Tuncer Altunbulak

Tuncer Altunbulak

POLYANACILIK ve PUŞKIN

POLYANACILIK ve PUŞKIN

Nerde nasıl ve ne zaman tanıştığımı anlatıp zamanınızı almayacağım yaşlı, sakallı derbeder derviş kılıklı bu adamı görür görmez kanım kaynadı adamın söyledikleri iki gündür beynimde yankılanıyor ‘’ her anlı kendi soyunu tüketir. Dinozorlar da böyle yaptılar ve birbirini yediler en sona kalan en güçlüleri acından öldü.

Onu eski hisar’ da sahilde tanıdım kayaların üstüne oturmuş sahile yavaş yavaş vurup giden tekrar geri dönen dalgaları seyrediyordu hoş beş den sonra ‘’otur şöyle suyun melodisini dinle insanların ruhu da böyledir, zaman zaman denizin dalgaları gibi dalgalanır ‘’ birden gözü elimdeki kitaba kaydı. Puşkın ha dünyanın en büyük şairi bana sert, sert bakıp çar ikinci Nikola’yla karşılaşmasını biliyor musun dedi? Bilmediğimi söyledim anlatayım da bil dedi.

Çarlar rejimini yerleştirip halkın yanında yer aldığı için Nikola şairi Rusya’nın hucra köşelerinden bir yere sürgün eder. Sürgünün yedinci yılının bir gününde çarın islayi üzerine, askerler tarafından Moskova’da bulunan çarın çalışma odasına getirilir elbiseleri yırtılmış her yanı çamurlanmış ve çok yorgundur. Çalışma odasında onu bekleyen çar kapıda onu görür görmez günaydın hoş geldin Puşki’n  burada oluşundan memnun musun  hayır çok rahatsızım der…  Çar beklemediği bu cevaba çok kızar ‘’umarım bundan sonra uslu durur o bozguncu devrimcilere karışmazsın bundan sonra seninle kavga etmeyiz hem bundan sonra yazdığın her şeyi bana göndereceksin,  çünkü bundan sonra sansürün ben olacağım.  Bu konuşmadan sonra Puşki’nin Erzurum yolculuğu ve düello da nasıl öldürüldüğünü de anlattı. Derviş Ahmet özünü bilen saçlı sakallı kültürlü bir adam konuşmaları insana huzur veriyor rahatlatıyor… İtiraf edeyim onunla konuşmak ve yüzüne bakmak şifa gibi geliyor insana sanatla ilgili anlattıklarını sizlerle paylaşmak isterim… Sanat insanlığın belleği umudu ve bilinçaltıdır. Sanata cesur yıkıcı, olur soru sorar demişti. Kalmak üzereydik içkili biri sağa sola küfürler edip insanları rahatsız ediyordu adama yaklaştı içmeyi beceremiyorsan içmeyeceksin içip sağa sola saldıracaksan insanları rahatsız edeceksen içmeyeceksin yemek, içmek, giymek, oturup kalkmak bilgi, beceri ve zeka ister dedi. Sarhoş adamla konuşmalarımızı duyan bir sürü insan toplandı başımıza içlerinden çember sakallı genç bir delikanlı hocam para konusundaki düşüncelerinizi çok merak ediyorum… Para kötüdür dünyadaki tüm kötülüklerin anasıdır. İnsanı ahlaksız eder karnı doyanın cebinde fazla parası olursa insanın kötü huyları meydana çıkar. Mutluluk hakkındaki soruya: Bu ülkede hiç kimse mutlu değil kadınlar hiç değil çoğumuz mutluymuş gibi rol yapıyoruz kimse kimseye derdini açmıyor, kimse kimsenin yarasını sarmıyor, çoğu insan sevgilisinin yanında güçlü olmaya çalışıyor açıkçası toplum olarak polyanacılık oyunu oynuyoruz.  Polyana dediğimiz aldığı uyuşturucu maddelerin tersiyle zihninde kurduğu ipe, sapa gelmez maskaralıklar yapan biri.  

Bu yazı toplam 1056 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuncer Altunbulak Arşivi