık maviler daha rahatlatıcı ve arkadaş canlısı olarak kabul edilir.

Mavinin kültürel renk sembolizmi ve anlamları

Katoliklik: Meryem Ana, Tanrı Baba
İslam: Cami bezeme ve süslemeleri
BM Bayrağı: Barış, işbirliği
Hindistan: Merhamet
Yahudilik: Kutsallık

Mor—yaratıcı, gizemli, asil, lüks

Mor, gizem, yaratıcılık, kraliyet ailesi ve zenginlik ile ilişkilendirilir ve bu birleşim onun kripto para birimi endüstrisindeki popülerliğini açıklayabilir. Morun daha açık tonları genellikle sakinleştirmek veya sakinleştirmek için kullanılır, bu nedenle sağlık ve güzellik markalarının favorisidir.

Mor veya Menekşenin Kültürel Renk Sembolizmi ve Anlamları
Kadim Kültürler: Zenginlik
Katoliklik: Pişmanlık, tövbe

Pembe — eğlenceli, romantik, hassas, sevimli, eğlenceli
Geleneksel olarak pembe, romantizmi, tatlılığı ve hassasiyeti çağrıştırır. Çoğu zaman kendimizi eğlenceli veya romantik hissetmemize neden olabilir. Ancak pembe aynı zamanda milenyum pembesi gibi modern veya sıcak pembe gibi çirkin, gösterişli ve hatta asi de olabilir.

Kahverengi—sıcak, ayakları yere basan, pratik, rahat
Kahverengi stabilite, rahatlık ve destek hissi yaratır (tıpkı sabah kahveniz gibi). Sıcak ve samimi, pratik ve güvenilirdir ve aynı zamanda eski moda, vintage veya köklü olanı da temsil edebilir.

Siyah—sofistike, klasik, ciddi
Siyah gücü, lüksü ve zarafeti çağrıştırır, ancak aynı zamanda Steve Jobs'un her zaman mevcut olan siyah balıkçı yaka kazak veya " küçük siyah elbise " gibi profesyonellik, tarafsızlık ve sadeliği de temsil edebilir. "Kara büyü", Darth Vader'ın tamamen siyahlardan oluşan topluluğu veya bir Japon Ninja’sının siyah cübbesi gibi ( en azından popüler medyada ) cesur, güçlü ve gizemli gelebilir. Bazı bağlamlarda ve kültürlerde siyah renk aynı zamanda yas veya üzüntüyü de ifade edebilir.

Beyaz—sade, huzurlu, zarif, soğuk
Tasarımda bol miktarda beyaz kullanılması, sadeliğiyle taze ve rahatlatıcı, minimalist bir estetik yaratır. Birçok kültürde beyaz, masumiyeti veya huzuru ifade eder (bebek kıyafetlerini ve beyaz güvercinleri düşünün). Çok fazla beyaz, göz kamaştırıcı beyaz bir hastane koğuşu gibi soğuk, kişiliksiz ve aşırı derecede arındırılmış hissettirebilir. Doğu kültürlerinde cenazelerde beyaz giyilir.

Gri—ciddi, profesyonel, güvenilir
Gri, olgun, sorumlu veya tarafsız bir renk olarak görülebilir; bu nedenle, işe giderken parlak turuncu yerine gri bir takım elbise giyerek kendinizi süper profesyonel ve güvenilir hissedebilirsiniz. Gri bazen siyaha göre daha hafif, daha az resmi bir alternatif olarak görülür. Öte yandan kararsız, geleneksel ve (ne yazık ki) sıkıcı da görülebilir.

-------*------

Renklerin de aktardığı duygular vardır;

Mutlu renkler: sarı, turuncu, pembe, kırmızı, şeftali, açık pembe ve leylak
Renk ne kadar parlak ve açık olursa kendinizi o kadar mutlu ve iyimser hissedebilirsiniz. Pek çok rengi bir araya getirmek, festival gibi neşeli ve coşkulu gelebilir veya aşırı kalabalık bir şehir caddesi gibi biraz kaotik ve bunaltıcı olabilir.

Hüzünlü renkler: gri, kahverengi, bej ve lacivert
Batı kültürlerinde siyah genellikle yasın rengi olarak kabul edilirken, bazı Doğu Asya ülkelerinde beyazdır.

Sakinleştirici renkler: mavi, yeşil, bebek mavisi, leylak, nane, beyaz ve gri
Daha az renk kullanan sade tasarımlar daha sakinleştirici olma eğilimindedir.

Enerji verici renkler; parlak kırmızı, sarı, neon yeşili, turkuaz, macenta ve zümrüt yeşili
Güçlü, parlak, yüksek pigmentli ve neon renkler duygularımız üzerinde enerji verici bir etki yaratabilir. Cesurdurlar ve çevrelerinden dikkat çekerler, bu yüzden bize de böyle hissettirebilirler.

Bu yazı toplam 13180 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilek ALP Arşivi